Hyppää sisältöön

Sikojen sijaan sirkkoja

Kurikkalainen Ollikkalan tila vaihtoi sikojen kasvatuksen sirkkabisnekseen ja on nyt yksi Finsect Oy:n kahdestakymmenestä eri puolilla Suomea sijaitsevasta hyönteistuottajasta. Ollikkalan tilalla kasvatetaan sirkat munituksesta alkaen itse.

Kesä on kukkeimmillaan ja Ollikkalan perheen tilalla sirittävät sirkat harvinaisen monipäisenä orkesterina. Toisin kuin voisi luulla, sirkkakonsertti ei tule huoneesta, jonka ovessa on kyltti ”Sirkkaamo”. Siellä vallitsee hiljaisuus, sillä kahdeksan neliön kokoisessa huoneessa on laatikoittain kotisirkkojen munia.

– Nuo, jotka näyttävät pieniltä langanpätkiltä, ovat niitä munia, yrittäjä Panu Ollikkala kertoo ja viittaa läpinäkyvään muovilaatikkoon, jonka pohjalla on purua ja, tosiaan, hyvin pieniä, ohuen valkoisen langanpätkän näköisiä kotisirkan munia.

‒ Me munitamme kaikki sirkat itse. Täällä Sirkkaamossa lämpötila ja ilman kosteus saadaan hallittua tarkimmin, mikä on munitusvaiheessa hyvin tärkeää, Ollikkala jatkaa.

Yhdessä laatikossa on noin 50 000 munaa, josta tulee suunnilleen 10 kiloa pakastettua sirkkaa. Kun sirkka kuoriutuu, se on banaanikärpäsen kokoinen. Kuudessa viikossa siitä tulee täysikasvuinen eli noin puolentoista sentin mittainen, jolloin se on valmis pakastukseen.

Jopa 30 kiloa kurkkua viikossa

Siirrymme sirityksen alkulähteille eli tilaan, joka on entinen sikala ja nykyinen sirkkakasvattamo. Sirkkakasvattamossa on lämmin, tarkkaan ottaen 32 astetta. Suuria, harmaita sirkkalaatikkoja on seinien vierustoilla yhteensä kolmekymmentä.

Laatikoissa on sirkkoja eri kehitysvaiheissa. Peremmällä ovat nuorimmat yksilöt ja heti oven luona lähes täysi-ikäiset sirkat. Kussakin laatikossa on tuhansia sirkkoja. Nuoremmilla sirkoilla on laatikossa vettä, varttuneemmilla iso astiallinen kurkkuraastetta.

‒ Kurkku on erinomainen ravinto sirkoille, sillä siinä on juuri oikea määrä kuiva-ainetta ja kosteutta. Lisäksi siitä tulee sirkkoihin raikas maku. Jotkut kasvattajistamme antavat sirkoille kyllä muitakin vihanneksia, kuten salaattia tai paprikaa, Finsect Oy:n toimitusjohtaja Lauri Jyllilä kertoo.

‒ Etenkin alkuvaiheessa on tärkeää, että sirkat saavat riittävästi nestettä, muuten ne kuivuvat helposti. Suunnilleen parin viikon ikäisinä sirkoille aletaan antaa veden sijaan kurkkua, Ollikkala lisää.

Ollikkalan tilan sirkat syövät viikossa yhteensä jopa 20-30 kiloa kurkkua. Kurkut tulevat läheisen tilan ylijäämistä ja välillä niitä menee niin paljon, että kaikki saatavilla oleva kurkku on annettava sirkoille, vaikka perheen lapsiakin houkuttaisi saada kurkkumaistiaisia lautaselleen.

Alkuun pääsee pienellä pääomalla

Jyllilä tuntee Panu Ollikkalan jo pidemmän ajan takaa yhteisen metsästysharrastuksen kautta ja molemmat ovat niin sanotusti Kurikan poikia. Jyllilä kertookin heittäneensä Ollikkalalle ajatuksen sikojen vaihtamisesta sirkkoihin, jota sitten lähdettiin kypsyttelemään yhdessä.

Jyllilän luotsaama Finsect Oy perustettiin vuonna 2015. Tätä ennen Jyllilä tutustui tarkkaan sirkkojen kasvatukseen ulkomailla, kuten Belgiassa ja Hollannissa, jotka ovat sirkkatuotannossa Euroopan maista pisimmällä, ja opiskeli kaiken mahdollisen.

Nyt Finsect Oy:llä on yhteensä jo parikymmentä hyönteistuottajaa ympäri Suomen eli sirkat kiinnostavat bisneksenä selvästi muitakin. Minkälaisella taustalla hyönteistuottajaksi ryhdytään?

‒ Hyönteistuottaja, kuten Ollikkalan tila, on tavallisesti maatalousyrittäjätaustainen ja näkee muutoksen kannattavana, Jyllilä aloittaa.

‒ Sirkkakasvattamon tilat pystytään tekemään hyväkuntoisesta sikalasta, navetasta tai kanalasta ja me neuvomme uutta kasvattamoa heti alusta lähtien ja kerromme, miten pääsee alkuun. Alkuinvestointikaan ei ole mikään miljoonasijoitus, Jyllilä jatkaa.

Ollikkala kuuntelee vieressä ja vahvistaa, että mukaan lähteminen ei pelottanut sijoitusmielessä, sillä sikala kunnostettiin sirkkalaksi hyvin maltillisella summalla, sillä se oli jo valmiiksi hyvässä kunnossa ja tarvitsi lähinnä pintaremontin.

‒ Eipä ainakaan tarvitse olla jatkuvasti pankinjohtajan pakeilla pyytämässä lisälainaa, Ollikkala virnistää vieressä seisovalle Kurikan Osuuspankin johtaja Eija Lintalalle.

‒ Harmi, Lintala hymyilee takaisin.

Sirkoista on moneksi

Kun sirkat ovat kuuden viikon ikäisiä, ne pakastetaan ja toimitetaan prosessoinnin jälkeen esimerkiksi teollisuuden käyttöön tai ravintoloihin. Moni on varmasti jo huomannut kauppoihin ilmestyneet sirkkatuotteet, kuten leivän, keksit, suklaat ja energiapatukat. Finsect julkistaa syksyn aikana uudistuneen kuluttajabrändinsä G R I I D Y:n, joka tuo markkinoille uusia tuotteita tuoreella ilmeellä.

Lajikkeita on tarjolla vaikka millä mitalla, mutta kotisirkat ovat parhaita, sillä ne kasvavat nopeasti ja niitä on myös tutkittu Euroopassa eniten. Olemassa olevien tuottajien sirkkakantaa uudistetaan säännöllisesti Finsectin karanteenitiloilla kasvatetulla, geenipohjaltaan erilaisella sirkkakannalla. Näin sirkat pysyvät korkeatuottoisina pitkään.

‒ Sirkkavalmisteen määrä on elintarvikkeissa tavallisesti enintään 10 prosenttia, joten sirkka on sisältöä rikastava raaka-aine, Jyllilä kertoo.

‒ Tähän saakka sirkkoja on kaupattu sellaisella ”nyt on hyönteistä tarjolla” -kärjellä, mutta veikkaan, että vähitellen aletaan korostaa sirkkojen terveyshyötyjä, kuten runsasta B12-vitamiinin määrää, Jyllilä arvioi.

Lopuksi kaikille tarjotaan vielä sirkkamaistiaiset. Rapea, voissa paistettu sirkka ei maistu yhtään hullummalta. Kyllä näitä voisi kuvitella popsivansa popcornin sijaan leffateatterissa, eikä eroa juuri huomaisi ‒ ainakaan pimeässä. 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä