Hyppää sisältöön

Aina kannattaa säästää

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lapselle tai lapsenlapselle säästämistä. Pankki auttaa sopivan säästö- tai sijoitustavan valinnassa, kertoo palveluneuvoja Pirjo Kaappola Lapuan Osuuspankista.

Miten lapselle voi säästää?

Lapselle voi säästää joko tilille tai sijoittamalla rahastoihin tai osakkeisiin. Talletustilillä ei ole talletus- tai nostorajoituksia. Sijoitustilille säästetään yleensä sitomalla varat vuodeksi. Nämä perinteiset talletusmuodot ovat menettäneet suosiotaan matalan talletuskorkotason vuoksi.
 
POP Tavoitetilillä säästöaika on 5 tai 10 vuotta ja minimisäästösumma 50 euroa kuukaudessa. POP Rahastoissa korkorahastoja, joissa varat sijoitetaan korkoa tuottaviin arvopapereihin ja osakerahastoja sekä näitä kahta yhdistäviä yhdistelmärahastoja. Minimimerkintäsumma on 20 euroa. Lisäksi POP Pankki tarjoaa säästövakuutuksia, joissa varat sijoitetaan asiakkaan valitsemiin rahastoihin.
 
Säästövakuutuksessa kuukausittainen minimisäästösumma on 40 euroa. Lapselle voi säästää sijoittamalla suoraan osakkeisiin. Silloin sijoittajalla on hyvä olla markkinatuntemusta, jotta hän pystyy toimimaan lapsen edun mukaisesti. Lapsen edunvalvojalla on aina velvollisuus pitää huolta varojen säilymisestä, eikä turhia riskejä kannata ottaa.  

Miksi lapselle kannattaa säästää?

Säästöillä voi turvata lapsen tulevaisuutta ja se mahdollistaa isompia hankintoja aikuisuuden kynnyksellä. Esimerkiksi opintojen aloitus ja omaan kotiin muuttaminen helpottuvat, kun säästöillä voi tehdä hankintoja. Jo pienillekin lapsille on hyvä säästämisen ohella opettaa, mistä raha tulee ja miten sitä kannattaa käyttää. 

Mitä on otettava huomioon?

Säästötapa kannattaa valita muun muassa sillä perusteella, miten kauan aikoo säästää. Jos vanhemmat tai isovanhemmat aloittavat säästämisen vastasyntyneelle ja aikaa on 18 vuotta, voi riskiä ottaa enemmän. He voivat säästää esimerkiksi osakerahastoon, jossa on isommat riskit, mutta myös suurempi tuottomahdollisuus. Vuosien kuluessa syntyy niin sanottu korkoa korolle -ilmiö, jossa sijoitetut pääoman lisäksi tuototkin kasvavat korkoa.
 
Markkinoiden heilahtelun aiheuttamat riskit tasoittuvat pitkällä aikavälillä. Jos taas säästöaika on vaikkapa 5 vuotta, POP Tavoitetili voi olla parempi vaihtoehto. Lahjavero on hyvä pitää mielessä. Kukin vanhempi tai isovanhempi voi lahjoittaa lapselle 4999 euroa kolmen vuoden aikana. Tämän summan ylittävästä osasta maksetaan veroa. Opiskelijoiden on syytä muistaa, että heidän omistamiensa osakkeiden tai rahasto-osuuksien tuotot vaikuttavat Kelan maksamaan opintotukeen. Tästä löytyy lisätietoa Kelan sivuilta.

Kuinka yleistä lapselle säästäminen on?

Toivoisin, että se olisi vielä yleisempää. Monet vanhemmat ajattelevat, ettei heillä ole mahdollisuutta säästää tarpeeksi. Kuitenkin jo parin kympin kuukausisäästöistä kertyy ajan kuluessa mukava potti. Aina on hyvä hetki aloittaa säästäminen! Vaihtoehdoista voi kysyä lisää omasta POP Pankista.
 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä