Hyppää sisältöön
Saapuvissa maksuissa esiintyy viivettä

Opiskelija, ota oma taloutesi haltuun

Monelle opiskeluaika tarkoittaa ensimmäisiä askelia itsenäiseen elämään, ja tämä tarkoittaa myös oman talouden haltuun ottamista. Katso vinkit opiskelijan erilaisiin taloudellisiin tilanteisiin!  

Monelle opiskeluaika on taloudellisesti tiukkaa, jolloin omia tuloja ja menoja voi joutua punnitsemaan tarkkaan. Jotkut opiskelijat ovat taas saattaneet kerryttää säästöjä esimerkiksi ennen opiskeluiden aloitusta, jolloin raha-asioissa on enemmän liikkumavaraa. Miten omaa taloutta voisi pitää hyppysissään erilaisissa taloudellisissa tilanteissa kuin myös arjen tuoksinassa? 

Kun tarvitset joustoa talouteen 

Tuntuuko, että opiskeluaika on pelkkää pastan popsintaa ja rahoista murehtimista? Kelan opintotuki ja asumislisä eivät välttämättä riitä kuukausittaisten menojen kattamiseen, jolloin mietinnässä voi olla töiden teko opintojen ohella tai esimerkiksi opintolainan nostaminen. Jos opintoihin haluaa keskittyä täysillä, opintolaina voi olla hyvä vaihtoehto opintojen rahoittamiseen.  

Opintolaina on valtion takaamaa lainaa, jolloin muita takaajia lainalle ei tarvita. Opintolainan määrä kuukaudessa on 300–800 euroa kuukaudessa, useimmissa tapauksissa noin 650 euroa kuussa. Opintolainan takaisinmaksusuunnitelma määritellään aina joustavasti tilanteesi mukaan ja takaisinmaksun voi aloittaa vaikka vasta muutaman vuoden jälkeen valmistumisesta. Lisäksi jos valmistut määräajassa, Kela voi maksaa sinulle opintolainahyvitystä 40 prosenttia 2500 euroa ylittävästä osasta – ei hassumpi etu! 

Joustoa talouteen voit saada myös opiskelijan POP Visa -yhdistelmäkortilla, joka sisältää niin credit- kuin debit-ominaisuuden. Credit-ominaisuudella saat keskimäärin 40 päivää korotonta ja kulutonta maksuaikaa. Voit kuitenkin aina valita kummalta puolelta maksu menee.  

Opiskelijakämppään taloudellista turvaa 

Omaan kotiin muuttaessa ensimmäisten hoidettavien asioiden piiriin kuuluu kotivakuutuksen hankkiminen. Vaikka omaisuutta ei olisikaan ehtinyt vielä paljoa kertyä, niin se kannattaa turvata – mahdolliset vahingot voivat iskeä ikävän loven opiskelijan budjettiin. POP Vakuutuksen kotivakuutus on tutustumisen arvoinen, sillä esimerkiksi yksinasujat saavat sen 20 % edullisemmin. Turvaamalla omaisuutesi voit nauttia opiskelijaelämästäsi levollisemmin mielin. 

Jäikö tuloista jotain yli? 

Jäikö kesätöistä ylimääräistä rahaa tilille? Tai onnistuitko kiristämään kuukausittaisista menoistasi? Opiskelijakin voi säästää!  

Jos haaveilet ikiomasta kodista tulevaisuudessa, unelmaa voi lähteä tavoittelemaan ASP-tilin avulla. ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on tarkoitettu 15–39-vuotiaille ensiasunnon ostajille. Sopimuksessa voi olla mukana myös aviopuoliso, joka on jo täyttänyt 40 vuotta. ASP-tilille tulee säästää säännöllisesti vähintään 150–3000 euroa kahdeksana vuosineljänneksenä, eli toisin sanoen vähintään 50 euroa kuukaudessa kahden vuoden ajan. Pankki maksaa ASP-tilille yhden prosentin vuotuista talletuskorkoa. Lisäksi saat 2–4 prosentin lisäkoron, kun olet saavuttanut säästötavoitteesi ja hankit asunnon. Lisäkorko maksetaan tallettamisen aloittamisvuodelta ja tämän jälkeen enintään viideltä seuraavalta kalenterivuodelta. 

Sinulla on mahdollisuus saada ASP-laina, kun olet säästänyt vähintään 10 % asunnon hinnasta ja ASP-tilille on tehty hyväksyttävä määrä talletuksia. Kun ASP-säästämisen ehdot ovat täyttyneet, voit etsiä sopivan asunnon ja hakea ASP-lainaa pankistasi.  

Voit myös aina tutustua sijoittamisen maailmaan. Helppo tapa aloittaa sijoittaminen on rahastoihin säästäminen. POP Pankista löytyy monipuolisesti esimerkiksi POP Rahastoja, joihin voi tehdä merkintöjä helposti verkkopankin tai mobiilipankin kautta. Osaan rahastoistamme voi tehdä kuukausittaisen säästösopimuksen tai kertamerkintöjä jo 20 eurolla. Säästämällä säännöllisesti rahastoihin sinulla on mahdollisuus tienata vuosien varrella mukava potti, jolla voit toteuttaa unelmiasi. 

Arjen taloudenhallintaa helpottamaan 

Arjen tuloja ja menoja voi seurata kätevästi mobiilipankista – sitä kautta pankkiasiat hoituvat myös vaikkapa opiskelijaravintolasta käsin. POP Pankin mobiilipankki POP Mobiilin rinnalla toimii POP Avain -tunnuslukusovellus, jolla voit muun muassa kirjautua verkko- ja mobiilipankkiin sekä vahvistaa maksuja. Kun seuraat omia tulojasi ja kulutustasi säännöllisesti, sinun on myös helpompi budjetoida menojasi ja toisaalta löytää mahdollisia säästökohteita.  

Jos omissa talousasioissa jokin mietityttää enemmän ja kaipaat neuvoa, POP Verkkohetkessä on kätevää käydä oma tilanne läpi pankin asiantuntijan kanssa etänä. POP Verkkohetken avulla saat siis hoidettua pankkiasiasi tutun pankkineuvojan kanssa, vaikka oma paikkakunta olisikin vaihtunut opiskelupaikan myötä. 

Kun arjen talousasiat ovat hallussasi, voit keskittyä täysillä opiskelijaelämään! 

Tutustu opiskelijoille suunnattuihin palveluihimme

Tämän blogin tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai vaihtaa rahoitusvälineitä. Rahoitusvälineiden arvo ja rahoitusvälineistä saatava tuotto voivat sekä nousta että laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä