Hyppää sisältöön

Näillä arkisilla teoilla säästät – POP Pankin väki vinkkaa

Inflaatio, noussut korkotaso ja Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät kotitalouksien kukkaroissa – ihan jo ruokaostoksilla, sähkölaskuissa ja lainanhoitokuluissa. Nousseet elämisen kustannukset ovat saaneet monen pohtimaan, mistä voisi nipistää. Kysyimme POP Pankin asiantuntijoilta, millaisia arjen säästövinkkejä heiltä löytyy.

Olennainen osa säästämistä on budjetointi. Tämä vaatii omien tulojen ja menojen tarkastelua ja suunnittelua, mutta seuraamalla omaa rahankäyttöään on myös helpompi tunnistaa, mistä paikoista voisi nipistää. Säästämisessä on hyvä myös asettaa jokin konkreettinen tavoite – näin motivaatio säästämiseen pysyy yllä.

Säästöjä syntyy arjessa pienistä puroista, ja POP Pankin väki jakoikin arjen säästövinkkejään niin ruokaan, ostoksiin, palveluihin kuin liikkumiseen liittyen:

Ostokset

”Pohdi ostoksilla ja arjessa, mitä oikeasti tarvitset ja mihin valitset käyttää rahaa. Jätä itsellesi budjettiin kuitenkin myös huvittelurahaa.”

”Ostan suurimman osan vaatteista käytettynä. Siinä säästää todella paljon, koska mahdollisesti myydessä vaatteen voi helposti saada oman rahansa takaisin toisin kuin kaupasta ostetun vaatteen myynnissä.”

”Kokeile shoppailulakkoa tai -taukoa tietyksi ajaksi.”

Palvelut

”Kilpailuta eri liittymät ja palveluntarjoajat, kuten sähkösopimukset ja puhelinliittymät.”

”Pidä vain yhtä suoratoistopalvelua voimassa kerrallaan.”

”Hyödynnä kirjaston laajoja palveluita. Kirjojen lisäksi voi varata esimerkiksi liikuntavälineitä tai ompelukonetta.”

Ruoka

”Tilaa tuotteet verkkokaupasta ja nouda ne kaupasta. Ei tule heräteostoksia. Vertaile aina tuotteiden kilohintaa.”

”Osta satokauden mukaisia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.”

”Kenenkään ei tarvitse olla gourmet-kokki, mutta kun et ole arjessasi riippuvainen valmisruoista tai ulkona syömisestä, hallitset itse yhtä taloutesi merkittävimmistä kuluista. Opettele siis laittamaan ruokaa oman makusi ja ruokavaliosi mukaan. Kun hallitset perusainesten käytön ja ruokavaliosi perusreseptit, kokoa itsellesi riittävä perusvarasto, jota pidät yllä. Näistä aineksista voit milloin tahansa laittaa useamman päivän ruoan tai esimerkiksi leipoa leipää tai jälkiruokia ja sen myötä hallitset ruokakulujasi entistä paremmin.”

”Tee ruokaa isompia määriä kerralla ja laita annoksia myös pakkaseen. Säästöä tulee myös ulkona syömisen vähentämisellä, myös lounasruokailut omilla eväillä.”

”Hyödynnä luonnon antimia ja käy marjassa, sienessä tai kalassa.”

Liikkuminen

”Pyöräile lyhyet matkat aina, kun mahdollista: jos asut taajamassa, niin investoi hyvään pyörään sekä hyviin ja ennen kaikkea mukaviin (sadetta kestäviin) kuorivaatteisiin.”

”Pyöräile työmatkat.”

”Hyödynnä julkista liikennettä autoilun sijaan.”

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä