Hyppää sisältöön

Nuori yrittäjä tuntee rahan arvon

Suomen nuorin yrittäjä asuu Lahdessa. Viidesluokkalainen Edvina Wallenius siirtää VHS-kasettien sisällön DVD:lle, kovalevylle tai pilvipalveluun omalla toiminimellään.
E.D.I. – Erittäin Digitaalisia Ideoita. Se on 11-vuotiaan Edvinan yrityksen markkinointinimi ja kuvaa hyvin perustajansa kekseliäisyyttä. Edvina todistaa toiminnallaan, ettei nuori ikä ole este yrittämiselle. Tärkeintä on uskaltaa pyytää muilta apua ja tehdä ideasta totta.
 
Edvinan tärkein tukija ja liikekumppani löytyy läheltä. Isä Jani Wallenius tuntee nuorena yrittämisen ilot ja haasteet, sillä hän perusti oman yrityksensä 14-vuotiaana. Mainoselokuvayhtiö Promedia on 25 vuoden aikana tuottanut jo lähes 2 000 mainoselokuvaa. Promedian palveluihin kuuluvat lisäksi ilmakuvaus, äänimainokset ja formaattisiirrot.

Edvina kiinnostui yrittäjyydestä jo varhain. Omasta yrityksestä oli ollut jo aikaisemmin puhetta, kun isän yrittäjätaivalta oli käyty läpi.

– Yllätyin, kun Edvina viime keväänä ehdotti, että hän voisi alkaa siirtää niitä nauhoja. Olin kertonut aikeistani luopua vanhoista VHS-siirtolaitteistani, ja Edvina huomasi tässä omatoimisesti mahdollisuuden työllistyä, Jani muistelee.
 
Ajatuksesta perustaa Edvinalle oma toiminimi siihen, että yritys oli valmis Y-tunnuksineen, kesti noin pari kuukautta. Yrityksen rekisteröimistä varten piti selvitellä muutamia lakiasioita, koska kyseessä oli niin nuori yrittäjä. Edvina saa esimerkiksi virallisen yritysnimen käyttöönsä vasta 12-vuotiaana.

– Toimin siihen saakka omalla nimelläni, mutta aion kyllä ottaa heti E.D.I.-nimen virallisesti käyttöön, kun siihen tulee tilaisuus. Edi on myös lempinimeni, Edvina kertoo.

Yrittäjyys opettaa säästeliääksi

 Edvinan yritys toimii lähinnä käteiskaupalla. Asiakkaita on ollut jo kymmeniä. Suurin osa asiakkaista löytyy lähipiiristä, mutta mediajulkisuus on tuonut uusiakin toimeksiantoja. Edvina hoitaa kirjanpidon itse mumminsa avustuksella. Näin hän oppii kirjanpidon perusteet helposti.

– Olemme saaneet liiketoiminnan perustamiseen paljon myös ulkopuolista apua. Paikallinen yrittäjäjärjestö, verotoimisto ja oma pankkineuvojamme ovat ohjeistaneet meitä hyvin alkuun. Heidi Tolonen Lammin Osuuspankin Lahden konttorista on auttanut käytännön raha-asioissa ja kertonut ystävällisesti pankin toiminnasta pienelle yrittäjälle, Jani kiittelee.

Jani vuokraa Edvinalle siirtolaitteistoa yrityksensä Promedian kautta yhden euron hintaan per jokainen siirto. Näin Edvina oppii, että yrityksellä on myös kuluja. Edvina ottaa palkkaa yrityksen kassasta aina tarpeen mukaan ja harkitsee laitteiston ostamista itselleen.

– Aion säästää rahaa oman laitteiston hankintaa, jotta vuokrakulut poistuisivat ja voitto lisääntyisi, Edvina perustelee suunnitelmaansa.

Kannustusta riittää

Nuorena aloitettuun yrittäjyyteen on suhtauduttu paikkakunnalla ja koulussa varsin positiivisesti. Edvina on saanut koulustaan niin kannustusta kuin asiakkaitakin.

Koulunkäynti asettaa myös haasteita yrittäjyydelle. Edvina aloittaa työnsä ennen kouluun lähtöä käynnistämällä siirtolaitteiston. Koulupäivän jälkeen hän ottaa laitteesta valmiin DVD:n ja toimittaa sen asiakkaalle. Samalla reissulla hän saattaa hakea jo seuraavat VHS-kasetit työstettäviksi. Illalla läksyjenteon jälkeen hoidetaan vielä kirjanpito. Edvina ehtii harrastaa koulunkäynnin ja työnteon lomassa muun muassa sirkuskoulua.

– Yrittäjänä olemisessa on kivointa, että saa rahaa. Samalla oppii, ettei raha tule ilmaiseksi. Olen saanut asiakkailtani myös suklaata, villasukat ja kynttilän. Halauksiakin on tullut, ja muutamat ovat halunneet ottaa yhteiskuvia kanssani, Edvina listaa.

Yritteliäisyys kasvattaa

Jani-isä muistelee lämmöllä nuorena yrittämistä. Hänestä oli aikoinaan mukavaa, että häntä kohdeltiin monissa tilanteissa kuin aikuista.

– Hommia ei kannata tehdä nuorena liikaa, ettei työnteko ala maistumaan puulta ja innostus lopahda. Yrittäjyydestä haaveilevan nuoren kannattaa lähteä rohkeasti liikkeelle ja pyytää apua vanhemmilta, koululta, paikalliselta yrittäjäjärjestöltä sekä omalta pankkineuvojalta, Jani vinkkaa.

Edvina haluaa jatkaa yritystoimintaansa tulevaisuudessakin. Hän haaveilee ryhtyvänsä isona mahdollisesti youtubettajaksi tai videokuvaajaksi, sillä kummassakin työssä hän voisi toimia yrittäjänä.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä