Hyppää sisältöön

Lainan korkoputki

Korkoputkessa lainan korolle asetetaan ylä- ja alaraja, joiden välillä korko voi liikkua. Näin korko ei voi nousta ennakoitua suuremmaksi, mutta saat yhä hyödyn korkojen laskusta. Korkoputkea hyödynnetään erityisesti suurissa ja pitkäaikaisissa lainoissa.

Kannattaako lainaan ottaa korkoputki?

Korkomarkkinat kytkeytyvät voimakkaasti taloustilanteeseen, ja yleensä hyvät taloudelliset ajat nostavat korkoja. Korkojen nousuun varautuminen kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin.

Korkoputki antaa turvaa viitekoron muutosten varalta. Näin korkojen noususta ei tarvitse olla huolissaan, mutta saat silti hyödyn korkojen mahdollisesta laskusta.

Korkoputkella on seuraavat edut:

  • Et maksa korkoputkesta erillistä suojauspalkkiota.

  • Korkoputken saat lainallesi jopa 10 vuodeksi.

  • Lainan korkomenoilla on selkeä yläraja, mikä auttaa tulevaisuuden suunnittelussa.

  • Korkoputkella suojatun lainan laina-aika voi olla pitkä, sillä koroilla on eniten merkitystä juuri laina-ajan alussa, jolloin lainasumma on suurimmillaan. 

  • Huomaa, että korkoputken rajat määräytyvät lopullisesti sopimuksen tekohetkellä ja voivat siten poiketa aiemmin keskustelluista.

Kuinka korkoputki toimii?

Korkoputkessa asuntolainan koroille asetetaan ylä- ja alaraja, jonka ylä- tai alapuolelle korko ei voi nousta tai laskea. Nämä rajat muodostavat putken, jossa korko voi liikkua vapaasti. Korkorajat sovitaan aina pankin ja asiakkaan kesken.

Korkoputken ylä- ja alarajan, eli korkokaton ja korkolattian lisäksi korkoputkelle sovitaan voimassaoloaika: 3, 5, 7 tai 10 vuotta.

Huomaathan, että korkoputkea ei tarvitse ottaa koko lainaan. Halutessasi voit korkosuojata vain puolet lainastasi ja ottaa loppulainaan vaihtuvan viitekoron tai vaikka kiinteän koron.

Opintolaina_2000x800_2

Suojaudu hyvissä ajoin

"Koronnousulta suojautuminen on tällä hetkellä edullista verrattuna tilanteeseen, jossa korot ovat jo lähteneet nousuun. Tilannetta voi verrata siihen, että palovakuutusta aletaan kysellä silloin, kun talon nurkka on jo tulessa."


- Timo Hulkko, johtaja, POP Pankki -ryhmä

Lainalaskuri auttaa lainan arvioimisessa

Sijoitusasuntolaina tulee mitoittaa oikein suhteessa lainanottajan maksukykyyn. Sijoitusasunnon lainan arvioinnissa suureksi avuksi on asuntolainalaskuri, jonka avulla voit kokeilla erilaisia skenaarioita esimerkiksi takaisinmaksussa ja koroissa.

Tämä auttaa sinua arvioimaan lainan kokonaiskustannuksia ja vaikkapa kuukausierän vaikutuksia talouteesi.

Siirry asuntolainalaskuriin

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä