Hyppää sisältöön

Opintolaina antaa turvaa

Tradenomiopiskelija Teemu Vanhala, 21, päätti ottaa opintolainan muun opintotuen oheen. Kun laina antaa taloudellista turvaa, sujuvat opinnotkin stressaamatta.

Teemu Vanhala
Teemu asuu Liedossa ja opiskelee tradenomiksi Turussa Yrkeshögskolan Noviassa. Opinnot alkoivat syksyllä.
– Olen suomenkielisestä perheestä, mutta olen päiväkodista asti ollut ruotsinkielisellä puolella, joten Novia oli luonnollinen valinta. Opiskelin ensin merkonomiksi ja kävin armeijan ennen ammattikorkeakouluun menemistä, Teemu kertoo.
Opinnot ovat alkaneet mukavasti. Opiskelu on mielenkiintoista ja kurssikaverit mahtavia.
 
– En osaa sanoa, mikä olisi unelma-ammattini, mutta erikoismyyjän työ ja yrittäjyys kiinnostavat. Tekniikka ja autoala ovat nyt päällimmäisinä ajatuksina. Meillä kannustetaan opinnoissa yrittäjyyteen ja itsensä työllistämiseen. Uskon, että kaupalliselta alalta löytyy töitä valmistumiseni jälkeen.
Teemu ei nyt tee töitä opintojen ohessa, koska opinnot vievät aikaa. Hän on kuitenkin, harkinnut, että tilanteen mukaan töihin voisi mennä keväällä.
 

Tarkka budjetti

Teemu ehti olla pari kuukautta töissä ennen opintojen alkamista. Syksyllä pitikin tarkkaan budjetoida ja miettiä, mihin kaikkeen opiskelijan rahat riittävät tai paremminkin, mihin ne eivät riitä. Teemu kertoo, että hänen on pitänyt mielessään työstää sitä, mihin raha kuluu.
– Ei minulla varsinaista budjettia ole, mutta pidän asioita järjestyksessä päässäni. Raha hupenee yllättävän nopeasti. Kun mobiilipankista katsoo korttiostoksia, huomaa, että muutaman euron ostoksista kertyy nopeasti iso summa. Kun kaverit pyytävät viikonloppuna baariin, niin välillä pitää sanoa, etten voi lähteä. Rahankäyttö on pitänyt oppia kantapään kautta.
 

Opintolaina sähköisesti

Teemu päätti syksyllä ottaa opintolainan Liedon Osuuspankista. Hänen mielestään laina kannattaa ottaa, koska se antaa turvaa. Tietoisuus taloudellisesta turvasta vähentää stressiä ja opintoihin voi keskittyä täysipainoisemmin. Kun opinnot sujuvat, on valmistuminenkin nopeampaa. Tutkinnon suorittaneet myös työllistyvät paremmin.
– En vielä ole nostanut lainaa. Menot kasvavat tammikuussa, kun muutamme tyttöystävän kanssa yhteiseen asuntoon Turkuun. Vuokran ja asumismenojen lisäksi tulee muitakin hankintoja.
Teemun mielestä opintolaina on edullista ottaa. Myös moni opiskelukaveri on ottanut opintolainan, jolla voi helpottaa opiskeluajan taloutta. Aina ei myöskään ole mahdollista tehdä töitä opiskelun ohessa, jolloin laina on hyvä lisä.
Opintorahaa ja -lainaa voi hakea sähköisesti, jolloin esimerkiksi tarvittavat liitteet kuvataan tai skannataan hakemukseen mukaan.
– Minulla oli jo opintoraha haettuna, joten hain lainan suoraan netistä. Olen ollut lapsesta asti Liedon POP Pankin asiakas, joten hain myös lainan sieltä. Hakeminen sujui mobiilipankin kautta, enkä käynyt konttorilla. Ei tullut, edes mieleen hakea sitä muualta kuin omasta pankista.

Lainassa valtiontakaus

Opintolaina on osa opintotukea, joka koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Opiskelija sopii POP Pankin kanssa lainan korosta ja takaisinmaksamisesta. Kaikkea myönnettyä lainaa ei tarvitse nostaa.

Opintolainassa on valtiontakaus ja muita etuja, joita tavanomaisissa lainoissa ei ole. Opintolainan korko on esimerkiksi alhaisempi. Tavalliseen lainaan verrattuna siihen kuuluu myös korkoavustus, mahdollisuus maksuvapautukseen ja korkeakouluopiskelijalle lisäksi opintolainahyvitys tai -vähennys. Opintolaina pitää maksaa takaisin.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä