Hyppää sisältöön

Piia Heikkilä remontoi puolisonsa kanssa vanhasta hirsitalosta unelmiensa kodin: ”Halusimme yhdistää rohkeasti vanhaa ja uutta”

Vuoden 2020 kesällä Piia Heikkilä alkoi etsiä puolisonsa kanssa uutta kotia. Hakusessa oli omakotitalo isolla pihalla muutaman kilometrin säteellä Hämeenlinnan keskustasta. Unelmien koti vaati ripauksen onnea ja remontin lattiasta kattoon.

Edellisen asunnon myynnin jälkeen Piia Heikkilä muutti asumaan vuokralle puolisonsa ja heidän kahden koiransa kanssa Hämeenlinnan vanhaan kaupunkiin, joka sijaitsee keskustan tuntumassa. He ihastuivat sijaintiin, mutta huomasivat pian tarvitsevansa lisää tilaa ja tonttia perheen koirien vuoksi. Kesällä 2020 alkoi uuden kodin etsintä.

”Olimme jo tottuneet asumaan lähellä keskustaa, joten emme halunnut enää lähteä kauhean kauas. Päätimme jakaa kiinnostavien talojen postilaatikoihin lappuja, ja etsimme nimenomaan remontoitavaa kohdetta hyvällä sijainnilla ja tontilla. Olen itse kiinteistönvälittäjä ja kiertänyt paljon asuntoja, joten tiesin, ettemme tule löytämään meille unelmien kotia valmiina”, kertoo Piia Heikkilä asunnon etsinnästä.

Piia Heikkila
Kiinteistönvälittäjänä ja yrittäjänä työskentelevä Piia Heikkilä on sekä POP Pankki Lammin asiakas että yhteistyökumppani. Piian kiinteistönvälitysfirma Laatu LKV:sta on esimerkiksi tehty asuntojen hinta-arvioita POP Pankki Lammin asiakkaille.

Jo elokuussa 2020 Piia kävi ensimmäisen kerran katsomassa nykyistä kotiansa, vanhaa hirsitaloa 1900-luvun alkupuolelta, joka ei ollut tuolloin julkisessa myynnissä. Silloinen asunnon omistaja oli muuttamassa pois ja Piia teki puolisonsa kanssa tarjouksen asunnosta. Asukkaan lapsi oli kuitenkin kiinnostunut lunastamaan talon, joten tarjous unohdettiin siltä erää. Piia jatkoi puolisonsa kanssa uuden kodin etsintää ja olivat parhaillaan tekemässä tarjousta toisesta kohteesta, kun heille soitettiin, että olisivatko he yhä kiinnostuneita ostamaan hirsitalon, jota he olivat olleet katsomassa elokuussa. Olivathan he.

”Uskon, että asiat tapahtuvat syystä ja meidän oli tarkoitus saada tämä talo, vaikka mutkia olikin matkassa. Mutta siinä vaiheessa, kun päätimme ostaa tämän talon, emme kyllä osanneet arvata kuinka iso tästä projektista tulee. Täällähän on nyt käytännössä vanhasta jäljellä enää kivijalka ja hirsirunko.”

Hameenlinna hirsitalo
Modernisti remontoitu hirsitalo sijaitsee isolla tontilla. Kesällä talon kylkeen on rakennettu terassia ja pihaa on laitettu kuntoon.

Ongelmien ratkaisua ja projektinjohtoa

Vuoden 2020 marraskuussa pariskunta sai avaimet uuteen asuntoonsa. Työt alkoivat suunnittelulla ja pohjan pyörittelyllä, jonka jälkeen edettiin purkutöihin ja sitten vasta remontointiin.

”Lähtöpisteessä talossa ei ollut edes pesutiloja vaan ainoastaan saunamökki pihalla. Yläkertakin oli kylmää vinttiä. Alkuun sainkin pyöritellä pohjaa aika paljon, sillä halusin alakertaan ison keittiön ja olohuoneen, mutta kuitenkin myös kodinhoitohuoneen, vessan, suihkun ja eteisen. Päädyimme rakentamaan taloon myös lisäosan – nyt kaikki huoneet ovat tilavia, emmekä ole joutuneet tekemään kompromisseja”, kertoo Piia.

Purkutyöt hoidettiin talkootöinä ystävien ja perheen avustuksella. Vanhassa talossa riitti purettavaa, eri muovimattoja oli sen seitsemää sorttia ja seinistä löytyi useita kerroksia tapettia. Myös alapohjan hirret jouduttiin purkamaan kokonaan. Välipohjaankin jäi vain tukihirret, sillä ala- ja yläkerran huonekorkeuksia haluttiin muokata. Remontoinnin hoitivat kuitenkin ammattilaiset.

Photo 21.10.2022, 15.16.41 (1)-1
Alkuperäisestä talosta jäi jäljelle lähinnä kivijalka ja hirsirunko.

”Remonttiprojektin aikana pyrin käymään talolla joka päivä. Minulla on siitä kiva työ, että en ole sidottu mihinkään tiettyyn aikaan, ja pyrinkin käymään työmaalla aina sopivissa väleissä. Joka viikonloppu tulimme talolle myös siivoamaan rakennustyömaan ja järjestelemään tavaroita. Myös isästäni oli iso apu, ja hän kävi työmaalla auttamassa ja johtamassa projektia noin 1–2 kertaa viikossa.”

Vanhan talon remontoinnissa yllätyksiltä ei vältytty. Valmiiseen kotiin oli tarkoitus muuttaa kesällä 2021, mutta tällöin pariskunta muutti vielä keskeneräiseen kotiin, joka lopulta saatiin valmiiksi maaliskuussa 2022. Yllätykset ja aikataulumuutokset vaikuttivat luonnollisesti myös budjettiin, mikä tarkoitti, että myös remonttilainaa jouduttiin hakemaan matkan varrella pankista lisää.

”Olihan tämä koko projekti yhtä ongelmanratkaisua. Kun kunnostaa vanhaa taloa, aikataulut eivät ole niin selkeät ja voi tulla helpommin yllätyksiä vastaan. Mielestäni näin isoa remonttia tehdessä vaaditaan hyvää projektinjohtokykyä.”

Omannäköinen koti modernia ja vanhaa yhdistäen

Tärkeässä osassa remontissa olivat sisustus, materiaalivalinnat ja omannäköiset ratkaisut.

”Remontoimme talon sillä ajatuksella, että tästä tulee meidän unelmiemme koti, eikä kompromisseja ole oikeastaan tehty. Tästä ei sitten tarvitse muuttaa muualle siksi, että jokin ratkaisu alkaisi ärsyttämään”, kertoo Piia taustaa sisustus- ja remonttiratkaisujen takana.

”Esimerkiksi kaikki seinät on maalattu eri vihreän sävyillä, mikä ei ole kovin tyypillinen ratkaisu. Halusimme myös hieman erikoisemman, timanttikuvioisen laminaattilattian. Sisustus ei ole koskaan ollut suurin intohimoni, mutta työni kautta olen päässyt näkemään paljon erilaisia koteja ja sisustuksia, ja vuosien varrella minulle on muodostunut vahva visio omasta tyylistä. Inspiraatiota olen hakenut myös esimerkiksi Instagramista ja Pinterestistä.”

Hameenlinna olohuone

Hameenlinna ruokailutilaOlohuoneeseen ja keittiöön on jätetty kaunista hirsiseinää näkyviin. Ennen remonttia yhtäkään hirsiseinää ei ollut näkyvillä.

Vaikka pariskunta remontoikin vanhan hirsitalon modernilla otteella, he halusivat jättää myös talon historiaa ja luonnetta esiin. Muutama hirsiseinä on jätetty näkyviin, minkä lisäksi vanhan kuistin ikkunat ovat säästetty ja ne komeilevat muun muassa kodinhoitohuoneessa ja yläkerran kylpyhuoneessa.

”Tykkään kodissamme paljon tästä avarasta olohuoneen ja keittiön yhdistelmästä, ja tässähän sitä aikaa tulee myös vietettyä eniten. Yksi suosikkihuoneistani on myös yläkerran kylpyhuone. Ja onhan tämä tonttikin mieletön! Oikeastaan ainoa juttu, mikä täältä puuttuu, on järvi”, naurahtaa Piia.

Hameenlinna portaikkoEteisestä kurkatessa ensimmäisenä huomion kiinnittää näyttävät portaat.

Hameenlinna ylakerta kylpyhuone 2
Yläkerran tunnelmallisessa kylpyhuoneessa on lasikuistilta pelastettu ja kunnostettu ikkuna.


Jos kiinnostuit remontista ja haluaisit nähdä lisää kuvia kohteesta, remonttiprojektille ja talolle on perustettu Instagramiin oma tili @villa_vartija

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä