Lasten ja nuorten pankkiasiat

Lapset ja nuoret ovat meille tärkeitä ja mieluisia asiakkaita. Vaikka alaikäiset eivät voikaan pankissa tehdä sopimuksia itse, asiat saadaan rullaamaan vaivattomasti huoltajan kanssa siihen asti, kun lapsi on täysikäinen.

Kysy lisää POP Pankistasi

Miten lapselle voi avata pankkitilin?

Pienokaiselle on mahdollista avata tili jo heti syntymän jälkeen. Tilin avaaminen käy vaivattomasti niin lapsen huoltajalta kuin vaikkapa isovanhemmalta tai kummiltakin: tilin avaajan tulee toimittaa pankkiin lapsen huoltajien allekirjoittaman valtakirja. Molemmat huoltajat on tunnistettava pankissa. Jos toinen huoltajista ei ole pankin asiakas, häneltä vaaditaan käyntiä konttorilla. Yksinhuoltajan tulee toimittaa todistus yksinhuoltajuudesta.

Alaikäisen lapsen tilin lopullisesta käyttöoikeudesta päättävät aina lapsen huoltajat. Lapsen tilillä olevat varat ovat kuitenkin nimenomaan lapsen omaisuutta, vaikka huoltajat tekevätkin päätökset niiden käyttöön liittyen. Nuoren täyttäessä 18 vuotta huoltajilla ei ole enää oikeutta käyttää hänen pankkipalveluitaan tai saada niistä tietoa ilman nuoren lupaa. 

Voiko alaikäinen saada käyttöönsä pankkikortin?

Kyllä voi. Itse asiassa pankkikortti on lapselle vähintään yhtä kätevä maksuväline kuin aikuisellekin, sillä kortin kadotessa on se aina mahdollista sulkea. Kadonnutta käteistä ei luultavasti enää saa takaisin, mutta kadonneen kortin saa takaisin uuden kortin muodossa. Lapsella on tilillä käytössään rahaa juuri sen verran, kuin huoltajien mielestä kulloinkin on tarpeen. Siirto tilille tapahtuu miltei reaaliajassa, joten lapsi voi käyttää rahat saman tien. Lasta kannattaa tarkkaan opastaa PIN-koodin käytössä ja samalla kertoa, että tunnusluku on hyvä säilyttää vain omassa muistissa eikä kertoa sitä kenellekään muulle.

Lapsen pankkikortille on mahdollista määritellä vuorokausikohtaiset rajat sekä käteisnostoille että ostoille kivijalkamyymälöissä. Muitakin turvaasetuksia on. Esimerkiksi verkkokauppaostokset voidaan erikseen joko estää tai sallia.

Miksi lapselle kannattaa säästää?

Loppumattomien tavararöykkiöiden luvatulla aikakaudella rahalahjan antaminen voi olla kaikille osapuolille oivallinen vaihtoehto. Rahalahjat sekä muut mahdolliset säästöt kuten lapsilisät on taloudellisen tilanteen salliessa mahdollista ohjata lapsen omalle tilille. Vuosien vieriessä pienemmistäkin summista kasvaa mukava pesämuna, ja kertyneen potin voi käyttää vuosien varrella tai antaa lapselle vasta hänen aloittaessaan omaa elämäänsä esimerkiksi opintojen parissa.

Säästäminen on järkevää myös verotuksellisesta näkökulmasta – lapselle on nimittäin mahdollista säästää kolmen vuoden aikana jopa 4 999 euroa ilman lahjaveroa. Jos säästöille haluaa korkeammat tuotto-odotukset, voi ne halutessaan siirtää myös erilaisiin rahastoihin.

Kannattaako nuorta innostaa asuntosäästäjäksi?

Ilman muuta kannattaa! Tiesithän, että jo 15-vuotias kesätyöntekijä voi ilman huoltajiensa suostumusta avata pankissa itselleen tilin kesätöistä ansaitsemaansa palkkaa varten? Nämä varat nuori voi suunnata esimerkiksi asuntosäästämiseen. Erillinen ASP-asuntosäästötili on nuorelle vaivaton ja samalla palkitseva tapa säästää ensimmäistä omaa asuntoa varten.

ASP-säästäminen on joustavaa, eikä säännöllistä palkkatuloa vielä tarvita. Kun nuori on onnistunut säästämään tulevan kodin kauppahinnasta 10 prosenttia, pankki voi myöntää loput tarvittavasta summasta ASP-lainana. Lainalla on ilmainen valtiontakaus, eikä muita vakuuksia tarvita. 

Taloustaidot kuntoon

Moni POP Pankki tarjoaa kouluille ja yhdistyksille oppitunteja taloudenhoidosta, pankkimaailmasta ja vaikkapa yrittäjyydestä. Kysy omasta POP Pankistasi järjestävätkö he kouluvierailuja tai lasten ja nuorten taloustunteja.