Hyppää sisältöön

Kurikassa urheillaan ja yritetään

Vuodesta 1986 Kurikassa asunut Kurikan Osuuspankin johtaja Eija Lintala tutustutti ehdan espoolaisen Kurikan upeaan luontoon, harvinaisen monipuolisiin urheilumahdollisuuksiin ja yrityskulttuuriin, joka leimaa Kurikan yrittäjäkaupungiksi.
‒ Haluatko lähteä aamulla lenkille? Voisin näyttää sinulle Kurikan urheilukentän? Lintala kysäisee palaverin päätteeksi. 

Kello käy jo iltakymmentä, mutta kerrankos sitä pääsee Kurikka-kierrokselle, joten mikä ettei. Mennään vain!

Yrittäjäkaupunki

Ajelemme läpi Kurikan keskustan, sunnuntai-iltana on erittäin rauhallista.  Vuoden 2009 alussa Jurvan kunta liittyi Kurikkaan ja vuoden 2016 alussa Jalasjärvi. Kurikka on kuntaliitosten seurauksena pinta-alaltaan Etelä-Pohjanmaan maakunnan suurin ja väkiluvultaan toiseksi suurin kaupunki.  

Hieman päälle 21 000 asukkaan Kurikka tunnetaan yrittäjäkaupunkina, sillä väkilukuun nähden yrityksiä on paljon. Katukuvassa yritysten suuri määrä ei kuitenkaan pistä silmään.

‒ Poliisi ja verotoimisto ovat lähteneet, samoin vaate- ja päivittäistavarakauppoja. Ehkä Seinäjoen läheisyys vaikuttaa siihen, että yritys- ja liiketiloja on tyhjillään, Lintala pohtii.

Kurikan päätoimialoja ovat metalli- ja huonekaluteollisuus sekä maatalous. Suurin työllistäjä on Fortaco Oy, joka on metallialan yritys ja valmistaa työkoneiden ohjaamoja. Ikarin teollisuusalueella toimii myös metalliteollisuusyritys Relicomp Oy. He uutisoivat juuri isosta investoinnistaan ja Suomen suurimman prässin sijoittamisesta tuotantotiloihinsa.  

‒ Ja kuten tiedämme, Pohjanmaallahan kaikki on suurta, Lintala virnistää. 

Urheilukaupunki

Saavumme määränpäähämme Kurikan urheilupuistoon. Huomaa, että Kurikassa panostetaan liikuntaan. Vieri vieressä ovat suuri yleisurheilukenttä, jalkapallokenttä, tenniskenttiä, pesäpallokenttä ja frisbeerata. Jonkin matkan päässä ovat jäähalli, monitoimitalo, tennis- ja keilahallit.  

‒ Kurikasta löytyy monen alan taitajia ja harrastajia. Yhtä en malta olla nostamatta: Eira Nevanpään taideliikuntakoulu on toiminut vuosikymmeniä ja niittänyt mainetta. Akrobaattiset esitykset ovat käsittämättömiä ja mykistävän hienoja, Lintala innostuu.

Urheilupuistossa mutkittelee hiekkateitä, joita pitkin kävelemällä pääsee kauniin joen rantaan. 

‒ Talvisin tästä reitistä jäädytetään noin 300 metrin osuus kuntoluisteluradaksi, joka on aika hauska. Välillä saa luistella ylä- ja välillä alamäkeen ja se ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista kuin kuvittelin, Lintala nauraa.

Tänä kesänä urheilupuistoa tulee täydentämään ulkokuntosalilla ”street workout”, joka on avoin ja maksuton jokaiselle kunnostaan huolehtivalle. 

Uudistuva Kurikka

Maisemaa hallitsee kaupungin läpi mutkitteleva joki. Joen penger on todella kaunis. 

‒ Kurikan maasto on poikkeuksellinen muuhun Pohjanmaahan verrattuna. Täällä on isoja korkeuseroja, jopa pieniä vuoria, ja tällainen upea jokikin keskellä kaupunkia, Lintala toteaa.

Heinäkuussa Kurikan Vesikiitäjät järjestävät joella Pohjoismaiden sekä Suomen mestaruuskilpailut vesihiihdossa. Se olisikin hauska nähdä! Juuri nyt joki on niin tyyni ja seesteinen, että sinne on vaikea kuvitella niinkin railakasta lajia kuin vesihiihto.

Kun ajelemme takaisin päin, huomaan, että rakenteilla on myös paljon uutta. Tuliterä koulurakennus tekee vaikutuksen. 

‒ Tästä tulee yhteinen kampus ammatti- ja lukiokoulutukselle ja koulutyön on määrä alkaa ensi vuoden vaihteessa. Kampuksesta tulee noin 800 opiskelijan yhteisö. Se on hieno asia, Lintala kertoo, kun ihmettelen uutta ja hienon näköistä koulua. 

Katu- ja tiejärjestelyitä tehdään niin keskustan, kuin pääteidenkin alueella. Myös tämä näyttää lupaavalta. Vaikka yrityksiä onkin muuttanut paljon muualle, uutta tehdään tilalle. 

‒ Kurikka on hyvä paikka asua ja elää. Siksi toivonkin, että kaupunki kehittyisi ja herättäisi kiinnostusta paikkana, jossa on jotain sellaista mitä tullaan muualta hakemaan. 

Karoliina Leppinen
Toimittaja, POP Media

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä