Hyppää sisältöön

Ennustamisen sietämätön vaikeus

Kukaan ei pysty kertomaan varmasti, mitkä osakemarkkinat, maat tai alueet menestyvät seuraavan vuosikymmenen aikana poikkeuksellisen hyvin – erityisesti lyhyen aikavälin markkinoiden kehitystä on lähes mahdotonta ennustaa. Kristallipallon uupuessa sijoittamisessa kannattaa keskittyä omaan suunnitelmaan ja tavoitteisiin sekä hajauttamiseen.

Maantieteellisellä hajautuksella pyritään tilanteeseen, jossa yhden maan normaalista poikkeava sijoitusmarkkinan lasku ei vaikuta oleellisesti koko sijoitussalkkuun tai vaikuttaa sijoitussalkun tuottoon vain rajoitetusti. Näin pyritään vähentämään ennalta-arvaamattomien tapahtumien, kuten alueellisten poliittisten muutosten tai ympäristökatastrofien kohtalokkaat vaikutukset sijoituksien tuottoon. Näin varaudut markkinoiden liikehdintään:

Katse horisonttiin

Usein sijoitukset keskittyvät tuttuihin kotimaisiin yhtiöihin. Kotiinpäin vetäminen on inhimillistä ja helposti perusteltavissa, niin tekevät muutkin ympäri maailmaa. Kotimaiseen yhtiöön tehty sijoitus ei tunnu niin suurelta riskiltä kuin ulkomaiseen yhtiöön tehty sijoitus. Tietoa on saatavilla myös vaivattomammin ja se on vieläpä kirjoitettu molemmilla kotimaisilla kielillä.

Ripaus rationaalista ajattelua tunteen rinnalle – Yhdysvalloissa on tällä hetkellä noin puolet maailman osakevarallisuudesta. Sinne sijoittaminen pitää sijoittajan mukana muun muassa teknologian aallon harjalla, kauniiden ja rohkeiden yritysten parissa. Yhdysvaltojen jättäminen pois salkusta kannattaa tehdä vain hyvin perustellusti. Ylipäätänsä sijoittajan kannattaa välttää tilannetta, jossa sijoitukset ovat keskittyneet yhdelle maantieteelliselle alueelle.

Kauanko musiikki soi?

Merkkejä kuplan puhkeamisesta etsitään ja osakkeiden arvostustasoja perustellaan. On selvää, että ylämäkien jälkeen tulee alamäkiä.

Hälyn sijaan sijoittajan kannattaa keskittyä omaan pitkän aikavälin tavoitteeseensa, tiedostaen samalla paljonko takapuoli kestää merivettä. Varmuudella voi sanoa, että seuraavat vuodet tulevat tarjoamaan sydämentykytyksiä. Jännitys ei kuitenkaan kuulu sijoittamiseen, se kannattaa hakea elämän muilta osa-alueilta. Tylsyyden pitäisi olla sijoittajan uusi musta.

Kun on tyyntä, kannattaa varautua myrskyyn

Sijoittajan kannattaa kirjoittaa itselle auki henkilökohtainen sijoitussuunnitelma ja muutama toimintaohje yllätyksellisiin tilanteisiin. Kun on edes jonkinnäköinen ohjenuora valmiiksi hahmoteltu, ei tunteet pääse liiaksi ohjaamaan toimintaa, kun päätöksenteon aika tulee. Mikäli historiaan on uskominen, tulevissa markkinarytinöissä ei kannata luopua kaikista osakesijoituksista. Usein myynnin ajoitus on tällöin jo lähtökohtaisesti hyvin pielessä, puhumattakaan tulevien ostojen ajoituksesta.

Hyvin hajautettu osakesalkku on kuin valtamerikelpoinen vene. Myrskyssä se natisee, paukkuu ja kärsii vaurioita, mutta lähtökohtaisesti tuo aina miehistön satamaan kelissä kuin kelissä. Luottavaisin mielin kokka kohti tulevaa.

Blogitekstin on kirjoittanut POP Pankin säästämisen ja sijoittamisen kehityspäällikkö Ilkka Kauppinen.

Tutustu POP Pankin säästämisen ja sijoittamisen palveluihin

Tämän blogin tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai vaihtaa rahoitusvälineitä. Rahoitusvälineiden arvo ja rahoitusvälineistä saatava tuotto voivat sekä nousta että laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä