Hyppää sisältöön

Julia Thurén: Arjen rahapuhe voi muuttaa ihmisen elämän

Olen puhunut arjen raha-asioista julkisuudessa seitsemisen vuotta. Aina välillä minulle iskee epäilys: Mitä hyötyä näistä minun rahahorinoista nyt on? Eikö se ole vähän mautonta aina vain jankata rahasta, on elämässä tärkeämpiäkin asioita.

2023_2_puheenvuoro_juliathuren_maijavirta1
Julia Thurénin kolumni rohkaisee puhumaan raha-asioista

Mutta sitten tapahtuu jotain, joka muistuttaa rahapuheen tärkeydestä. Eräs nainen pysäytti minut kadulla. Hän kertoi olleensa pitkään hyvin onnettomassa suhteessa, mutta talous ei antanut mitenkään myöten erolle. Vuosi sitten hän kuitenkin innostui minun ja Merja Mähkän sanomasta: Omat raha-asiat on mahdollista ottaa haltuun. Ota selvää tuloista ja menoista ja katso, paljonko voi saada säästöön. Ja sitten laita sitä rahaa säästöön.

Nainen oli tehnyt näin, saanut kerättyä potin rahaa, ja nyt hän pystyi eroamaan vaikeasta suhteestaan. Ilahduin valtavasti. Raha ei todellakaan tarkoita vain sitä, mitä kaikkea ihmisellä on varaa ostaa. Oma raha tarkoittaa itsenäisyyttä ja turvaa, uskoa tulevaisuuteen, mahdollisuuksia unelmoida elämästä, jossa saa tehdä kuten itse haluaa. Tästä syystä ajattelen, että ihan jokaisella pitäisi olla mahdollisuus säästää.

Rahattomuus taas luo toivottomuutta ja tunteen siitä, ettei voi vaikuttaa oman elämän kulkuun. On tilanteita, joissa rahat eivät riitä elämiseen. Erityisen huolissani olen pienituloisista lapsiperheistä, jotka joutuvat jo tinkimään jopa ruoasta. Näihin tilanteisiin voidaan vaikuttaa politiikalla.

Sitten on tilanteita, joissa rahaa voisi periaatteessa riittää säästämiseen, mutta ihmisellä ei ole taitoa tai jaksamista opetella rahan käyttämistä. Näihin tilanteisiin voidaan vaikuttaa tarpeeksi helposti lähestyttävällä ja mahdollisimman samastuttavalla rahapuheella. Ei ohjeilla ylhäältä käsin, vaan arkisilla esimerkeillä.

Aiemmin moni ystäväni koki raha-asiat raskaina ja hähmäisinä. Mutta olen tehnyt myyräntyötä, puhunut ihmisten raha-asioista, perustanut monelle jopa kädestä pitäen arvo-osuustilin ja sysännyt heidät säästämisen lisäksi sijoittamaan. Nautin tästä. Tiedän, miten paljon voi hankalassa tilanteessa merkitä se, että säästössä onkin muutaman tonnin potti.

Ehdotankin, että puhut ystäväpiirissäsi raha-asioista. Arkisesti, neutraalisti, ehkä jopa innostavasti. Moni ei ehkä kehtaa ottaa raha-asioita itse esiin, vaikka hyötyisi siitä valtavasti. Rahapuhe voi muuttaa ihmisen elämänkulun.

Julia Thurénin kolumni on julkaistu myös POP Koivunlehden numerossa 2/2023

Kuva: Maija Virta

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä