Hyppää sisältöön

POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennuste on julkaistu

Palkansaajien tulotaso nousee ‒ mutta niin nousevat hinnatkin

POP Pankin tuore Kansalaissuhdanne-ennuste lupaa talouden kasvua myös ensi vuodelle, mutta aiempaa maltillisempana. Talouden kasvun myötä palkansaajien tulotaso jatkaa nousuaan, mutta vastapainoksi myös kuluttajahintoihin povataan korotuksia. Polttoaineen hinnan kuitenkin ennustetaan laskevan. Ennätyksellisen alhaalla viipyneet korot lähtevät hienoiseen nousuun.

 
Suomessa talouden kasvu on nopeampaa kuin euroalueella keskimäärin, mutta nopeimman kasvun ajat ovat toistaiseksi ohi. Tänä vuonna talouskasvu hidastuu viime vuoden 2,8 prosentista 2,2 prosenttiin ja vuonna 2019 kasvun ennustetaan jäävän 1,8 prosenttiin. 

‒ Euroopassa talouden kasvua hidastaa muun muassa maailmantalouden epävarma tila. Tämä heijastuu toki myös Suomeen ja näkyy esimerkiksi viennin kasvun hidastumisena, johtaja Timo Hulkko POP Pankki -ryhmästä analysoi.

Talouskasvun myötä myös työllisyyden ja palkkojen kasvu jatkuu, tosin työllisyyden paraneminen tulee olemaan ensi vuonna selvästi tätä vuotta hitaampaa. Ripeä talouskasvu on vaikuttanut myös kuluttajahintojen nousuun. Suomessa ruuat halpenivat vuosien ajan, mutta nyt ne nousevat muun Euroopan kanssa samaa tahtia. Tänä vuonna hinnat nousevat 1,1 prosenttia ja ensi vuonna todennäköisesti 1,4 prosenttia.

Öljyn hinnan lasku tulee ensi vuonna näkymään myös bensapumpuilla ja bensan litrahinnan ennustetaan laskevan 1,46 euroon, kun keskimääräinen litrahinta tänä vuonna tulee olemaan 1,52 euroa.

Asuntovelalliset voivat edelleen nukkua yönsä rauhallisina, vaikka korkoihin ennustetaankin 0,5 prosentin kasvua tulevalle vuodelle.

‒ Euroopan keskuspankki lähtee nostamaan korkoja varovasti, jotta euroalueen talouskasvu ei vaarannu. Korot tulevat kuitenkin hyvin todennäköisesti vain kasvamaan tulevina vuosina, joten asuntolainan korkosuoja voi olla hyvä idea, Hulkko toteaa. 

POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennuste 2/2018

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä