Hyppää sisältöön

Kuinka vangita hetki kankaalle – Anu Peltonen maalasi POP Pankki Hetkelle tilaustyön

Papukaijoja, kasveja, värejä, liikettä – POP Pankki Hetken Tampereen konttorilta voi bongata Anu Peltosen eläväisen maalauksen. POP Pankki Hetki tilasi vastaremontoituun konttoriinsa työn, joka toimii tilan katseenvangitsijana. ”On kunnia olla toteuttamassa asiakkaan tilaustöitä”, toteaa taiteilija.

Aiemmin erilaisissa markkinointiin liittyvissä tehtävissä toiminut Peltonen aloitti maalaamisen omaksi ilokseen vuonna 2014. ”Koulussa opettaja totesi, että maalaaminen ei ole ehkä mun juttu. Se jäi mieleen, enkä maalannutkaan pitkään aikaan. Sitten sain inspiraation ja rohkenin tarttua siveltimeen uudelleen. Ystäväni pitivät töistäni. Vaikka maalasin itselleni, oli hienoa, kun muutkin pitivät maalauksistani”, kertoo Anu Peltonen.

”Sosiaalinen media on ollut merkittävä kanava sille, että ihmiset ovat löytäneet maalaukseni. Tätä kautta myös POP Pankki Hetken tilaustyö lähti liikkeelle.”

”Maalasin monta vuotta päivätyöni ohella harrastusmielessä. Pikkuhiljaa ajatus maalaamisesta varsinaisena työnä alkoi itämään. Puntaroin tamperelaisen, yrittäjyyden alkuun auttavan Ensimetrin asiantuntijoiden kanssa oman yrityksen perustamista. Tein laskelmia ja liiketoimintasuunnitelmia. Jossain vaiheessa näytti siltä, että oman yrityksen perustamisessa ei ole mitään järkeä, mutta päätin silti kokeilla ja nyt olen pari vuotta työllistänyt itseni maalaamisella”.

Uniikkia taidetta

Anu kuvaa taidettaan värikkääksi, esittäväksi ja monikerrokselliseksi. ”Pyrin siihen, että tauluni ovat kauniita katsoa. Asiakkaan tauluun liittyvä toive voi välittyä jonkin esineen tai hahmon, värien tai sommittelun kautta. Tätä kautta jokainen työ on myös uniikki, vaikka olisin ehkä saattanut maalata aiheeseen liittyvän taulun jo aiemmin.”

Anu-Peltonen-Hetki
Taitelija ja vastavalmistunut Hetki-maalaus

Esimerkiksi POP Pankki Hetken 100 cm x 150 cm metriä leveässä taulussa esiintyvät papukaijat liittyvät POP Pankin maskottiin ja taulun värimaailmassa on hyödynnetty pankin brändivärikarttaa. Tauluun ei haluttu pysähtynyttä tunnelmaa, vaan pankin nimeenkin liittyvää hetkeä on pyritty tuomaan esiin liikkeen kautta”.

”Yksi asiakas tilasi taulun, sillä hän piti siitä, miten käytän värejä. Abstraktisiakin töitä olen tehnyt, vaikka enemmän teen esittävää taidetta. Jokainen tilaustyö on minulle kunnia-asia, että saan olla toteuttamassa asiakkaan toiveita. Suhtaudun jokaiseen työhön omanlaisena haasteena ja mahdollisuutena kehittyä taiteilijana.”

Maalaaminen on oma prosessinsa

Tilaustyön suunnittelu alkaa asiakkaan briiffistä. POP Pankki Hetken tapauksessa Anu teki nopean luonnoksen, ja pankin hyväksyttyä sen, hän lähti toteuttamaan sitä kankaalle. Välivaiheista Anu lähettää asiakkaalle kuvia vaihtelevasti, tärkein vaihe on hetki ennen viimeistelyä.

”Kuvat kuuluvat maalaamisprosessiin, mutta aina kuva ei vielä kerro kaikkea sitä, mitä olen maalaukseen suunnitellut, koska kokonaiskuva on vielä niin sanotusti päässäni. Hyvä briiffi antaa lähtökohdan taululle, väreille ja kuvassa esiintyville elementeille, mutta on myös hyvä, että kuva voi täydentyä maalaamisvaiheessa, sillä monet asiat alkavat usein vasta loksahdella paikalleen työn edetessä. Ennen viimeistelyä kuvaan voi vielä vaikuttaa monella tapaa. Kuvasta voidaan poistaa tai siihen voidaan lisätä joitakin elementtejä”, Peltonen toteaa.

Usein taiteilija näkee työnsä hedelmät vain asiakkaiden lähettämissä kuvissa. ”Oli hauska nähdä työ POP Pankki Hetken konttorilla. Itse tila on hieno ja moderni, ja koska taulu on räätälöity tilaan, se täydentää hienosti kokonaisuutta. Pääasia on, että taulu ilahduttaa katsojaansa.”

Hetki
Hetki, Anu Peltonen, öljymaalaus

”Anu valikoitui tekijäksi persoonallisen tyylinsä vuoksi. Taulu on saanut osakseen runsaasti ihastelua ja sen yksityiskohtia uppoutuu tarkastelemaan joskus pidemmäksikin aikaa”, sanoo Miika Santala, POP Pankki Hetken toimitusjohtaja.

Anu Peltosen omia töitä on mahdollista nähdä 30.6.2024 asti Bistro Viljassa, Hotelli Villen alakerrassa, Hatanpään valtatie 40. Anua voi seurata esimerkiksi Instagramissa.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä