Hyppää sisältöön

Mihin varautua loppuvuodesta; POP Pankki julkaisi ennusteensa

POP Pankki ennustaa, että Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,5 prosenttia. Ensi vuonna rakentamisen piristyminen ja yksityisen kulutuksen kasvu kääntävät talouden jälleen 1,4 prosentin kasvuun.

Tällä hetkellä inflaatiota nostaa eniten asuntolainojen keskikorkojen voimakas nousu. Tämä vaikutus kuitenkin laantuu loppuvuonna markkinakorkojen laskun jatkuessa. Muilta osin hintojen nousu on jo painunut kotimaassa lähelle nollaa. Ruuan hinta jopa hivenen laskee. Syyskuun alussa voimaan tuleva arvonlisäveron korotus kiihdyttää loppuvuoden ja ensi vuoden alun inflaatiota. Tänä vuonna inflaatio on 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia.

Kesän ajan bensa on totuttua halvempaa, mutta hinta kallistuu vuoden loppua kohden. Keskihinta on tänä vuonna 1,85 euroa litralta. Ensi vuoden hinta-arvio on samalla tasolla, mutta epävakaassa maailmantilanteessa suuretkin muutokset ovat mahdollisia. Pörssisähkön hinta on tänä vuonna keskimäärin 6 senttiä ja ensi vuonna 5 senttiä kilowattitunnilta.

Tänä vuonna vienti laskee 3,8 prosenttia ja tuonti 3,2 prosenttia. Ensi vuonna talouskasvun kiihtyminen niin Euroopassa kuin muissa kauppakumppaneissa kääntää myös Suomen viennin kasvuun. Tulevana vuonna vienti kasvaa 2,6 prosenttia ja tuonti 2,5 prosenttia. Rakentamisen pankki ennustaa vilkastuvan ensi vuonna, samalla investoinnit kääntyvät 4 prosentin kasvuun.

Suomessa Euroopan keskuspankin kesäkuun koronlasku ei vielä näy suuresti markkinakoroissa. Loppuvuonna tulevien koronlaskujen määrästä on edelleen suuri epävarmuus ja korkojen laskun ennakoidaan olevan erittäin maltillista. Tänä vuonna 12 kuukauden Euribor on keskimäärin 3,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,2 prosenttia. Asuntovelallisille korkojen lasku luo uusia kulutus- ja säästömahdollisuuksia.

Screenshot 2024-06-19 081003
POP Pankin ennuste taulukoituna.


POP Pankki julkaisee kansalaissuhdanne-ennusteensa kahdesti vuodessa; kesällä ja vuoden vaihteessa. Lue kesän ennuste kokonaisuudessaan.


Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä