Hyppää sisältöön
Kuva olohuoneesta, jossa nojatuoleja, sohvapöytä ja senkki

Unelmana oma koti? Omaan kotiin satsaaminen kannattaa

Milloin on oikea aika ostaa oma asunto? Siinä kysymys, mitä moni meistä miettii. Pienen ajan sisällä korkotaso on noussut melko voimakkaasti, ja uutisista on saanut lukea inflaatiosta ja kohonneista elämisen kustannuksista. Korkotason nousu yhdistettynä muuten kohonneisiin asumiskuluihin vaikuttaa siihen, että oman asunnon ostoa harkitaan tarkemmin.

Pankin näkökulmasta asuntolainan yhteydessä puhutaan usein termeistä ”kohde” tai ”vakuus”. Ihminen on kuitenkin ostamassa itselleen omaa kotia – toteuttamassa unelmaansa! Unelmat ja asumisen tarve eivät katoa, oli markkina- tai korkotilanne minkälainen hyvänsä. Historiallisesti tarkasteltuna nykyistä korkotasoa voidaan pitää normaalina ja asuntomarkkinoiden erilaiset suhdannevaihtelut ovat erittäin tavallisia.

Oman kodin ostoa kannattaa harkita heti, kun oma elämäntilanne sen sallii. Kodin hankinta on eräänlaista sijoittamista. Yleisesti vuokralla asumista pidetään kalliimpana vaihtoehtona omistusasumiseen verrattuna. Asuntolainan lyhentäminen kasvattaa omaa varallisuutta, josta on tärkeä pitää huolta. Kodista huolehtiminen paitsi lisää asumisen mukavuutta myös vaikuttaa positiivisesti asunnon arvoon. Elämäntilanteen muuttuessa on hyväkuntoisen asunnon mahdollinen myyntitilanne helpompi toteuttaa.

Oman kodin osto tai remontointi on iso askel. Pankkiin kannattaa olla yhteydessä, kun ajatus uuden kodin ostamisesta tai nykyisen kodin isommasta remontoimisesta mietityttää. Pankissa tehdään yhdessä tulo- ja menoarvio: mikä on juuri sinulle sopiva lainamäärä? Pankin oman yhteyshenkilön kanssa on helppoa keskustella esimerkiksi energiavaihtoehdoista, sopivasta sijainnista, asunnon kunnosta tai remontin vaikutuksesta kodin arvoon.

Teksti: Minna Laakso, POP Pankki Kurikan digikonttori POP Onlinen palvelupäällikkö

POP Pankki Kurikan Tampereen konttorin väki oli rakentamisen ja remontoinnin Asta-messuilla 3.-4.2.2023 vastaamassa kysymyksiin kodin rahoitus- ja muihin pankkiasioihin liittyen. 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä