Hyppää sisältöön

Metsäyhtymä kasvaa vauhdilla

Lammilainen Soverin metsäyhtymä on kasvattanut metsäomistuksiaan viime vuosina. Lammin POP Pankki on alusta asti rahoittanut yhtymän metsäkauppoja.

Soverin metsäyhtymän puhemies Heikki Soveri (39) on metsämies henkeen ja vereen. Hän innostui metsistä, kun raivasi 18-vuotiaana isänsä omistamaa koivikkoa Lammin keskustassa. Nyt hän seisoo samassa koivikossa 21 vuoden jälkeen. 

– Tässä kyllä silmä lepää. Metsätöissä parasta on juuri oman kädenjäljen näkeminen, Soveri hymyilee.

Heikki Soverin metsäura alkoi 18-vuotiaana tästä koivikosta

Heikki Soverin metsäura alkoi 18-vuotiaana tästä koivikosta. Kaunis koivikko sijaitsee Lammin kirkonkylän kunto- ja frisbeegolfratojen keskellä ja on tärkeä osa lammilaisten virkistysmaisemaa.

Taimikon raivauksesta alkanut kiinnostus metsäalaan vei mennessään. Nuori mies hakeutui metsätalousinsinöörin opintoihin Hämeen ammattikorkeakouluun. Tällä hetkellä hän työskentelee Versowoodin metsäasiantuntijana.

Pelkkä palkkatyö ei riittänyt täyttämään Heikki Soverin kiinnostusta metsiin. Hän perusti isänsä, Timo Soverin, ja kahden veljensä, Hannun ja Tuomaksen, kanssa metsäyhtymän vuonna 2018. Nelikko lähti määrätietoisesti laajentamaan metsäyrittäjyyttään.

Tarkat laskelmat

Yhtymällä on nyt metsiä kuudessa maakunnassa. Isoimmat omistukset sijaitsevat Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Metsäpalstojen ostoon on tarvittu myös lainarahaa. Lammin POP Pankki toimii Sovereiden rahoituskumppanina.

– Metsäpalstojen kauppa tapahtuu joskus varsin nopealla aikataululla. Onkin hienoa, että olemme saaneet Lammin Osuuspankista aina nopeat luottopäätökset, Soveri kiittelee.

Päätöksentekoa pankissa auttaa se, että Heikki Soverilla on excel-taulukossaan tarkat laskelmat siitä, millaiset puuvarannot ostettavalla palstalla on ja millaisella aikataululla sieltä on saatavissa tuloja.

Heikki Soveri viihtyy raivaussahan kanssa metsässä.
Heikki Soveri viihtyy raivaussahan kanssa metsässä. Oikea-aikaisilla hoitotoimilla ja omalla työllä pystyy parantamaan metsätalouden kannattavuutta.

– Pidän taulukossa kirjaa kaikkien palstojen tuloista ja menoista. Näin pystyy näkemään yhtymän kassavirran ja budjetoimaan menot sen mukaan. Pankissa selvästi arvostetaan, kun taloudellinen tilanne ja tulevaisuuden näkymät ovat koko ajan selvillä. Oma metsäalan ammattitaito on myös auttanut sekä metsäkauppa- että rahoitusneuvotteluissa.

Yhtymä lyhentää pankkilainojaan jokaisesta puukaupasta. Tällöin vieraan pääoman osuus ei nouse liian suureksi eikä korkojen nousu aiheuta hankaluuksia.

Yhtymän osakkailla on selkeä työnjako. Heikki huolehtii yhtymän hallinnoinnista, ostettavien metsäpalstojen arvioinnista ja puukauppojen teosta. Tuomas vastaa talousasioista ja kirjanpidosta ja Hannu koneista, laitteista ja hankinnoista. Jokaisen osakkaan vuotuinen työpanos sovitaan etukäteen. Osakkailla on myös kirjallinen yhtymäsopimus, jota Soveri pitää välttämättömänä perusasiakirjana.

Vakaa kumppani

Lammin Osuuspankki on ollut Heikki Soverin kumppani lapsuudesta lähtien. Opintolainat ja asuntolainat ovat hoituneet paikallisessa pankissa aina hyvin.

– Omasta pankista on aina saanut nopeaa ja ystävällistä palvelua. Pankin paikallisuudella ja tutuilla yhteyshenkilöillä on minulle iso merkitys, Soveri painottaa.

Soveri on asioinut lapsuudesta asti POP Pankki Lammilla
Heikki Soveri on ollut Lammin Osuuspankin asiakas lapsesta lähtien.

– Myös yrityspuolelta olen saanut erinomaista palvelua. Maa- ja metsätalouden rahoituksesta vastaava Nina Arvonen on rautainen ammattilainen. Hänen kanssaan asioin viimeksi kesäkuussa, kun teimme viimeisintä tilakauppaamme.

Soverit harrastavat metsissään metsästystä ja haluavat senkin vuoksi pitää metsän monimuotoisina ja metsätiet kunnossa. Heikki Soveri retkeilee myös vaimonsa ja 5- ja 7-vuotiaiden poikiensa kanssa omissa metsissä. Kauniille hämäläiselle harjulle on rakennettu laavu, josta kelpaa katsella hyvin hoidettua metsää ja paistella makkaroita retkeilyn, metsästyksen ja metsätöiden lomassa. Laavun viereisestä rinteestä löytyy jopa ketunpesä.

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä