2,5 miljoonaa panttikirjaa muutetaan sähköisiksi

Pankeissa vakuutena olevat paperiset panttikirjat muunnetaan sähköiseen muotoon loka-marraskuussa 2017. Muutos koskee kaikkia Suomen pankkeja. Muutos ei vaadi toimenpiteitä kiinteistön omistajilta tai isännöitsijöiltä. Kotona tai tallelokerossa säilytettäviä paperisia panttikirjoja ei muunneta automaattisesti sähköiseen muotoon. Nykyiset paperiset panttikirjat ovat edelleen voimassa ja ne käyvät uuden velan vakuudeksi aina vuoden 2019 loppuun asti. Mikäli hallussasi on paperisia panttikirjoja, niitä ei pidä missään tapauksessa tuhota.

Sähköinen panttikirja on turvassa

Panttikirjoja voidaan jatkossa siirtää sähköisesti siten, että tieto panttikirjan saajasta pysyy ajan tasalla. Lisäksi panttikirja on helppo löytää, sillä se on Maanmittauslaitoksen sähköisessä lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä. Sähköinen muoto on turvallinen, koska panttikirja ei voi enää kadota ja sitä ei voida varastaa.

Kun pankki palauttaa panttikirjan takaisin kiinteistön omistajalle, hän saa paperin sijaan tiedon, että hänet on merkitty rekisteriin sähköisen panttikirjan saajaksi. Halutessaan saajatiedon voi vielä tarkistaa Maanmittauslaitoksen järjestelmästä osoitteessa www.kiinteistoasiat.fi.

Lisätietoja saat omasta POP Pankistasi.