Hyppää sisältöön

Sijoitusneuvonnan onnistuminen punnitaan laskumarkkinassa

Yllätykset sijoitusmarkkinoilla ovat väistämättömiä, sillä tulevaisuuteen ei voi nähdä. Sijoitusneuvonta auttaa löytämään sijoittajalle soveltuvat sijoituskohteet sekä tukee sijoittajaa markkinamyllerryksessä.  

Tunteet ja aikaisemmat kokemuksemme ohjaavat päätöksentekoamme paljon. Olemme kuitenkin mestareita selittämään tehtyjä päätöksiä järjen ja logiikan avulla, erityisesti itsellemme. Lienee selvää, että pelkällä tunteella ja aikaisempien kokemuksien ohjaamana sijoittaja todennäköisesti ajautuu aikojen saatossa kiperiin tilanteisiin. Onkin ensiarvoisen tärkeää valjastaa tietoisesti järki ja logiikka mukaan sijoituspäätöksiin jo aikaisessa vaiheessa.  

Sijoitusneuvonnassa kartoitetaan tavoitteita ja riskinsietoa 

Sijoitusneuvonnassa kartoitetaan sijoittajan taloudellista kokonaistilannetta ja pyritään varmistumaan, että suositellut tuotteet soveltuvat sijoittajalle ja vastaavat sijoittajan tavoitteita ja riskinkantokykyä. Osa asiakkaista saattaa kokea laaja-alaisen kartoittamisen moninaisina kysymyksineen jopa tungettelevana. Tapa on kuitenkin välttämätön laadukkaan sijoitusneuvonnan takaamiseksi ja ennen kaikkea se on sijoittajan edun mukaista. Ilman kokonaiskuvan hahmottamista sijoitusneuvonta voi jäädä puutteelliseksi, pahimmillaan jopa sääntelyn vastaiseksi. Sijoitusneuvonnan tavoitteena on tarjota ratkaisu, johon asiakas pystyy sitoutumaan pitkäksikin aikaa. 

Laskumarkkinoilla on syytä pysyä rauhallisena 

Sijoitusneuvonnan onnistuminen punnitaan laskumarkkinassa. Kun sijoituksien arvot laskevat, pulssimme kiihtyy ja kämmenet hikoilevat. Halu luopua sijoituksista kasvaa jokaisen tuotosta menetetyn prosenttiosuuden myötä ja tunteet hivuttautuvat vallankäyttäjäksi päätöksentekoprosessissa. Tilanne kärjistyy helposti siihen pisteeseen, jossa historia nostaa päätään ja ajaudumme ”pakene tai taistele” -mielentilaan.   

Tämä on se hetki, jolloin ”Lunasta” -painikkeen sijasta on harkittava ”Jätä yhteydenottopyyntö” -painikkeen painamista mobiilipankissa. Usein keskustelu asiantuntijan kanssa, sijoitussuunnitelman kertaaminen tai pienet muutokset sijoituskohteisiin rauhoittavat mieltä siinä määrin, ettei hätiköityihin toimenpiteisiin ole tarvetta. Mikäli ahdistus kasvaa markkinamyllerryksessä kestämättömäksi, on henkilökohtaisen riskinsietokyvyn kanssa oltu jo lähtötilanteessa liian optimistisia. Tässä tapauksessa suuremmat muutokset sijoituskohteisiin ovat perusteltuja. Muutosten ajankohdasta kannattaa kuitenkin keskustella tarkemmin sijoitusasiantuntijan kanssa. 

Ole siis rohkeasti yhteydessä pankkiisi ja vaadi tunteellista sijoitusneuvontaa: sellaista, jota vain toinen tunteva ihminen voi antaa toiselle tuntevalle ihmiselle. 

Blogin on kirjoittanut POP Pankin säästämisen ja sijoittamisen kehityspäällikkö Ilkka Kauppinen. 

Tämän blogin tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai vaihtaa rahoitusvälineitä. Rahoitusvälineiden arvo ja rahoitusvälineistä saatava tuotto voivat sekä nousta että laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. 

Varaa aika verkkotapaamiseen tai konttorille

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä