Hyppää sisältöön
Välitä viljelijästä -hanke tukee maanviljelijän jaksamista

Välitä viljelijästä -projekti heijastuu yrittäjään ja yhteisöön

Maatalousyrittäjät ovat tunnollisia ja luotettavia pankin asiakkaita, joskus jopa oman jaksamisensa kustannuksella, tietää POP Pankki Lammin rahoitusasiantuntija, yritys- ja maatalousasiakkaista vastaava Eila Tamminen. Välitä viljelijästä -projekti auttaa yrittäjiä, joiden jaksaminen on koetuksella. POP Pankki on yksi projektin yhteistyökumppaneista.

”Maatalousyrittäjät hoitavat vastuunsa pankkiin päin mahdollisimman pitkälle. Joskus he ottavat jopa pikavipeillä kallista lainaa saadakseen maksunsa pankille hoidettua. Siksi minulle on tärkeää tuntea asiakkaani ja kysellä heidän kuulumisiaan, jotta pystyn tarvittaessa reagoimaan nopeasti”, Tamminen kertoo.

Tamminen on aiemmin ollut mukana Varsinais-Suomen MTK:n Menestyvä maatilayritys -hankkeessa, joka puolestaan teki tiivistä yhteistyötä Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan Välitä viljelijästä -projektin kanssa. POP Pankki on Välitä viljelijästä -projektin yhteistyökumppani.

Hanke on myös Tammiselle tärkeä työkalu asiakkaiden kanssa. Välitä viljelijästä -projektin tarkoituksena on tarjota maatalousyrittäjille apua ongelmiin matalalla kynnyksellä. Alueellisen projektiasiantuntijan avulla kartoitetaan oman tilan asioita ja selvitellään mahdollisia henkisiä ja taloudellisia solmuja. Projektin työntekijöillä on Tammisen mukaan hyvin vahvat verkostot juuri maatalousyrittäjiä aidosti ymmärtäviin tahoihin, kuten talous- ja kotieläinasiantuntijoihin, kunnan sosiaalitoimeen, ELY-keskuksiin ja sopiviin psykoterapeutteihin.

”Kun puhutaan pankin näkökulmasta, näen tässä projektissa pelkkää plussaa. Tarvittaessa järjestämme niin sanottuja pyöreän pöydän keskusteluja yrittäjän ja eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoite on, että yrittäjä voi hyvin ja jaksaa työssään paremmin. Siitä hyötyvät kaikki.” Tamminen vinkkaa, että projektin tai Neuvo 2020 -palvelun kautta voi hakea apua myös ihan tavalliseen talousneuvontaan, jossa tehdään esimerkiksi kassabudjetointia. Se tarkoittaa, että talousasiantuntijan kanssa käydään läpi yrityksen senhetkinen tilanne ja mietitään raha-asioita tulevaisuuspainotteisesti.

”Jos suurimmat lainanlyhennykset ovat tulossa huhtikuussa ja lokakuussa, arvioidaan, onko kassassa silloin rahaa. Jos ei ole, suunnitellaan ajoissa, miten sitä sinne saataisiin, tai haetaan lyhennysvapaata. Toivoisin, että kaikki yrittäjät hoksaisivat etukäteissuunnittelun tarpeellisuuden”, Tamminen sanoo.

Välillä vastaan tulee tilanteita, joissa Eila Tammisen on nostettava kissa pöydälle. Jos maatalousyrittäjä on täysin uupunut ja yrityksen talous jatkuvasti tiukoilla, rahat lopussa ja kustannukset kohonneet kohtuuttomasti, jonkin pitää muuttua.

”Jossain kohtaa pitää alkaa pohtia myös yritykselle uutta tuotantosuuntaa. Olisiko järkevää esimerkiksi luopua karjasta ja keskittyä peltotöihin? Entä jos myisikin kaukaisemman peltoja metsälohkon ja tasapainottaisi taloutta sillä? Olisiko tilasta jopa mahdollista luopua, jos ikää on jo reilusti eikä toiminnalle ole tiedossa jatkajaa?”

Tamminen uskoo, että Välitä viljelijästä -projektin vaikutukset heijastuvat yrittäjän hyvinvoinnin myötä koko kyläyhteisöön, kuntaan ja lopulta koko Suomen maatalouteen. Hänen henkilökohtainen tähtihetkensä pankin rahoitusasiantuntijana oli auttaa nuorta yrittäjäparia, joka tunsi olevansa maatilansa kanssa täysin solmussa. ”Pari sitoutui vankasti siihen, että he haluavat parempaa. Asiat eivät ratkenneet sormia napsauttamalla, mutta ratkaisun eväät löydettiin Välitä viljelijästä -projektin avulla, ja lopulta he selättivät ongelmansa.”

Mela eli Maatalousyrittäjien eläkelaitos myöntää Välitä viljelijästä -projektin kautta jaksamisen tukemiseen ja henkisen kuorman helpottamiseen 500 euron arvoisen ostopalvelusitoumuksen, joka on henkilökohtainen. Sen voi käyttää esimerkiksi terapiaan, psykologin tai psykiatrin palveluihin tai työnohjaukseen.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä