Hyppää sisältöön

Persoonaa peliin - Kirsi Salon uratarina peilaa pankkialan kehittymistä

Vuonna 2021 POP Pankin toimitusjohtajista lähes 40 prosenttia oli naisia. POP Pankki Lakeuden toimitusjohtaja Kirsi Salo on tehnyt monivaiheisen uran edeten työasemakouluttajasta pankin toimitusjohtajaksi sekä POP Pankkien keskusluottolaitoksen Bonum Pankin hallituksen jäseneksi. Keskustelimme hänen kanssaan sukupuolten tasa-arvosta johtamisen näkökulmasta.

Kirsi Salo, POP Pankki Lakeuden toimitusjohtaja”Tulin alalle jo vuonna 1989 ja Kyrönmaan Osuuspankki oli ensimmäinen vakituinen työpaikkani. Perintä, koulutus- ja maksuliikeasiat hallitsivat 90-lukua. Aloitin työasemakouluttajana, mistä siirryin maksuliikeyhteyshenkilöksi. Kiersin asentamassa pankkiyhteysohjelmia ja opetin asiakkaita maksamaan itse laskunsa. Se oli mukavaa työtä ja tein sitä pitkään. Seuraavaksi minulle ilmoitettiin, että alat tehdä perintää ja niin ryhdyin laatimaan OVYn korvaushakemuksia. Vuonna 2000 minua kutsui kirjanpitotehtävät. Sittemmin toimeeni hallintopäällikkönä ja -johtajana kuului myös henkilöstöhallintoa, markkinointia sekä monenlaisia muita taustatehtäviä.”

”Vuonna 2007 sain myös varatoimitusjohtajan tittelin ja kymmenen vuotta myöhemmin siirryin toimitusjohtajaksi. Vuonna 2018 toimin myös samanaikaisesti Bonum Pankin toimitusjohtajana, jonka jälkeen jatkoin silloisen pankkini toimitusjohtajana. Vuonna 2020 pankki fuusioitui ja siirryin uuden, POP Pankki Lakeuden toimitusjohtajaksi.”

”Minulla oli ollut aina haaveena päästä keskukseen tekemään töitä edes lyhyenkin pestin ja Bonumin paikan kautta se toteutui. Olen tästä hyvin onnellinen, koska se on tuonut paljon perspektiiviä nykyiseen työhöni. Kokemus eri näkökulmista on auttanut ymmärtämään kaikkia osapuolia.”

Miten teillä POP Pankki Lakeudessa toteutuu sukupuolten välinen tasa-arvo?

”Sanoisin, että hyvin. Meillä on seitsemän konttoria, joista kaksi jakautuu yhden esihenkilön kesken. Kaksi konttorinvetäjistä on miehiä ja loput naisia. Johtoryhmätasolla meillä miesten ja naisten välinen suhde on 50–50. Meillä sukupuolta enemmän on painotettu ihmisen persoonaa ja osaamista sekä halua toimia esihenkilönä. Motivaatio on tärkeä tekijä esihenkilönä onnistumisessa, sillä tehtävä on nykyisin hyvin vaativa.”

Miten itse näet roolisi johtajana sukupuolten tasa-arvon edistäjänä?

”Kun katson meidän kesätyöhakijoiden hakemuksia, joita on muuten tullut ennätysmäärä, näen että miehiä on vähemmän. Tämä heijastaa toimialan naisistumista. Ja vaikka olisi hyvä, että jokaisella konttorilla olisi eri sukupuolten edustajia, täytyy myös ottaa huomioon, missä kukin toivoo voivansa työskentelevänsä ja mitä osaamista missäkin konttorissa tarvitaan.”

”Meillä lähes kaikki aloittavat kassatoiminnoista, sillä se auttaa ymmärtämään, miten raha liikkuu ja miten yhteiskunta toimii. Mielestäni pankkityö on yleissivistävä ja nuorille kullan arvoinen työpaikka, sillä alan kokemusta arvostetaan laajasti.”

Minkälaiseen osaamiseen teillä satsataan?

”Ala on tässä mielessä murroksessa. Jossain vaiheessa painotettiin monitoimiosaajuutta, mutta nyt muun muassa sääntelyn myötä rahoitus ja säästäminen ovat alkamassa eriytyä, laajojen osaamisvaatimusten myötä. Yrityssektori on selkeä painopistealue, johon satsaamme. Ennen kaikkea kuitenkin sanoisin, että rekrytoimisessa on kyse persoonasta, sillä tämä on sosiaalisen ihmisen työtä. Kaiken muun voi oppia.”

Haastattelu on julkaistu alunperin osana POP Pankin Vuosikertomusta 2021.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä