Hyppää sisältöön

Pankki auttoi maatilan kehittämisessä

Maatalousyrittäjä Juha Vehkalahti on ollut POP Pankki Lavian asiakas koko elämänsä. Maatilan kehittämiseen on tarvittu pankilta lainaa useampaankin otteeseen, mutta palveluneuvoja Hannele Kivirannan kanssa pankkiasiat on saatu aina helposti hoidetuksi.

Juha: ”Lapsuudenkodissamme oli kolme poikaa, ja meille avattiin omat tilit heti muksuina. Vanhemmat neuvoivat tarkan markan käyttäjiksi, ja isä varoitteli korkeakorkoisesta vekselistä. Koulun jälkeen kävin joskus morjestamassa pankissa töissä ollutta äitiäni. Ei ole tullut mieleenkään vaihtaa pankkia. Laviasta saa aina henkilön puhelimella kiinni, ei tarvitse sopia tapaamista monen viikon päähän.”

Hannele: ”Etenkin maalla on tapana, että sukupolvi toisensa perään pysyy saman pankin asiakkaina. Monet pankkiasiat voidaan hoitaa nykyään sähköisestikin, joten pankkia ei tarvitse vaihtaa edes muualle opiskelemaan lähtiessä. Tapaamme sitten uudelleen usein siinä vaiheessa, kun opiskelut on hoidettu ja asuntolainalle olisi tarvetta.”

Juha: ”Minä opiskelin 90-luvun lopulla agrologiksi Tampereella, minkä jälkeen palasin Laviaan vuonna 2000 jatkaakseni kotitilaa yhdessä vaimoni Marin kanssa. Siinä kohtaa piti hakea pankista ensimmäistä lainaa, hankkiaksemme tilan itsellemme. Hannelen kanssa on aina ollut hyvä asioida, hoitaa sopimusten viimeinen silaus.”

Hannele: ”Ennen allekirjoituksia on aina kiva vielä kerrata sovitut asiat. Varmistaa, että teemme molempien mielestä hyvän sopimuksen.”

Juha: ”Meillä on ollut matkan varrella varmaan 15 eri lainaa, viisi on vielä kesken. Olemme rahoittaneet niillä muun muassa salaojituksia ja sikalan peruskorjauksia. Viimeksi haimme lainaa, kun rakensimme luomuemolehmille uuden pihaton. Isällä oli muistaakseni 70–80 hehtaaria maata viljelyksessä. Nykyinen viljelysalamme on siihen verrattuna moninkertainen. Varsinkaan isompiin lisämaahankintoihin ei missään tapauksessa ole löytynyt omalta tililtä tarpeeksi rahaa. Kyllä sellaisia varten on pitänyt mennä aina lakki kourassa pankkiin.”

Hannele: ”On ollut hienoa seurata sivusta, miten Juha ja hänen vaimonsa ovat rohkeasti uudistaneet tilaansa ja menestyneet omalla alallaan. Heidän lastensakin olen nähnyt osallistuneen tilan töihin. He ovat hurauttaneet ohitseni traktorilla ja vilkuttaneet iloisesti.”

Juha: ”Viime talvena asuimme tosin vaimon kanssa jo kaksin, kun nuorimmainenkin kolmesta lapsestamme muutti pois. Ville on vasta 17-vuotias, mutta hän meni ilmaisutaidon lukioon Tampereelle. Hiljaisempaa on. Emme saa enää iltakonsertteja haitarilla koulun jälkeen.”

Hannele: ”Niin Villehän voitti viime vuonna Kultainen Harmonikka -kisankin. Olimme koko kylä siinä ilossa mukana. Ville on niin valloittava persoona. En yhtään ihmettele, että hän voitti.”

Juha: ”Isäni isoisä Juho Vehkalahti oli mukana perustamassa osuuskassaa vuonna 1924. Osuuskassoja oli siihen aikaan Lavian alueella useampia, ja jossain kohtaa ne yhdistyivät Lavian pankiksi. Isäni puolestaan oli aikoinaan vuosikymmeniä pankin hallintoneuvoston jäsen, minäkin jo melkein kymmenen vuotta. Kolme vuotta olen nyt ollut myös hallintoneuvoston puheenjohtaja. Soittelemme pankin toimitusjohtajan kanssa pankkimaailman muutoksista ja taloudesta yleensäkin.”

Hannele: ”Pankkimme juhlii tosiaan tänä vuonna satavuotisjuhliaan. Pankin historiikki on juuri valmistumassa. Lokakuun lopulla järjestämme Lavian kirkossa Arja Korisevan konsertin ja kahvittelemme varmasti asiakkaidemme kanssa. Lisäksi pankki jakaa paikalliseen toimintaan 100 000 euroa hakemusten perusteella.”

Juha: ”Meidän perheessä pidetään todella tärkeänä asiana sitä, että omalla paikkakunnalla on oma pankki. Kun isäni menehtyi kolme vuotta sitten, meille todella konkretisoitui, miten tärkeää oli, että pankkiasioiden hoitaminen sujui helposti tutussa paikassa.”

Hannele: ”Ihan niin kuin sloganimmekin sanoo: pyrimme olemaan helposti lähestyttäviä. Meidät saa nopeasti kiinni. Ja täällä POP Pankki Laviassa me myös ihan oikeasti tunnemme valtaosan asiakkaistamme.”

Teksti: Johanna Tilus
Kuva: Miikka Kiminki

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä