Hyppää sisältöön

Unelmien talo järven rannalla

Suna Saadetdin ja Jussi Koponen miettivät usein, kuinka mukavaa olisi asua maalla. Unelma toteutui, kun Jussin vanhemmat luopuivat Kallaveden rannalla olevasta talostaan. Nyt parivuotias Aapo saa kirmata pihalla ja onkia omassa rannassa. Jussi suuntaa katseensa tähtitornista taivaalle.
Kolmikymppiset Suna ja Jussi asuivat ensin vuokralla Kuopion keskustassa ja sitten Saaristokaupungissa. Rivitaloasunnon vuokra oli kova, ja pariskunta miettikin, kuinka ihanaa olisi asua maalla omassa talossa.
 
— Yllättäen Jussin vanhemmat kertoivat aikeestaan luopua mansikkatilasta Puutossalmella. En ole aiemmin asunut maalla, mutta minua on aina viehättänyt ajatus maaseudun hiljaisuudesta ja tilasta. 
 
Suna ja Jussi päättivätkin nopeasti, että muuttavat Jussin kotitaloon. Mansikanviljelijöitä heistä ei tullut, vaan molemmat käyvät edelleen päivätöissä Kuopiossa. Koska työpaikat sijaitsevat samalla suunnalla kuin uusi koti, pitenivät työmatkatkin ajassa laskien vain muutamalla minuutilla.
 
— Talosta on matkaa reilut sata metriä järven rantaan. Kallaveden läheisyys oli tärkeä asia muutossa, Jussi kertoo.
 
Jussi on muutama vuosi sitten rakentanut vanhempiensa kotitilalle avautuvakattoisen tähtitornin galaksien, tähtien ja tähtisumun kuvaamiseen. Piharakennukseen Jussi suunnittelee omaa studiota. Ja tietysti myös verstas pitää saada nikkarointia ja korjaustöitä varten. Sunan suunnitelmissa on muokata pihalle kasvimaa ja rakentaa kasvihuone. Aapo saa keinun ja vanha leikkimökki kunnostetaan uusille leikeille.

Unelmien rahoitus

Unelmien toteutus vaatii rahaa, vaikka pariskunta oli jo säästänytkin säännöllisesti omaa kotia varten. 
 
— Emme olleet POP Pankin asiakkaita. Kun kilpailutimme pankit, oli kaksi pankkia loppusuoralla. Toisessa pankissa asiointi oli hankalaa, koska tapaamisia oli vaikea järjestää ja yhteydenpito oli lähinnä soittopyyntöjen jättämistä. Siilinjärven POP Pankissa tapaaminen järjestyi heti Jari Korhosen kanssa. Palvelu oli ystävällistä ja asiat hoituivat avaimet käteen -periaatteella, Jussi pohtii.
 
Pariskunnalle tuli POP Pankissa tunne, että heihin luotetaan ja lainanannossa joustettiin heidän tarpeidensa mukaan. 

Säästöillä remonttia

Pankissa asiat käytiin yhdessä perusteellisesti ja helppotajuisesti läpi. Nuorelle perheelle oli tärkeää, että laina otettiin kiinteistön hankintaan ja heidän omat säästönsä jäivät remontointiin. Nyt oli mahdollisuus toteuttaa uusia unelmia ja tehdä kodista omannäköinen ja viihtyisä. Mittava remontti on jo aloitettu kellarissa, jonne tulee ajanmukaiset sauna- ja peseytymistilat.
 
Suna ja Jussi haluavat tehdä mahdollisimman paljon itse. Ulkopuolista apua käytetään esimerkiksi putki- ja sähköasennuksissa. Purkutyöt sujuvat omin voimin. Jussi on jo lopettanut kuormien laskemisen, kun kellarista on kärrätty hiekkaa pois rakentamisen alta. 
 
— Kokonaisuuteen kuuluu vanha talo, joka puretaan. Yritämme käyttää mahdollisimman paljon vanhoja hirsiä esimerkiksi rantasaunan rakentamiseen. Vanhat lattialaudat hyötykäytämme uudella puolella. Suunnitelmissamme on myös tehdä oman pihan vanhasta lehtikuusesta terassilaudat. Emme halua vain jyrätä vanhaa, vaan pitää sen osana uuden rakentamisessa. 
 
Vanha talo on tuonut yllätyksiä remonttisuunnitelmiin. Kesän raju rankkasade satoi sisään makuuhuoneeseen. Käynti katolla kertoi, että 80-luvulla tehdyn peltikaton naulat irvistivät. Jussin pitikin elokuussa vaihtaa nauloja ruuveiksi ja asentaa aluskatteita.
 
Yllätys oli myös se, että pöllö muutti pihapiiriin samaan aikaan uusien asukkaiden kanssa. Jussin vanhemmatkin ovat ihmetelleet lintua, jota ei aiemmin ole pihalla nähty

Arkeen varauduttu

Lainaneuvotteluihin liittyi POP Taloushetki -keskustelu, jossa käytiin läpi arjen taloustilannetta ja varautumista tulevaan. Nyt pariskunta on aloittanut rahoitussäästämisen. Harkinnassa on säästötilin avaaminen Aapolle.
 
— Muutimme tänne heinäkuussa, joten meillä ei vielä ole paljonkaan kokemusta siitä, miten asuntolaina vaikuttaa arjen menoihin. Laskelmiemme mukaan muutosta ei ole paljon, koska olemme kuitenkin maksaneet aika paljon vuokraa joka kuukausi.
 
Aikoinaan, kun Aapo syntyi, olimme varautuneet lisämenoihin ennakkoon, joten yllätyksiä ei tullut, Suna kertoo.
 
Jussi toteaa, etteivät he ole joutuneet tinkimään lapsen takia muusta kuin omasta vapaa-ajastaan. Ja lapsen kanssa vietetty aika taas on rikastuttanut elämää paljon.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä