Hyppää sisältöön

Tubettaja ja moniyrittäjä Pauli Laakso kannustaa nuoria kokeilemaan rohkeasti uutta: ”Oma juttu voi löytyä myös harrastusten kautta”

Noin kymmenen vuotta sitten Pauli Laakso aloitti kuvaamaan videoita Youtubeen kavereillensa, jotka asuivat ympäri Suomea. Vuosien aikana Youtube-tili on kasvanut ja kehittynyt, ja tubettamisesta on tullut Paulille myös työ. 25-vuotiaalla Paulilla on Youtubessa vaikuttamisen lisäksi monta rautaa tulessa.

Se lähti liikkeelle skeittauksesta. Pauli Laakso oli rullalautailuharrastuksen kautta tutustunut ihmisiin ympäri Suomea, ja kaveriporukka keksi alkaa kuvata toisillensa videoita, joissa he esimerkiksi kertoivat omia kuulumisiaan, skeittasivat ja ottivat osaa erilaisiin haasteisiin.

”Olin siinä ensimmäisessä tubettajien aallossa. Videoiden aiheet ovat vuosien mittaan vaihdelleet vähän omien kiinnostuksenkohteiden mukaan, mutta ihan alkuun tein tosiaan videoita vain kavereille. Yhtäkkiä huomasin, että näitähän katsoo muutkin, ja yhdessä välissä olin yksi Suomen seuratuimpia tubettajia”, kertoo Pauli.

Paulin harrastuksiin on 15-vuotiaasta lähtien kuulunut myös autourheilulaji jokkis eli jokamiehenluokka. Myöhemmin Paulin Youtube-videotkin ovat rakentuneet jokkiksen ja moottoriurheilun ympärille.

”Nyt vasta lähivuosina on löytynyt se oma tapa ja tyyli tehdä näitä videoita. Videoiden kohderyhmäkin on muuttunut, eivätkä videoni ole enää niin suurelle yleisölle.”

Pauli Laakso 1x1
Pauli Laakso. Kuvaaja: Samuli Koivusalo

Harrastusten kautta työmahdollisuuksia

10 vuotta kestänyt videobloggaaminen on kantanut hedelmää – nykyään tubettaminen on Paulille työ ja se on poikinut muitakin työmahdollisuuksia.

”Teen jonkun verran kaupallisia yhteistöitä Youtubessa ja muissa sosiaalisen median kanavissani. Teen myös yrityksille markkinointivideoita, kuulutan jokkiskisoja ja teen puhujakeikkoja. Lisäksi minulla on oma tuotemerkki Röis, jonka verkkokauppaa pyöritän. Omia kiinnostuksenkohteita seuratessa ja uutta opetellessa olen oivaltanut, että pystyn hyödyntämään osaamistani eri paikoissa.”

Yrittäjähenkisyyden Pauli kertoo tulleen verenperintönä. Heidän perheellänsä on kuljetusyritys Mika Laakso Oy, jossa myös Pauli itse työskentelee.

”Minulle on ollut aina selkeää, että tulen työskentelemään perheyrityksessämme. Koen kuitenkin, että yrittäminen on nykypäivänä sitä, että pystyy tekemään monenlaisia eri juttuja ja kokeilee jatkuvasti uutta”, sanoo Pauli.

Rohkeus vie eteenpäin

Pauli on kiertänyt puhumassa yrittäjyydestä ja oman urapolun löytämisestä koululaisille. Hän on pyrkinyt tuomaan esille, että oma juttu voi löytyä muualtakin kuin koulun penkistä. Hän uskoo rohkeaan asenteeseen ja vuorovaikutuksen merkitykseen.

”Olen itse ollut huono koulussa, ja olen käynyt puhumassa nuorille, että se oma juttu voi löytyä myös omien harrastusten kautta ja kokeilemalla rohkeasti uusia juttuja. Olen painottanut, että se on tärkeää, kuinka pärjäät erilaisten ihmisten kanssa. Opettele olemaan vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, tutustu rohkeasti uusiin ihmisiin ja verkostoidu – sitä olen pyrkinyt kertomaan nuorille”, sanoo Pauli.

Rohkeiden kokeilujen kautta Paulille on muodostunut monipuolinen työura, mutta on kokeiluista poikinut myös osallistuminen tv-sarjaankin. Paulin voikin tunnistaa Ylen LakeusLife-ohjelmasta.

Tie tv-sarjaan lähti liikkeelle siitä, kun Pauli huomasi keväällä 2019 mainoksen Yle Kioski Creator week -medialeiristä, jonne haettiin nuoria mediasta ja sisällöntuotannosta kiinnostuneita ihmisiä. Pauli lähetti hakemusvideon, jonka perusteella hänet valittiin mukaan leirille.

”Leirillä kirjoitettiin viikon aikana erilaisia ideoita, mitä Ylen kanavissa voisi olla, ihan dokumenttisarjoista some-julkaisuihin. Mietin, että olisi hauska, jos tv-sarjassa kerrottaisiin maakunnista asuvista nuorista sekä moottoriurheilusta, ja kirjoitin ideasta raakaversion.”

Yle kiinnostui ideasta ja sitä lähdettiin kehittämään eteenpäin. Lopulta Yle päätyi tuottamaan sarjan, jossa seurattiin nuorten aikuisten elämää Lakeudella. Nuoret, joiden elämää sarjassa seurattiin, olivat Pauli, hänen puolisonsa Emma, Paulin ystävä Lauri sekä Paulin sisko Kristiina.

”Olihan se mahtava kokemus, ja oli myös hienoa päästä seuraamaan ammattilaisia kuvaamassa ja ohjaamassa. Kun ohjelma tuli pihalle, niin oli se todella suosittu erityisesti täällä paikallisesti. Ja kyllähän ohjelma buustasi myös todella paljon omaa some-tekemistäni.”

Yhteistyötä oman pankin kanssa

Ohjelman kautta Pauli päätyi myös tekemään yhteistyötä POP Pankki Pohjanmaan kanssa. Yhteistyö on sisältänyt Youtube-videoita ja sosiaalisen median sisältöjä Paulin kanavissa. Asiakkuuden kautta POP Pankki onkin ollut Paulille jo ennestään tuttu.

”Olen aina saanut POP Pankista avun kaikkeen, mihin olen sitä tarvinnut. Kun esimerkiksi perustin tuotemerkkini Röisin, sain apua rahoitukseen ja muutenkin vinkkejä yrityksen aloittamiseen. Myös henkilökohtaisiin asioihin, kuten säästämiseen liittyen olen saanut apua. Asiakaspalvelussa on aina korostunut ihmisläheisyys”, Pauli summaa.

Kurkkaa viimeisin Pauli Laakson ja POP Pankki Pohjanmaan yhteistyövideo!

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä