Hyppää sisältöön

Maksukortti pilvipalvelussa - ennakoi yllätykset

Yhä useammalla on käytössään älylaitteita, joihin ladataan palveluita ja sovelluksia ja jotka vaativat kirjautumisen valmistajan käyttöjärjestelmän pilvipalveluun. 

Tunnetuimmat ovat Applen iCloud, Googlen Drive ja Microsoftin Onedrive. Yleensä palveluita ja sovelluksia voi käyttää samoilla käyttäjätunnuksilla laitteesta riippumatta kuitenkin saman käyttöjärjestelmän piirissä. Tämä on luonnollisesti kätevää varsinkin jos on useita laitteita (iPhone, iPad), joissa on sama käyttöjärjestelmä. Laitteesta toiseen vaihtaminen on helppoa ja samat asetukset toimivat lähes samalla tavalla kaikissa laitteissa. 

Erilaiset sovellukset  vaativat yleensä kirjautumisen käyttöjärjestelmän pilvipalveluun ennen kuin niitä voi ladata puhelimeen tai tablettiin. Maksullinen palvelu veloitetaan samalla latauksella, jos pilvipalveluun on kytketty maksukortti, kuten yleensä on. Maksukortin tietojen syöttämiseltä ei voi juurikaan välttyä, sillä melkein poikkeuksetta Apple, Google ja Microsoft vaativat maksutietojen syöttämistä ja usein korttitiedot varmennetaan ensimmäisellä kerralla rekisteröityessä palveluntarjoajan pilvipalveluun, vaikka ostoksia ei tehtäisikään. 

Maksutiedot jäävät usein tallennettuina pilvipalveluun ja siten maksuvaihtoehdoksi. Esimerkiksi perheen tablettia voi käyttää myös lapsi, joka pahaa aavistamatta lataa sovelluksia ja palveluja laitteelle.  Seuraamukset maksukortin haltijalle voivat olla erittäin epämiellyttäviä yllätyksiä, jopa tuhansien eurojen arvoisia. Tunnetusti esimerkiksi amerikkalaisten käsitys kuluttajan suojaamisesta on aivan eri kuin mihin olemme Suomessa tottuneet.  Amerikkalaiset korostavat enemmän kuluttajan omaa vastuuta, kun taas Suomessa lainsäädännöllä on turvattu paremmin kuluttajan asemaa.

"Seuraamukset maksukortin haltijalle voivat olla erittäin epämiellyttäviä yllätyksiä, jopa tuhansien eurojen arvoisia. Tunnetusti esimerkiksi amerikkalaisten käsitys kuluttajan suojaamisesta on aivan eri kuin mihin olemme Suomessa tottuneet."

Maksutiedot kannattaa aina joko poistaa pilvipalveluun rekisteröitymisen jälkeen tai asettaa erillinen salasana, joka on vain maksukortin haltijan tiedossa. Näin toimien ikäviltä yllätyksiltä voi jatkossa välttyä. Huomioitavaa on, että maksukortilla tehdyt ostokset ovat aina maksukortin haltijan vastuulla. Eli jos lapsi käyttää iPadia ja lataa siihen sovelluksia, pelejä tai pelien oheis- ja lisäpalveluja ja laitetta ei ole salasanasuojattu, niin maksukortin haltija on vastuussa aiheutuneista kuluista. 

Tahaton ostaminen voidaan välttää asettamalla oma salasana toisen henkilön käyttöön annettavaan laitteeseen - puhelimeen tai tablettiin. Lasten kanssa on myös hyvä sopia pelisäännöt, mutta ennen kaikkea keskustella siitä, että laitteella ei saa ilman lupaa käydä sovelluskaupassa, koska siitä voi tulla yllättäviä maksuja. 

Vaikka pilvipalvelun käyttöönottaminen tuntuu tosi helpolta, kannattaa kuitenkin käyttää muutama minuutti ja perehtyä, miten maksutiedot voidaan palvelussa suojata. Vaivannäkö voi loppupelissä säästää monta euroa.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä