Hyppää sisältöön

Opiskelija, varaudu korkojen nousuun etukäteen

Korkojen noususta puhutaan nyt paljon myös kouluissa ja kampuksilla. Mitä korkojen nousu käytännössä tarkoittaa opintolainan kannalta ja miten siihen voi varautua?  

Opintolaina on valtion takaama laina, joka on tarkoitettu opintojen rahoittamiseen. Opintolainalla mahdollistetaan, että opiskelija voi keskittyä opintoihin ilman huolta toimeentulosta. Opintolaina katsotaan osaksi opintotukea ja opiskelijana sitä voi hakea samaan aikaan opintotuen kanssa.  

Korot ovat olleet pitkään matalalla tasolla, mikä on ollut myös opintolainaa nostaneille opiskelijoille huoletonta aikaa. Euroopan keskuspankki (EKP) on kuitenkin nostanut vuoden 2022 aikana ohjauskorkoaan, minkä vuoksi Euribor-korossa on nähty nopea nousu aiempaan verrattuna. Yleinen korkojen nousu vaikuttaa myös opintolainoista maksettavaan korkoon. Euribor-korko vaihtelee hieman päivittäin, ja uusimman koron voit tarkistaa esimerkiksi Suomen Pankin sivuilta. Useimmiten opintolaina on sidottu 12 kuukauden Euriboriin, jolloin olemassa olevan opintolainan korko tarkistetaan kerran vuodessa.  

Huolehdi huomisesta jo tänään 

Korkojen nousuun voi varautua, ja vaihtoehtoja kannattaakin miettiä jo lainanottohetkellä. Kuukausisäästäminen on erinomainen tapa varautua korkojen nousuun ja muihin kasvaviin menoihin.  

Säästöjä eli niin sanottua puskurirahaa on hyvä hankkia sukan varteen säästämällä pitkäjänteisesti kuukausittain. Säästöjä voi tallettaa niin tilille kuin rahastoihinkin. Aikojen saatossa pienikin kuukausittainen potti voi kasvaa yllättävän isoksi avuksi.   

Valtio tukee myös määräajassa valmistuneita korkeakouluopiskelijoita opintolainahyvityksellä. Hyvitys tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainasta, mikä helpottaa lainan takaisinmaksua. Opintolainahyvitykseen ja sen ehtoihin voi tutustua tarkemmin Kelan sivuilla. 

Joskus oma talous voi mennä mutkalle ja tulevaisuus mietityttää. Muistathan, että saat aina apua omasta pankistasi asioiden hoitamiseen ja esimerkiksi opintolainan takaisinmaksusta voidaan sopia erikseen.  Omaan pankkiin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä jo hyvissä ajoin ennen kuin huolet alkavat kertyä - me POP Pankissa autamme aina mielellämme.  

Opintolaina lyhyesti: 

  • Opintolainan määrä on 300–800 euroa/kk Kelan opintotukipäätöksen mukaisesti. 
  • Jos opiskelet korkeakoulussa ja saat opintorahaa, saat päätöksen opintolainan valtiontakauksesta automaattisesti. Jos olet toisen asteen opiskelija, haet opintolainaa samalla hakemuksella kuin opintorahaa ja asumislisää.  
  • Opintolainaa voi hakea kätevästi verkkopankissa. 
  • Opintolainan valtiontakauksen ansiosta et tarvitse muita vakuuksia lainalle.  
  • Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä noin 2 vuoden kuluttua siitä, kun opintotuen maksaminen päättyy. 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä