Hyppää sisältöön

Miten säästää ensiasuntoon? Viisi vinkkiä pesämunan kartuttamiseen

Oma koti kullan kallis, eikö vain? Jo pelkkä haaveilu omasta kodista on ihanaa, mutta kun asuntokuume iskee ja kovaa, on hyvä olla säästöjä kasassa. Kuinka paljon asunnon ostoa varten tulisi säästää ja miten?

Oman asunnon ostaminen on suuri päätös, mutta myös kannattava. Sen lisäksi, että omassa kodissa on suurempi vapaus päättää kotiin liittyvistä asioista, niin asunto on myös sijoitus. Asuntolainan lyhennykset ovat säästämistä itselle ja lisäksi asunnon arvo usein nousee vuosien mittaan.

Asuntolainaa ei voi kuitenkaan saada koko asunnon hinnan verran, joten myös omia säästöjä täytyy olla. Ensiasunnon ostaja tarvitsee säästöjä tai muita vakuuksia vähintään viisi prosenttia ensiasunnon hinnasta. ASP-lainan tapauksessa omia säästöjä tulee olla vähintään 10 prosenttia. Se on sievoinen summa, joten säästöjen kartuttaminen kannattaa aloittaa ajoissa.

Katso viisi vinkkiä ensiasuntoon säästämiseen:

1. Varaa aika pankkiin

Tiedätkö, missä hinnoissa asunnot pyörivät toivealueellasi? Varaa joutuin tapaamisaika konttoriin tai POP Verkkohetkeen ja selvitä yhdessä ammattilaisen kanssa, kuinka paljon säästöjä tarvitset. 

Säästämiseen on useita erilaisia tapoja, joihin saat vinkkejä myös pankista. Hoida samalla omat talousasiat kuntoon, sillä mahdolliset kulutusluotot ja luottokorttivelat vaikuttavat pankin arvioon asunnon ostajan lainanhoitokyvystä.

2. Aseta tavoite ja kulje määrätietoisesti sitä kohti

Selkeät tavoitteet ja suunnitelmat auttavat pitämään yllä säästämisintoa! Tee siis tarkka suunnitelma siitä, kuinka paljon haluat säästää vuodessa tai kuukaudessa. Myös pankissa autetaan tekemään alustava laskelma, jossa huomioidaan aiemmat säästöt sekä aika, jonka jälkeen sinulla on riittävästi säästöjä unelmiesi asuntoon.

Säännöllinen säästäminen on helpompaa, kun siirrät säästöön menevät rahat heti käyttötililtä erilliselle talletustilille. Näin ei tule houkutusta käyttää rahoja johonkin muuhun. Myös veronpalautukset voit esimerkiksi ohjata suoraan säästötilille.

Säästösuunnitelmaa tehdessä kannattaa vielä käydä läpi kuukauden tulot ja välttämättömät menot, kuten vuokra, ruokakulut ja laskut. Suunnittele vielä, voisiko joistain menoista karsia säästötavoitetta silmällä pitäen.

3. Säästämisessä maltti on valttia

Säästöjen kartuttaminen asuntoa varten on pitkäjänteistä puuhaa. Suuremman summan säästämiseen kuluu useimmiten vuosia - toki summasta, paikkakunnasta ja tuloista riippuen. Asuntojen hinnoissa on suurta vaihtelua ympäri Suomen, joten ensiasuntoon säästämiseen voi paikkakunnasta riippuen kulua pitkäänkin.

Muistathan kuitenkin, että mitä aiemmin aloitat säästämisen, sitä nopeammin pääset tavoitteeseesi. Ja niinhän se on, ettei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa säästämistä – vaikka ihan pienelläkin kuukausittaisella summalla. Rahaa voi säästää esimerkiksi ASP-tilille.

4. ASP-lainassa tavallista paremmat ehdot

ASP-tili on valtion ja pankkien tukema asuntosäästöpalkkiojärjestelmä, joka on tarkoitettu ensiasunnon hankintaan. ASP-tilin avulla ensiasunnon ostaja voi säästää omarahoitusosuuden yleistä korkotasoa paremmilla ehdoilla. Lisäksi pankki maksaa säästöille yhden prosentin koron ja 2–4 prosentin lisäkoron, jotka molemmat ovat verottomia. Lisäkoron saat, kun asuntokauppa on tehty.

ASP-tilin etuja voivat hyödyntää kaikki 15–39-vuotiaat ensiasuntoa varten säästävät asunnon ostajat.

Tilille on säästettävä säännöllisesti vähintään kahdeksana vuosineljänneksenä 150–3000 euroa. Vuosineljännesten ei kuitenkaan tarvitse olla perättäisiä eli säästää voi rauhassa omassa tahdissa. Säästöaika on enintään 25 vuotta. Kun säästötavoite on saavutettu, voit hakea pankistasi korkotuettua ASP-lainaa. Valtion korkotuki keventää lainan takaisinmaksua kymmenen ensimmäisen vuoden ajan.

5. Lisävakuuksilla vauhtia asuntolainaan

Mikäli omat säästösi eivät vielä riitä unelmien ensiasunnon ostoon, voit hakea asuntolainaasi lisävakuutta. Usein lainan vakuutena hyödynnetään esimerkiksi omien vanhempien velatonta asuntoa tai kesämökkiä.

Voit täydentää puuttuvia säästöjä myös ilman ulkopuolisia vakuuksia. Esimerkiksi kertamaksullinen POP Takaus toimii lisävakuutena, jonka avulla tilkitset lainasta puuttuvaa vakuusosuutta.

Iloisia unelmointihetkiä ja intoa säästämiseen!

Lue lisää asuntolainasta ja kokeile asuntolainalaskuria.

Lue lisää ASP-lainasta.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä