Hyppää sisältöön

Kiinasta Sieviin pankinjohtajaksi

Sievin Osuuspankin johtajaksi voi päätyä pidemmänkin mutkan kautta. Kirsi Valtonen kävi ennen Sieviin asettumistaan luotsaamassa suomalaisia yrityksiä Kiinan markkinoille.

Kirsin ja hänen miehensä kiinnostus Kiinaa kohtaan alkoi jo opiskeluaikana, kun Kirsin miehen opiskeluihin kuului puolen vuoden jakso ulkomailla ja yliopistolla opiskellut Kirsi oli ilman muuta lähdössä mukaan. Kohdemaa valikoitui kuitenkin hieman yllättäen. 

‒ Olimme päättäneet mennä Saksaan, se vaikutti hyvältä maalta. Kaikki oli jo varattu asuntoa myöten, kun mieheni ilmoittikin, että eipäs lähdetäkään Saksaan vaan Kiinaan, Kirsi muistelee nauraen.

‒ Olin tietysti, että mitä ihmettä. Mieheni oli jutellut erään kiinalaisen opiskelijan kanssa ja saanut siitä idean. Joten mikäs siinä, lähdimmekin Kiinaan. Tämä puolen vuoden opiskelumatka oli myös häämatkamme. 

Mahdollisuudet Kiinassa

Puolen vuoden aikana molemmat oppivat kiinan kielen niin hyvin, että pystyivät puhumaan sitä melko sujuvasti. Kirjoittaminen oli haastavampaa, joten se jäi vähemmälle.

‒ Kiinassa oli silloin muutama suomalainen yritys, joihin kävimme tutustumassa ja näimme Kiinan markkinoiden potentiaalin. 

Ensimmäisen yrityksen pariskunta luotsasi Kiinan markkinoille vuosina 1999-2001 ja seuraavan vuosina 2006-2007.

‒ Silloin Kiina tuntui suomalaisille vielä kaukaisemmalta kuin nykyään. Nythän kiinalaiset ovat kiinnostuneet Suomesta laajemminkin ja etsivät täältä mielellään investointikohteita. Kansainvälinen yhteistyö on toki tärkeää, mutta suomalaista osaamista kannattaa myös markkinoida oikein ja keskittyä yhteistyöhön eikä vain viemiseen, Kirsi pohtii.

Paluu Sieviin

Vuonna 2008 paluu Sieviin koitti, kun perheeseen syntyi kaksoset. Lisäksi Kirsin mies päätti ottaa hoitoonsa vanhempiensa viljatilan. Kiinan vuosien jälkeen voisi ajatella, että pieni suomalainen kaupunki tuntuu kovin ahtaalta. Oliko näin?

‒ Oikeastaan ajatukset olivat lähinnä lapsissa, joten elämänmuutos oli suuri sillä tavalla joka tapauksessa. Esikoinen oli menossa eskariin, poika oli kolmivuotias, kaksoset syntyivät ja meille syntyi puolentoista vuoden kuluttua vielä viideskin lapsi. Siinä riitti tekemistä muutamaksi vuodeksi, Kirsi hymyilee.

Muutaman vuoden täyspäiväisen lastenhoidon jälkeen alkoi tuntua taas siltä, että voisi taas tehdä jotain muutakin. Tie vei Sievin Osuuspankkiin, kun paikka konttorinjohtajana aukesi.

‒ Olin ollut kesätöissä pankissa, myös Sievin Osuuspankissa, useampana kesänä, joten pankkimaailma kiinnosti siinä taustalla koko ajan. Olin oikeastaan menossa kovaa vauhtia pankin esimiesvalmennukseenkin, ennen kuin päätös lähteä Kiinaan syntyi, Kirsi kertoo.

Kirsi on varma, että hänen taustansa teollisuudessa, kaupallisella puolella sekä viljatilalla ja vuodet maailmalla ovat erityisvahvuuksia, joita hän pystyy hyödyntämään myös pankinjohtajan työssään. 

‒ Minulla on sekä vahva paikallistuntemus että yritysosaaminen. Molemmista on erityisen paljon hyötyä tässä työssä. Kiinan kieltä on tullut täällä Sievissä käytettyä vähemmän, Kirsi naurahtaa. 

‒ Mutta eiköhän sitäkin lähdetä palauttelemaan piakkoin, kun tarkoitus olisi taas tehdä pieni reissu Kiinaan lähiaikoina.

Tapasimme Kirsin Kalajoella, kun kävimme tutustumassa upouuteen ostoskylä Raittiin. Raitin on rakentanut Kirsin pankin eli Sievin Osuuspankin asiakasyritys Rakennusliike Somero Oy.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä