Nuoren pankkiasiat

Vaikka alaikäiset eivät voi tehdä palvelusopimuksia itse, asiat saadaan rullaamaan vaivattomasti huoltajan kanssa siihen asti, että lapsi on täysikäinen.

Kysy lisää POP Pankistasi

Kuinka nuorelle voi avata pankkitilin?

Pankkitili on mahdollista avata heti syntymän jälkeen. Tilin avaaminen käy vaivattomasti niin huoltajalta kuin isovanhemmalta tai kummiltakin: tilin avaajan tulee toimittaa pankkiin lapsen huoltajien allekirjoittaman valtakirja. Molemmat huoltajat on myös tunnistettava pankissa. Jos toinen huoltajista ei ole pankin asiakas, häneltä vaaditaan käyntiä konttorilla. Yksinhuoltajan tulee toimittaa todistus yksinhuoltajuudesta.

15-vuotias voi ilman huoltajiensa suostumusta avata pankissa itselleen tilin esimerkiksi kesätöistä ansaitsemaansa palkkaa varten. Nämä varat nuori voi suunnata esimerkiksi asuntosäästämiseen. 

Alaikäisen lopullisesta tilinkäyttöoikeudesta päättävät aina huoltajat. Nuoren tilillä olevat varat ovat kuitenkin nimenomaan hänen omaisuuttaan, vaikka huoltajat tekevätkin päätökset niiden käyttöön liittyen. Nuoren täyttäessä 18 vuotta huoltajilla ei ole enää oikeutta käyttää hänen pankkipalveluitaan tai saada niistä tietoa ilman nuoren lupaa. 

POP Verkkopankki ja POP Mobiili

15-vuotta täyttänyt saa oikeudet omiin verkkopankkitunnuksiin. POP Pankin helppokäyttöinen verkkopankki tekee päivittäisten raha-asioiden hoitamisesta turvallista ja vaivatonta.

POP Mobiililla hoidat kaikki tärkeimmät pankkiasiat kännykällä. Lataa maksuttomat POP Mobiili ja POP Avain -tunnuslukusovellus sovelluskaupastasi. Mobiilisovellusten käyttö onnistuu verkkopankkitunnusten avulla.

Voiko alaikäinen saada pankkikortin?

Kyllä voi. Itse asiassa pankkikortti on nuorelle vähintään yhtä kätevä maksuväline kuin aikuisellekin, sillä kortin kadotessa on se aina mahdollista sulkea. Kadonnutta käteistä ei luultavasti enää saa takaisin, mutta kadonneen kortin saa takaisin uuden kortin muodossa. Nuorella on tilillä käytössään rahaa juuri sen verran, kuin huoltajien mielestä kulloinkin on tarpeen. Siirto tilille tapahtuu miltei reaaliajassa, joten rahat voi käyttää saman tien. Huolelliseen kortin käyttöön ja PIN-tunnuksen suojeluun kannattaa opettaa jo hyvissä ajoin.

Nuoren pankkikortille on mahdollista määritellä vuorokausikohtaiset rajat sekä käteisnostoille että ostoille kivijalkamyymälöissä. Muitakin turva-asetuksia on. Esimerkiksi verkkokauppaostokset voidaan erikseen joko estää tai sallia.

Miksi nuorelle kannattaa säästää?

Loppumattomien tavararöykkiöiden luvatulla aikakaudella rahalahjan antaminen voi olla kaikille osapuolille oivallinen vaihtoehto. Rahalahjat sekä muut mahdolliset säästöt kuten lapsilisät on taloudellisen tilanteen salliessa mahdollista ohjata nuoren omalle tilille. Vuosien mittaan pienemmistäkin summista kasvaa mukava pesämuna, jonka voi käyttää isompiin hankintoihin, kuten pyörään, mopoon tai vaikka ajokorttiin. Opiskeluaikanakin säästöistä on varmasti iloa.

Säästäminen on järkevää myös verotuksellisesta näkökulmasta – nuorelle on nimittäin mahdollista säästää kolmen vuoden aikana jopa 4 999 euroa ilman lahjaveroa. Jos säästöille haluaa korkeammat tuotto-odotukset, voi ne halutessaan siirtää myös erilaisiin rahastoihin.

Kannattaako nuoren alkaa asuntosäästäjäksi?

Ilman muuta kannattaa! Kun säästämisen aloittaa nuorena, voi pienilläkin säästösummilla kerätä hyvän potin tulevaa asunnonostoa silmälläpitäen. Esimerkiksi ASP-säästäminen on joustava säästämismuoto, eikä säännöllistä palkkatuloa vielä tarvita. Erillinen ASP-asuntosäästötili on nuorelle vaivaton ja samalla palkitseva tapa säästää ensimmäistä omaa asuntoa varten.

Kun nuori on onnistunut säästämään tulevan kodin kauppahinnasta 10 prosenttia, pankki voi myöntää loput tarvittavasta summasta ASP-lainana. Lainalla on kaiken lisäksi ilmainen valtiontakaus, eikä muita vakuuksia tarvita. 

Talous kuntoon

Oletko jo kuullut POP Taloushetkestä? Siinä käydään läpi taloustilanteesi ja tulevat suunnitelmasi, ja kartoitetaan näin sinulle sopivat palvelut. POP Taloushetkeen on mahdollista osallistua myös etänä POP Verkkohetken avulla. 

Varaa aika vaikka heti