Hyppää sisältöön

Joululahjat kiertoon – vinkit turvalliseen asiointiin nettimyyntipalstoilla ja -ryhmissä

Vaikka tontut kiertävät ahkerasti, aina ei salaisimmat lahjatoiveet tavoita pukkia. Mikäli joululahja ei ollut mieleen eikä sitä ei voi palauttaa, sillä voi ilahduttaa jotakuta toista laittamalla sen kiertoon. Joulun jälkeen netin myyntipalstoilta voi tehdä edullisia löytöjä – varo kuitenkin, ettet tule tehdyksi kauppoja huijaajan kanssa.

Huijaajat ja tietojen kalastelijat ovat olleet erittäin aktiivisia tänä vuonna. Kalastelijat ovat erityisen taitavia käyttämään hyväkseen erilaisia ostosesonkeja. Kokosimme muutaman netin osta- ja myy-kauppapaikkoja koskevan asiointivinkin, jotta voisit tehdä onnistuneet ja turvalliset kaupat olitpa ostaja tai myyjä. 

Vinkit ostajalle:  

  • Tutustu tuotteeseen. Asiallinen myyjä vastaa asiallisiin kysymyksiin. Tarkista myös mahdollisuuksien mukaan myyjän profiili. 
  • Onko myyjän kiire todellista vai hämäystä? Huijaajien yleisimpiä hämäyskeinoja on kiirehtiä ostajaa tarttumaan tarjoukseen nyt. Joskus kiire on todellista, mutta se voi olla myös keino saada ostaja kirjautumaan huijaussivustolle.   
  • Suosi mobiilimaksamista; mobiilimaksaminen on molemmille osapuolille nopea tapa hoitaa maksu ja vältyt käteiseen liittyviltä riskeiltä.  
  • Ole tarkkana saamiesi tekstiviesti- tai Whatsapp-viestien kanssa. Varmista, että mahdollisesti saamasi linkki esimerkiksi paketin noutoon liittyen vie oikeaan paikkaan. Huijaajat ovat taitavia kopioimaan yritysten sivuja. Paras tapa kirjautua eri palveluihin on yrityksen omien sivujen kautta.   

Vinkit myyjälle:  

  • Varmista, että olet saanut maksun tilillesi; suosittelemme maksamiseen mobiilimaksamista.  
  • Lähetä tai luovuta tuote vasta, kun olet saanut maksun. Ostajan esittämä kuvakaappaus ei välttämättä ole aina aito todiste maksutapahtumasta.  

Jos et saa maksamaasi tuotetta sovitusti yhteydenotoistasi huolimatta, tee tapahtuneesta rikosilmoituspoliisille. Voit tehdä myös maksun palautuspyynnön pankkisi kautta.  

Jos epäilet antaneesi tietosi huijaajalle tai huijaussivustolle, ilmoita tästä välittömästi pankkiisi tai ympäri vuorokauden palvelevaan sulkupalveluun 020 333.  

Lue MTV Uutisten 29.11.2021 juttu niin kutsutusta välistävetohuijauksesta, missä myyjän pankkitiedot oli välitetty ostajan toimesta kolmannelle osapuolelle.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä