Hyppää sisältöön

Vihdoin omalla maatilalla – Annan tie maatalousyrittäjäksi

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Anna Länsisalmi­-Keisala toteutti puolisonsa kanssa pitkäaikaisen haaveen ja hankki oman maatilan.

”Hieho poikii juuri! Jutellaanko tunnin päästä?” Anna Länsisalmi-Keisala huikkaa puhelimeen.

Toukokuussa Anna Länsisalmi-Keisalan ja Ossi Keisalan tilalla syntyi 12 vasikkaa keskimääräisen kuuden sijaan. Pellotkin piti saada toukokuussa kylvökuntoon. Annalla ja Ossilla on menossa ensimmäinen kevät omalla tilallaan. He hankkivat maitotilan helmikuussa Alavuden Töysän Hakojärveltä.

”Tilan hankinta tuli meille yllätyksenä, mutta sopiva osui eteen. Emme oikeastaan etsineet tilaa, vaikka lypsykarjatilasta olimmekin puhuneet. Olimme olleet kuusi vuotta töissä Ossin perheen maatilalla ja mietimme, mitä teemme seuraavaksi”, Anna kertoo.

Tila on yhden robotin maitotila. Lehmiä on noin 70 ja melkein saman verran nuorkarjaa, hiehoja ja vasikoita. Tallissa on kahdeksan hevosta. Annan aikeissa on kasvattaa pari varsaa kesässä. Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevan Annan tie oman tilan emännäksi on ollut pitkä.

”Olen tradenomi koulutukseltani. Mutta on tässä johtamisen ja markkinoinnin opiskelusta ollut hyötyä”, Anna naurahtaa.

Karjanhoidon opinnot Anna aloitti nippa nappa kouluikäisenä, kun perheen kesämökin naapurissa oli maatila ja lehmiä. Anna kävi kysymässä, voisiko hän tulla katsomaan eläimiä. Siitä alkoi lehmikoulu, jossa Anna oppi lähes kaiken niistä.

”Olin sillä maatilalla viisi kesää töissä ja lomitinkin yhden talven. Lehmänäyttelyissä olin monta kesää. Ossin perheen tilalla tulivat viimeistään kaikki maatilan työ tutuiksi.”

Teema_Anna_2000x800
Lehmänäyttelyt ovat Anna Länsisalmi-Keisalan intohimo. ”Olen innostunut lehmien rakennejalostuksesta, ja nyt saan jalostaa omia lehmiäni. Haluan lehmiä, jotka ovat kestäviä, joilla on hyvät jalat, vahva selkä ja hyvä utare.”

Maatilan arkea suositulla Youtube-tilillä

Maatilan ostaminen on valtava investointi, johon Anna ja Ossi tarvitsivat lainan. Anna oli vakuuttunut, että laina-asiat onnistuvat. Tilan tulevaisuuden suunnitelmat olivat tarkkaan mietityt. Heidän ei ole tarkoitus laajentaa maatilaa eikä hankkia lisää lehmiä tai toista robottia. Maatilan ympärille rakennetaan muuta toimintaa, kuten maatilapalveluja, maastoratsastusta ja hevosten kasvatusta.

”Olen hyvä myymään, ja minulla on toimiva somekanava, jossa on kaupallisia yhteistöitä. Uskon, että nekin auttoivat lainan saamisessa. Kaupallisten yhteistöiden avulla pystymme parantamaan kannattavuutta.”

Kilpailutuksessa Länsisalmi-Keisala-tila sai kolmesta pankista lainalupaukset. ”Niistä valitsimme POP Pankki Lakeuden ja Kirsi Korven.”

Annan huippusuosittu Maalaisjärki-kanava Youtubessa seurasi jo pari vuotta elämää Keisalan tilalla. Nyt se kertoo Annan ja Ossin omasta tilasta. Anna on eloisa ja hauska sisällöntuottaja, joka näyttää kuinka elämä iloineen ja suruineen tilalla sujuu. Seuraajat elävät mukana ja kyselevät nimeltä suosikkiensa kuulumisia. Tietenkin kaikilla eläimillä on oikeat nimet. Ei ihme, että kanavalla on lähes 43 000 seuraajaa. Kaikkein suosituimmilla videoilla, kuten ”Tältä näyttää iso navetta”, on yli 200 000 katsojaa. Anna ja Ossi tekevät kanavaa itse: molemmat kuvaavat ja editoivat videoita.

”Minä kuvaan ja editoin enemmän tilan uutisia ja Ossi kaupallisia yhteistöitä.”

Maalaisjärki-kanava voitti vuoden 2020 Youtube-gaalassa Vuoden opetuskanava -palkinnon.

Palaset kohdillaan

Anna kertoo, että elämä tuntuu hyvältä. Kohta kaksivuotias poika kasvaa yhdessä eläinten kanssa. On oma kotitalo, ympärillä tilaa, Ossin vanhemmat vartin päässä, Annan vähän kauempana. Tukiverkko toimii, se auttaa eri tavoin niin lapsenhoidossa kuin työkoneidenkin kanssa.

”Ajattelen, että positiivisesti eteenpäin menevät ja hyvät pärjäävät aina. Uskon, että me pärjäämme. Tämä on meidän elämäntapamme. Ossin kanssa mietimme, että olemme tosi onnellisia juuri tässä.”

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä