Hyppää sisältöön

Yrittäjä – ethän unohda liiketoimintasuunnitelmaa

Kouluaikoina tuli tehtyä usein liiketoimintasuunnitelmia eri opintoasteilla. Muistelin taannoin oppien olleen hieman vaihtelevia sen suhteen, mihin liiketoimintasuunnitelmaa yleensäkään tarvitaan. Kun on paloa itsensä työllistämiseen omilla ehdoilla niin eikös liiketoimintaa kehitetä tilanteen mukaan? Näin itse ajattelin ja näin myös toisinaan opetettiin: liiketoimintasuunnitelma on starttirahaa ja ensimmäisiä pankkineuvotteluita varten. Ajattelua on hyvä kuitenkin tarkistaa.

Liiketoimintasuunnitelma ja sen tarkoitus tulivat taas ajankohtaisiksi, kun Euroopan pankkiviranomainen teki keväällä pankkien luotonmyöntöön liittyviä täsmentäviä ohjeistuksia – sääntelyä siis - joiden seurauksena me pankit tulemme perehtymään yrityksesi liiketoimintaan huomattavasti aiempaa yksityiskohtaisemmin. Ne vanhat opit, joiden perusteella liiketoimintasuunnitelma oli vain starttirahaa ja ensimmäisiä rahoittajia varten eivät siis pidäkään paikkaansa.

Liiketoimintasuunnitelmaa on syytä pitää ensisijaisesti yrittäjän omana työkaluna, jota tulisi päivittää kerran tai pari vuodessa ja vasta toissijaisesti rahoittajien vakuuttamisen apuvälineenä. Yrityksesi suunta ja liiketoimintaympäristö muuttuvat ja ne on hyvä kirjata liiketoimintasuunnitelmaan ja pohtia samalla vaikutuksia aiemmin liiketoimintasuunnitelmassa todettuihin asioihin. Samalla rahoittajiesi on helpompi seurata missä mennään ja saat pankistasi itsellesi sopivampia ratkaisuehdotuksia – myös sellaisia, joita et ehkä itse osannut pyytäkään.

Liiketoimintasuunnitelman merkitys on kuluneen kesän aikana kasvanut suureksi myös jo asemansa vakiinnuttaneille ja pitkään toimineille yrityksille. Meidän pankkien tulee jatkossa kiinnittää entistä enemmän huomiota liiketoimintasi luonteeseen, sekä siihen, miten esimerkiksi erilaisiin riskeihin on varauduttu, jopa ilmaston lämpenemisen vaikutuksiin.

Yrittäjä, muista, että liiketoimintasuunnitelma on lähtökohtaisesti sinun työkalu ja teet sitä itseäsi varten, mutta me pankit olemme myös erityisen kiinnostuneita siitä.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä