Hyppää sisältöön
Viiden vaiheen digitaalinen asuntokauppa tekee asunnon ostamisesta ja myymisestä helppoa etänäkin.

Viiden vaiheen digitaalinen asuntokauppa on helppoa ja onnistuu etänäkin!

Suomessa kehitetty DIAS-asunto-osakekaupan alusta on ollut käytössä reilun vuoden, ja sen suosio kasvaa. Näiden ohjeiden avulla digitaalinen asuntokauppa onnistuu etänä missä vain ja milloin vain.

 

1: Tee esivalmistelut digitaalista asuntokauppaa varten

Tee välittäjäsi kanssa tarkka ostotarjous, johon kirjaatte kaikki kaupan ehdot. Tarkista ensin, että sinulla on hyväksytty ja voimassa oleva lainatarjous, jossa on huomioitu kaikki yksityiskohdat. Lainalupaus ei riitä, kun DIAS-kauppa käynnistetään. Ilman valmista lainaa DIAS-kauppaa ei voida tehdä.

Kaupan kohteesta pitää olla paperiset osakekirjat. Huomaa, että rahoituksen pitää tapahtua pankin kautta, käteiskaupat eivät ole mahdollisia DIAS-järjestelmässä. Ostajia ja myyjiä voi olla useampia, mutta laina tulee olla vain yhdestä pankista. Myyjä varmistaa omasta pankistaan, että osakekirja voidaan luovuttaa ostajalle kaupan yhteydessä.

Digitaaliseen asuntokauppaan tarvitset verkkoyhteyden ja verkkopankkitunnukset.


Kuvassa mies ja nainen sekä kaksi lasta tutkivat kannettavan tietokoneen näyttöä.
DIAS eli digitaalinen asuntokauppa onnistuu vaikka kotisohvalla.

2: DIAS-kaupanteko voi alkaa

Kun osapuolet ovat sopineet kaupan ehdoista, välittäjä käynnistää digitaalisen kaupan.  DIAS-kauppaan tarvitaan aina välittäjä. Kaikki välittäjät ja pankit eivät ole DIAS-järjestelmässä, mutta POP Pankit ovat mukana.

Kaupanteko kestää 4–5 päivää. Välittäjä lähettää pankeille DIAS-järjestelmän kautta kaupan tarkastukseen tarvittavat sopimukset, tiedot ja liitteet. Usein välittäjät lähettävät sopimusluonnoksen etukäteen ostajan ja myyjän pankeille tarkistettavaksi.

Tarkista, että välittäjäsi hoitaa DIAS-järjestelmään kaikki kaupantekoon tarvittavat liitteet: yhtiöjärjestys, tilinpäätös, talousarvio, asunnon pohjapiirros, energiatodistus ja kunnossapitosuunnitelma.

Jos et ole varma liitteiden määrästä, kysy pankistasi. Jos aineistossa on puutteita, kaupanteko viivästyy.

3: Sopimusten tarkastus ja allekirjoitukset

Ostajana saat verkkopankkiisi laina-asiakirjat tarkastettavaksi ja allekirjoitettavaksi.

Kutsu allekirjoittaa kaupan dokumentit tulee sähköpostiin kaikille kaupan osapuolille. Ostajalla ja myyjällä on 24 tuntia aikaa allekirjoittaa kauppakirjat verkkopankkitunnuksilla.

4: Lainan nosto ja kaupan maksu

Kun olet allekirjoittanut laina-asia­kirjan ja kaikki osallistujat ovat allekirjoittaneet kauppakirjan, laina voidaan nostaa. Kauppahinta siirretään myyjän pankkiin. Myyjän pankki saa tiedon, että kauppahinta on maksettu, ja se siirtää osakekirjat pankkiisi.

Pankit hoitavat osakekirjojen siirtomerkinnät ja siirtämisen pankista toiseen DIAS-järjestelmästä saamallaan valtuutuksella.

5: Verojen ja palkkioiden maksu

Myyjän pankki maksaa välittäjälle välityspalkkion ja ostajan pankki varainsiirtoveron verottajalle. Välittäjä hoitaa ostajan varainsiirtoveroilmoituksen DIAS-järjestelmän valtuutuksella.

Kaupat on nyt tehty. Onnea uuteen kotiin!

 

Asiantuntijana asiakasvastaava Jutta Ojaranta, POP Pankki Suupohja, Helsinki

Teksti: Sirkku Saariaho

Artikkeli on julkaistu POP Koivunlehti 1/2021

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä