Hyppää sisältöön
Pekka Lemettinen

”Uuden aloittaminen on inspiroivaa” ‒ Pekka Lemettinen vaikuttui liikeideakilpailun korkeasta tasosta

POP Pankkikeskuksen toimitusjohtaja Pekka Lemettistä pyydettiin alkuvuodesta kunniatehtävään eli vuosittain järjestettävän Start me up -liikeideakilpailun raatiin. Tämän vuoden voittajat on nyt palkittu. Miltä kilpailu näytti raadista käsin?

Business Joensuun liikeideakilpailu järjestettiin jo 20. kerran. Kilpailuun jätettiin lähes 200 ideaa ja osallistujien taso oli erittäin kova. 60 000 euron arvoisen pääpalkinnon voitti Obview-yksityisyydensuojajärjestelmä, joka teki innovatiivisuudellaan ja markkinapotentiaalillaan vaikutuksen raatiin.

‒ Vaikka kilpailussa oli monta erinomaista liikeideaa, erottui voittaja lopulta varsin selvästi. Obview:n aktiivinen yksityisyyden suoja elektronisille näytöille ratkaisee aidon tietoturvaan liittyvän ongelman eli salakatselun estämisen. Keksintö on toimintaperiaatteeltaan täysin uusi, sille on haettu patenttia ja sen kasvu- ja kansainvälistymismahdollisuudet ovat erinomaiset, Pekka Lemettinen kommentoi voittajaa.

Lemettinen oli erityisen vaikuttunut liikeideoiden korkeasta tasosta ja pitkälle viedyistä suunnitelmista.

‒ Monien innovaatioiden taustalla oli tohtoritason tutkimusta esimerkiksi Joensuun yliopistosta tai Aalto-yliopistosta. Monissa ideoissa konsepti oli suunniteltu suoraan niin, että se tähtäsi kansainvälisille markkinoille.

Pekka Lemettinen

Liikeideoita oli monipuolisesti useilta eri toimialoilta, ja monet pyrkivät ratkomaan aikamme suurimpia haasteita esimerkiksi ruuantuotannossa, muovin korvaamisessa tai terveydenhuollon diagnostiikan parantamisessa. Osa tiimeistä oli täysin suomalaisia ja osa kansainvälisiä, kun mukana oli esimerkiksi vaihto-opiskelijoita.

‒ Pidin myös todella paljon kansainvälisen jatko-opiskelijatiimin WonderBeen ideasta, joka ratkaisee maailmanlaajuisen, meidän jokaisen arkeen vaikuttavan ruuantuotannon ongelman. Mehiläiset ovat kriittisen tärkeitä ruoantuotannolle, mutta mehiläisten kuolleisuus on suuri ongelma. Innovaatio parantaa näiden kriittisten pölyttäjien selviytymistä, Lemettinen sanoo.

Poikkeuksellisen hyvä konsepti

Vaikka Suomessa järjestetään vastaavia liikeideakilpailuja muuallakin, Lemettisen mielestä Business Joensuun konsepti on kokonaisuutena poikkeuksellisen hyvä ja se tukee suomalaista yrittäjyyttä erinomaisesti. Sen lisäksi, että kilpailu houkuttelee vuosittain esiin uusia innovaatioita, Business Joensuu pystyy tukemaan aloittelevia yrityksiä niiden kaikissa vaiheissa. Lisäksi alueen aktiivinen yrityskulttuuri on oiva houkutin paitsi paikallisille, myös muualta tuleville yrityksille.

‒ Kilpailun jatkuvuus on arvokas asia ja palkinnot ovat tavoittelemisen arvoiset. Business Joensuun yrityskiihdyttämössä on töissä entisiä yrittäjiä, joten uusille yrittäjille voidaan tarjota mahdollisimman konkreettista ja asiantuntevaa tukea, Lemettinen sanoo.

Lemettinen toteaa myös, että aloittelevat yritykset saavat arvokasta itseluottamusta kilpailusta saamastaan palautteesta.

‒ Kun ideakilpailuista poikii menestyviä yrityksiä, siitä alkaa positiivinen kierre. Voittaminenhan tunnetusti lisää itseluottamusta.

Arvioiden taustalla paljon pohjatyötä

Liikeideakilpailun raadissa mukana oleminen oli Lemettiselle uutta. Kahdeksan hengen raadissa oli mukana niin yritysmaailman kuin rahoitusalankin edustajia.

‒ En ole aiemmin ihan vastaavissa tehtävissä ollut. Uusien liikeideoiden syntyminen ja uuden aloittaminen on todella inspiroivaa. Itselleni innovaatioiden tukeminen on tuttua jo kotoa, sillä isäni tapasi sijoittaa innovaatioihin, Lemettinen kertoo.

Lemettinen sanoo kokemuksen olleen paitsi äärimmäisen kiehtova, myös hyvin opettavainen. Koska toimialojen skaala oli laaja, arvioiminen ei aina ollut helppoa.

‒ Tein paljon pohjatyötä, jotta pystyin tekemään arvioita mahdollisimman kattavasti, sillä aivan kaikista aloista minulla ei tietenkään etukäteen ollut asiantuntemusta. Siinä mielessä prosessi oli raskas myös raatilaiselle. Paikallisilla yritysopettajilla oli todella ihailtavan laaja eri alojen tuntemus, Lemettinen kertoo.

‒ Olin erittäin otettu siitä, että sain olla raadin jäsen ja osa näin asiantuntevaa joukkoa. Oli myös kiinnostavaa huomata, miten monia eri tulokulmia uudesta liikeideasta löytyi tuomariston kriteereiden lisäksi.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä