Hyppää sisältöön

Kortti­turvallisuus

Vinkit kortin turvalliseen käyttöön

Kortilla maksaminen on helppoa ja turvallista. Korttimaksamisen turvallisuuteen voi myös vaikuttaa itse,  kun pitää mielessä tiettyjä korttien käyttään liittyviä ohjeita ja toimintatapoja.
 
Suojaa PIN ja huolehdi kortistasi
 
Opettele oma PIN-koodisi ulkoa, omassa muistissa tunnusluku säilyy parhaiten suojattuna. Henkilökohtaisen PIN-koodin suojaus maksaessa on tärkeää, jotta se ei maksutilanteessa päädy vääriin käsiin.
 
Suurissa ihmisjoukoissa, kuten yleisötapahtumissa, ruuhkaisissa ravintoloissa tai kaupungin vilinässä, kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta kortin käytön sekä PIN-koodin kanssa. Tarkasta säännöllisesti, että korttisi on tallella, äläkä luovuta korttia kenellekään toiselle tai jätä sitä valvomatta.
 
Älä koskaan luovuta henkilökohtaisia korttitietojasi ulkopuoliselle esimerkiksi puhelimitse tai viestillä tiedusteltaessa. Pankki tai viranomaiset eivät tarvitse tunnuksiasi missään tilanteessa.
 
Suosi lähimaksua ja mobiilimaksamista
 
Turvallista lähimaksuominaisuutta suositellaan käytettävän aina kun se on mahdollista, tällä tavalla PIN-koodin paljastuminen ulkopuoliselle maksutilanteessa vältetään. Mobiilimaksaminen on toinen tapa välttää PIN-koodin paljastuminen.
 
Huomaathan tarkastaa maksupäätteeltä korttioston summan ennen maksamista. Varsinkin ulkomailla kannattaa olla erityisen tarkkana minkä suuruisen ja missä valuutassa maksun hyväksyy.
 
Aseta kortillesi turvarajat
 
Pidä korttisi turvarajoitukset ajan tasalla. POP Pankin verkko- tai mobiilipankissa voit hallinnoida Visa Debit - ja Visa Debit Online -korttiesi turvarajoja eli vuorokausikohtaista nostorajaa automaatilla, sallia tai estää verkko-ostot sekä lisäksi hallinnoida kortin maantieteellistä käyttöaluetta.

Kortilla maksaminen verkossa

Voit maksaa kortillasi kaikissa verkkokaupoissa, jotka hyväksyvät Visa-kortin maksuvälineenä. Voit maksaa verkossa myös mobiilimaksulla, jolloin et tarvitse maksamiseen tunnuslukulistaa tai POP Avain -tunnuslukusovellusta. Mobiilimaksujen tapauksessa riittää, että maksu hyväksytään salasanan, sormenjäljen tai Face ID:n avulla.
 
Jos käytössäsi on yhdistelmäkortti, voit valita maksatko credit- vai debit-puolella valitsemalla haluamasi korttinumeron.
 
Uusissa korteissa credit- ja debit-korttinumerot sekä verkko-ostamisessa tarvittavat kolminumeroiset CVV-tunnukset löytyvät kortin kääntöpuolelta. Osassa korteista credit-korttinumero löytyy kortin etupuolelta ja CVV-tunnus löytyy kortin kääntöpuolelta allekirjoituspaneelin vierestä. Tällaisessa kortissa debit-korttinumero on painettu kortin kääntöpuolelle vasempaan alakulmaan ja CVV-tunnus löytyy heti korttinumeron perästä.
 
Verkko-ostamisessa käytetään yleisesti credit-ominaisuutta, koska pitkä maksuaika helpottaa ostojen ja maksutapahtumien seurantaa. Credit-puolen ostot antavat myös turvaa esimerkiksi konkurssitilanteissa. Lisäksi verkkokaupasta ostettujen tavaroiden toimitusaika vaihtelee, joten credit antaa mahdollisuuden vastaanottaa tavaran ennen kuin maksusi erääntyy.
 
Verkko-ostaminen kortilla tuo turvaa
 
Verkko-ostosten maksaminen kortilla kannattaa. Nimittäin jos kauppias ei esimerkiksi toimita tilattua tavaraasi tai tilauksessasi ilmenee muita ongelmia, voit aina reklamoida asiasta kortin myöntäneelle pankille. Ole kuitenkin aina ensin yhteydessä myyjään korvauksen saamiseksi.
 
Visa Secure -palvelu lisää verkossa maksamisen turvallisuutta. Jos verkkokauppa käyttää Visa Secure -palvelua, tarkoittaa se maksamisessa käytännössä sitä, että korttisi tietojen syöttämisen jälkeen sinut ohjataan automaattisesti oman pankkisi verkkopalveluun ja maksutapahtuma kuitataan korttitietojen lisäksi myös pankkitunnuksillasi. Näin ostaminen on erittäin turvallista, koska kaikkien osapuolien identiteetti on varmistettu.
 
Muistathan aina verkossa asioidessasi noudattaa samanlaista varovaisuutta kuin fyysisessäkin kaupassa.
  • Ymmärrät mistä tai keneltä ostat eli kuka on myyjä.
  • Tutustut ennen tilausta etukäteen tilaus- ja toimitusehtoihin, jotta ymmärrät mihin sitoudut.
  • Varmistat, että sivuilta löytyvät peruutusehdot sekä asiakaspalvelun yhteystiedot, jotta tiedät kuinka toimia, jos tilauksen kanssa ilmenee ongelmia.
  • Käytät Visa Secure -palvelua, jos kauppias sitä tarjoaa.
  • Varmistat, että maksamissivu on SSL-suojattu, eli sivun osoite on https-alkuinen.

Toistuvaismaksut

Voit käyttää Visa-korttiasi myös verkossa toimivissa toistuvaismaksupalveluissa, kuten elokuvien, musiikin tai parkkeerauksen maksamisessa.

Ensimmäisellä kerralla korttitietosi varmennetaan usein Visa Secure -palvelun kautta pankkitunnuksillasi. Tämän jälkeen mahdolliset kuukausittaiset korttiveloitukset tapahtuvat automaattisesti.
Huomioithan, että korttisi voimassaoloajan umpeutuessa palveluun tulee syöttää uuden korttisi voimassaoloaika.

Automaattinosto ulkomailla muussa valuutassa 2 € + 2,5 % noston määrästä ja se veloitetaan tapahtuman yhteydessä pankkitililtä.

Peliveloitukset

Nykyaikana pelataan erilaisia pelejä, pelikonsolin ja pöytätietokoneen lisäksi mobiililaitteilla, kuten älypuhelimilla ja tableteilla. Pelin saa usein ladata ja sitä rajoitetusti myös pelata maksutta. Usein kuitenkin rajoituksen ylittävästä ajasta ja laajemmasta sisällöstä peritään maksuja, jotka maksetaan kortilla. Kortinhaltijan velvollisuus on tietää kuka ja kuinka paljon kortilla voi kyseisiä veloituksia tehdä. Mikäli siis luovutat korttinumeron esimerkiksi alaikäisen lapsen peliostoon, varmista että kortilla ei ilman sinun valtuutustasi voi tehdä uusia veloituksia. Varmin tapa on poistaa korttitiedot laitteelta sovitun oston jälkeen.

Joissain tapauksissa kirjautumisen yhteydessä tiedoillasi avataan palveluntarjoajan sivustolle tili, minne myös korttitietosi ovat tallentuneet. Tiliä käyttämällä korttinumeroa ei tarvitse syöttää joka kerta erikseen, vaan ostokset veloitetaan palveluun luotua tiliä käyttäen.

Kirjautumisen yhteydessä kirjautujan on hyväksyttävä palveluntarjoajan käyttöehdot, jotta kirjautuminen onnistuu. Tämän tilin käytön seuranta on kortinhaltijan vastuulla. Tilin käyttöä voi usein hallinnoida asettamalla tilille esimerkiksi salasanan, jota ilman tiliä ei voi käyttää.

Mikäli olet tilanteessa, jossa kortilla on tehty valtuuttamattomia peliveloituksia alaikäisen perheenjäsenen toimesta, ilmoita asiasta kortinmyöntäjälle kortin mahdollista sulkua varten. Korvauspyynnön voit osoittaa suoraan veloittajalle. Veloittajilla ei ole korvausvelvollisuutta, ja he korvaavat tapahtumia vaihtelevasti. Mikäli korvaus myönnetään, on se usein kertaluontoinen. Keskustele siis tapahtuneesta alaikäisen perheenjäsenen kanssa, jotta ongelma ei uusiudu.

Mikäli peliveloitukset ovat täysin tuntemattomia ja kukaan lähipiiristä ei ole voinut kortin tietoja tietämättäsi käyttää, sulje kortti välittömästi ja ole yhteydessä kortinmyöntäjään. Keskustele asiasta perhepiirissä. Mikäli tutkimuksissa selviää, että veloitukset ovat esim. alaikäisen perheenjäsenen tekemiä, on kortinmyöntäjällä oikeus veloittaa tutkinnasta kulu.

Ota myös huomioon korttitiedon tallentuminen henkilökohtaisessa mobiililaitteessa. Mikäli luovutat laitteen toiselle henkilölle vaikkapa uutta laitetta hankkiessa, poista kaikki henkilökohtaiset tiedot laitteesta, mukaan lukien maksukorttisi tiedot.

Arpajaisvoitot

Verkkoa selatessasi saatat törmätä ilmoituksiin, jotka kertovat sinun voittaneen esimerkiksi risteilyn tai suuren summan rahaa. Tällaisissa ilmoituksissa pyydetään korttinumeroa esimerkiksi iän tarkistukseen tai sitä varten, että kortillesi voidaan lähettää voittamasi summa.

Tällaisiin tapauksiin pätee nyrkkisääntö: jos et ole osallistunut mihinkään arvontaan, on hyvin epätodennäköistä, että olisit oikeasti voittanut.

Houkuttelevat tarjoukset

Verkossa voit myös törmätä houkutteleviin tarjouksiin, jossa esimerkiksi luvataan sinulle jotain ilmaiseksi tai hyvin halvalla, "ilman mitään sitoumuksia". Älä tartu tarjoukseen ennen kuin ehdit lukea kaikki siihen liittyvät ehdot.

Suhtaudu kriittisesti kaikkiin tarjouksiin ja muuhun informaatioon, mikäli ne kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta. Kiinnitä huomiota tilauksen ehtoihin – myös siihen pienellä kirjoitettuun tekstiin.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä