Hyppää sisältöön

Kalajoen miljoonakävijöiden iloksi kohosi moderni ostoskylä

Sievin POP Pankin yritysasiakas Rakennusliike Somero Oy rakensi Kalajoen eteläisen pään portiksi designia, herkkuja ja hauskanpitoa tarjoavan ostoskylä Raitin, jonka ansiosta matkailijat viihtyvät nyt entistäkin paremmin. Kalajoen hiekkasärkillä vierailee vuosittain jopa miljoonapäinen yleisö.
Ostoskylä Raitti on arkkitehtuurisesti yllättävä: ulkoa rakennus vaikuttaa pienemmältä ja perinteisen näköiseltä puisine seinineen, mutta sisään astuessa vastassa onkin uudenaikainen, valoisa ja avara shoppailijan paratiisi. Liiketiloja on kahdessa kerroksessa ja tilan tuntua lisää lasikatto, josta tulvii valoa. 

Raitista löytää suomalaista perinteistä ja erikoisempaakin muotoilua, kuten kalannahasta valmistettuja asusteita, sekä ravintoloita ja aktiviteettipuisto Superparkin.

‒ Halusimme tänne ennen kaikkea sellaisia liikkeitä ja brändejä, joita ei ole kaikkialla. Tarjonta onkin kiinnostava sekoitus tuttua ja harvinaisempaa designia, Raitin kaupallinen johtaja ja ostoskyläprojektin vetäjä Marianne Hirn kuvailee.

Lisää ulkomaisia kävijöitä

‒ Kalajoen sanotaan olevan Suomen tunnetuin kesälomanviettokohde. Upeita hiekkasärkkiä tulee ihailemaan vuosittain jopa miljoona kävijää, pääasiassa kesäisin. Matkailijoista suurin osa on Suomesta, ulkomaalaisten osuus on noin viisi prosenttia, Hirn kertoo.

Kalajoki sijaitsee keskeisellä paikalla, ja sinne on helppo tulla esimerkiksi Oulusta. Kalajoelle pysähdytään helposti myös matkan varrella ja Raitti on harvinaisen monipuolisine palveluineen houkutteleva pysähdyspaikka kasitien varressa.

Kalajoen matkailuyritykset tekevät töitä lisätäkseen ulkomaalaisten kävijöiden määrää Kalajoella ja siinäkin Raitti on suureksi avuksi. Suurin osa matkailijoista kun kaipaa ulkoilun ja upeiden maisemien oheen muutakin viihdettä. Lisäksi valtaosa matkailusta kohdistuu kesään ja sesonkia haluttaisiin laajentaa ympärivuotiseksi.

‒ Sisäaktiviteetteja tarvitaan matkailijoille Suomessa aina, kun säässä on niin paljon vaihtelua. Täällä Raitissa on tekemistä pidemmäksikin aikaa, kun lapsetkin viihtyvät Superparkissa vaikka koko päivän. Lisäksi ilmapiiri on niin mukava, että moni haluaa varmasti tulla tänne uudelleenkin, Hirn pohtii. 

Kilpailu rakennusluvasta

‒ Asun itse hiekkasärkillä ja Kalajoella ajellessa tulee usein katseltua ympärilleen rakentajan lasit silmillä, että mitä minnekin voisi rakentaa, Rakennusliike Somero Oy:n toimitusjohtaja Vesa Somero kertoo.

Ei siis ihme, että juuri Someron visiosta käynnistyi Kalajoen viimevuosien huomattavin rakennusprojekti ja Kalajoen eteläisen pään ”portiksi” kohosi pika-aikataululla moderni ostoskylä ja tontilla nököttänyt vanha taksikoppi sai väistyä. 

Se, että ostoskylälle saatiin rakennuslupa, ei ollut itsestään selvää. Tontin omistanut Kalajoen kaupunki päätti järjestää tontinluovutuskilpailun, jossa paras suunnitelma sai rakennusluvan. Aikaisin liikkeellä ollut Somero ehti kilpailuttaa arkkitehdin, joksi valikoitui Juha Paldanius, ja laatia suunnitelmat hyvissä ajoin. Rakennuslupa heltisi ja työt aloitettiin vuoden 2017 elokuussa.

Kymmenen kuukautta rakennustyön aloittamisesta ostoskylä Raitti juhli avajaisiaan. Syitä harvinaisen tehokkaaseen rakennustyöhön on Someron mielestä useita, mutta ennen kaikkea hän kiittelee Hirniä ja tämän perusteellista taustatyötä sekä tietysti motivoituneita rakennusmiehiä.

‒ Oli meillä tässä hidasteena rakennusalan työtaistelu ja sen jälkeinen sähköalan lakko. Vielä avajaisia edeltävänä päivänä täällä viimeisteltiin sähkötöitä, Somero muistelee.

Raitti on otettu vastaan hyvin myös paikallisten keskuudessa. Osa odotti uutta ostoskylää innolla ja osa epäili, että tokkopa tuohon mitään koskaan nousee. Epäilijät saivat nähdä, että sinnikkyys palkittiin jälleen kerran ja matkailijoilla on nyt yksi hyvä syy lisää käydä Kalajoella. 

Ostoskylä Raitissa on myös Pisa Designin liike, joka valmistaa design-tuotteita kierrätys- ja luonnonmateriaaleista. Lue lisää! 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä