Hyppää sisältöön

Varainsiirtoveroa uudistetaan – ensiasunnon ostajat hyötyvät verovapaudesta vielä loppuvuoden ajan

Hallitus on esittänyt ensiasunnon ostajia koskevan varainsiirtoverovapauden poistamista vuoden 2024 alusta alkaen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensi vuonna myös ensiasunnon ostajat maksaisivat varainsiirtoveroa asuntokaupoilla. Kuluvana vuonna tehdyt ensiasuntojen kaupat ovat edelleen verottomia. 

Samalla hallitus on esittänyt varainsiirtoveron alentamista kiinteistöjen, asunto-osakkeiden ja muiden arvopapereiden osalta. Kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskisi 4 prosentista 3 prosenttiin ja asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskisi 2 prosentista 1,5 prosenttiin. Varainsiirtoverolain muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa, mutta veroprosentteja sovelletaan takautuvasti jo 12.10.2023 alkaen. 

Verovapauden poistuminen kohdistuu ensisijaisesti 18–39-vuotiaisiin ensiasunnon ostajiin 

Ensiasunnon ostajan ei ole tarvinnut maksaa asunnosta varainsiirtoveroa lainkaan, mikäli tietyt ostajalle asetetut ehdot ovat täyttyneet. Kaupantekohetkellä ostajan on täytynyt olla esimerkiksi 18–39-vuotias ja omistusosuuden asunnosta on pitänyt olla vähintään 50 prosenttia.  

Ensiasunnon ostajien kannatta tehdä kaupat pian tai ainakin tämän vuoden puolella, mikäli sopiva koti on kiikarissa tai jo löytynyt. Verovapauden näkökulmasta asunnon kauppakirjan tulee olla allekirjoitettuna viimeistään 31. joulukuuta.  

Varautuminen ja säästäminen ensi vuoden varainsiirtoveron maksamiseen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Ensi vuoden puolella myös ensiasunnon ostajat maksavat esimerkiksi 200 000 euron asunto-osakkeesta varainsiirtoveroa 3000 euroa. 

Verohallinnon ohjeistus loppuvuoden asuntokauppoihin

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä