Hyppää sisältöön

Opiskelijayhteistyöllä uutta näkökulmaa asuntolainaamiseen

POP Pankki osallistui syksyllä 2022 Aalto-yliopiston Societal Design Project -kurssille yhtenä case-organisaationa. Opiskelijat Maria Oehlandt, Sanni Lares, Rahim Ahsanullah, Matias Kuoppala ja Ilari Kuoppala saivat tutustuttavakseen digitaalisen asuntolainatuotteen, POP Lainalupauksen sekä haasteen selvittää, millaista palvelua nuori ensiasunnon ostaja toivoo ostopäätöksensä tueksi.

Haastatteluun ennättäneet Rahim Ahsanullah, Matias Kuoppala ja Maria Oehlandt ovat kaikki Aalto-yliopiston Informaatioverkostot-koulutusohjelman opiskelijoita. Societal Design Project -kurssilla he pääsivät tutustumaan nimikko-organisaatioonsa ja ehdottamaan ratkaisuja yrityksen esittämiin haasteisiin yhteiskunnallinen viitekehys huomioiden. Esimerkiksi POP Pankin tapauksessa POP Lainalupaus liittyy asumisen ohella vahvasti oman talouden hallintaan.

”Työ lähti liikkeelle tavoitteiden asettamisesta sekä annettuun kohderyhmään ja caseen tutustumisesta. Haastattelujen jälkeen palasimme tarkentamaan kohderyhmää ja mietimme ratkaisuja erilaisten suunnittelutyökalujen avulla, jonka jälkeen teimme uuden haastattelukierroksen validoidaksemme ehdotuksemme”, summaa Matias Kuoppala puolisen vuotta kestäneen kurssin eri vaiheita.

”POP Pankki oli hyvin erilainen kurssin muihin organisaatioihin liittyen, mutta asuntolainaamiseenkin liittyy paljon yhteiskunnallisia aspekteja. Myös se oli haastavaa, että asuntolainaaminen on pankeissa jo valmiiksi pitkälle mietitty prosessi, jolloin täysin uusien ratkaisujen esittäminen on vaikeaa”, Rahim Ahsanullah miettii.

”Pankkitoimiala oli meille kaikille aika uutta, mutta tuoreet ideat tuntuivat olevan juuri sitä, mitä meiltä toivottiin ja meitä kannustettiinkin kiinnittämään huomiota prosessien sijaan uuden arvon tuottamiseen laajemmassa kuvassa. Oli myös motivoivaa, kun kurssityön sai tehdä oikealle yritykselle ja hyödyntää teorioita ja eri työkaluja osana aitoa ongelmanratkaisua”, Maria Oehlandt yhtyy keskusteluun.

”Yhteistyö oli helppoa. Saimme hyvin palautetta eri vaiheissa ja saatoimme pitää yhteyttä matalalla kynnyksellä”, opiskelijat toteavat.

Uutta ajattelua puolin ja toisin

Pankkitoimialan projekti oli silmiä avaava kokemus myös opiskelijoiden työllistymissuunnitelmien kannalta.

”Finanssialalla on mahdollista saada suurtakin vaikutusta aikaan yhteiskunnallisissa asioissa”, Ahsanullah huomioi.

”Se, mille alalle sitä päätyy, on ehkä vielä jossain määrin auki. Motivoivinta on, että työ on merkityksellistä. On ollut hienoa, miten tällä alalla ollaan avoimia erilaisille näkökulmille”, summaa Oehlandt.

POP Pankin kanavista ja palveluista vastaava Pasi Johansson osallistui pankin puolesta kurssityöryhmään.

”Opiskelijat ottivat toimeksiantomme mahtavasti vastaan ja haastoivat meitä rohkeasti. Oli hienoa, miten he hyödynsivät samoja työkaluja, mitä vastaavissa kehitysprojekteissa usein käytetään. Ideat olivat mietittyjä ja he tekivät haastatteluista erittäin hyviä havaintoja, kuten esimerkiksi, miten ensiasunnon ostaja voi kaivata eri elämäntilanteisiin liittyviä skenaarioiden läpikäymistä ja sitä, mitä vaikutuksia näillä on asuntolainaan. Tapaamisemme saivat aikaan hyviä keskusteluja meidän omassakin toimeksiantotiimissä”, iloitsee Pasi Johansson.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä