Korkoputki asuntolainaan

Korkoputki on pankkien asiakkailleen tarjoama tuote, jota hyödynnetään tyypillisesti suurissa ja pitkissä lainoissa, esimerkiksi asuntolainoissa. Korkoputki asuntolainassa tarkoittaa, että korolle asetetaan ylä- ja alarajat eli niin sanotusti korkokatto ja korkolattia, joiden välissä korko liikkuu ja käyttäytyy markkinakoron lailla.

Korkoputkella suojaat lainasi koron nousulta ja varmistat, ettei lainan viitekorko ei nouse korkoputken voimassaoloaikana yli sovitun maksimikorkotason. Mahdollisesta korkotason laskusta hyödyt korkoputken minimitasolle asti.

Korkoputken avulla voit varautua tulevaan. Korkomarkkinat kytkeytyvät voimakkaasti taloustilanteeseen, ja yleensä hyvät taloudelliset ajat nostavat korot ylös. Korkojen nousuun varautuminen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin. Koronnousulta suojautumiseen on useita erilaisia tapoja: kiinteä korko, korkokatto ja korkoputki.

- Osa asuntolaina-asiakkaista ei ymmärrä, että koronnousulta suojautuminen tulee tällä hetkellä huomattavasti edullisemmaksi verrattuna tilanteeseen, kun korot ovat jo lähteneet nousuun, toteaa POP Pankin johtaja Timo Hulkko ja jatkaa, tilannetta voi kärjistäen verrata siihen, että palovakuutusta aletaan kysellä silloin, kun talon nurkka on jo tulessa.

Kannattaako korkoputki?

Korkoputki antaakin turvaa viitekoron muutoksille, kun korkojen noususta ei tarvitse olla huolissaan.

Korkoputki kannattaa, koska:

  • Et maksa korkoputkesta erillistä suojauspalkkiota.
  • Korkoputken saat lainallesi jopa 10 vuodeksi.
  • Lainan korkomenoille selkeä yläraja, auttaa tulevaisuuden suunnittelussa
  • Laina-aika voi olla korkosuojausta pidempi, sillä koroilla on eniten merkitystä laina-ajan alussa, jolloin laina on suurimmillaan.
  • Huomaa, että korkoputken tasot määräytyvät lopullisesti vasta sopimuksen tekohetkellä ja voivat poiketa aiemmin keskustelluista. 

Kuinka korkoputki toimii?

Korkoputkea ei tarvitse ottaa koko lainaan. Voit halutessasi korkosuojata esimerkiksi vain puolet lainastasi ja ottaa loppulainaan, vaikka kiinteän koron. 

Korkoputkessa asuntolainan viitekorolle asetetaan enimmäis- ja vähimmäismäärä, jonka ylä- tai alapuolelle korko ei voi nousta tai tippua. Nämä korkojen rajat muodostavat putken, jossa viitekorko voi liikkua vapaasti ylittämättä kuitenkaan näitä korolle sallittuja