Opiskelija – näin pidät taloutesi tasapainossa

Kun opiskelukaverinasi on POP Pankki, raha-asioista ei tarvitse stressata ja voit keskittyä henkisen pääomasi kartuttamiseen. Meiltä saat kaiken mitä raha-asioidesi hoitamiseen tarvitset.

Käväise konttorilla

Opiskeluaika merkitsee usein suurta elämänmuutosta maisemanvaihtoineen, uusine ihmisineen ja rutiineineen. Myös raha-asiat menevät täysin uusiksi, kun on tutustuttava erilaisiin tukilomakkeisiin ja muihin papereihin. Me POP Pankissa haluamme auttaa sinua loikkaamaan itsenäiseen elämään. Tältä sivulta löydät vinkkejä opiskelijan taloudenhoitoon sekä esimerkkejä palveluista, joilla saatamme sinut tulevaisuuttasi kohti.

Millä tavoin saan rahoitettua opintoni?

Suomessa opiskelijalla on asiat kansainvälisesti verrattuna hyvin. Täällä useimmat opiskelijat saavat opintotukea sekä asumistukia ja voivat lisäksi ottaa opintolainaa. Moni kartuttaa rahavarojaan myös opintojen ohessa töitä tekemällä. Valtion takaamaa opintolainaa  opiskelija voi hakea suoraan pankista. 

Miten opintolainaa voi hakea?

Opiskelijallakin on paljon menoja, eivätkä opintotuki ja asumistuki aina riitä elämiseen – opintolaina onkin monelle välttämätön lisätulonlähde. Sen hakeminen ja myös nostaminen käyvät käden käänteessä verkossa. Opintolaina on tarkoitettu tukemaan opiskelijaa arjen menoissa, kuten vuokranmaksussa ja opiskeluun liittyvissä välineissä. Mieti siis tarkkaan, mihin haluat lainasumman käyttää. Opintolainalle tarvittavan takauksen myöntää valtio kaikille opiskelijoille, jolloin muita vakuuksia ei tarvita.

Opintolainan takaisinmaksu eli lainan lyhennys ja korkojen maksu alkaa pääsääntöisesti noin kahden vuoden kuluttua opintotuen – ja yleensä samalla myös opintojen – päättymisestä. Laina maksetaan siis takaisin vasta valmistumisen jälkeen. POP Pankin kanssa lainan takaisinmaksusta voi kuitenkin sopia joustavasti, opiskelijan elämäntilanteen sekä tulevaisuudensuunnitelmien mukaan. 

Missä opiskelijan kannattaa asua?

Nuori muuttaa usein ensimmäistä kertaa omilleen juuri opintojen alkaessa. Vuokralla asuminen on tavanomainen asumistapa, mutta toisaalta vuokraan kuukausittain kuluvalla summalla lyhentää jo mukavasti hieman suurempaakin asuntolainaa. Me POP Pankissa autamme sinua mielellämme paitsi vuokra-asunnon hankkimiseen myös oman asunnon ostamiseen liittyvissä asioissa. 

Vuokra-asuntoa varten vaaditaan miltei aina vuokravakuus, joka useimmiten tarkoittaa 1–2 kuukauden, enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavaa summaa. Vuokravakuustili on turvallinen ja toimiva ratkaisu vuokravakuuden tallentamiselle. Vuokralaisen käyttötilille tallentama vuokravakuus pantataan panttaussitoumuksella, jolloin tiliä ei voi vuokrasuhteen jatkuessa käyttää. Rahat saa nostettua, kun vuokrasuhde päättyy ja vuokranantaja vapauttaa panttauksen allekirjoituksellaan. 

Muistathan vuokra-asuntoa hankkiessasi, että useimmat vuokrayhtiöt sekä yksityiset vuokranantajat vaativat vuokralaista hankkimaan kotivakuutuksen. Kotivakuutus on yhtä lailla tarpeellinen myös omistusasunnossa.

Tiesithän, että POP Pankin asiakkaana saat POP Vakuutuksista 20 % alennuksen? Lue lisää!

Ensimmäisestä omistusasunnosta haaveilevan kannattaa tutustua ASP-säästämiseen. ASP-säästäminen on helppo ja palkitseva tapa säästää ensimmäistä omaa asuntoa varten – säästämisen voi aloittaa jo 15-vuotiaana eikä tilin avaamiseen tarvita säännöllisiä tuloja. Kun kodin kauppahinnasta on säästössä 10 prosenttia, pankki voi myöntää loput tarvittavasta summasta ASP-lainana. Säästösuunnitelma on myös tehty joustamaan yksilöllisen elämäntilanteen mukaan. 

Voiko opintojen ohella käydä töissä?

Opiskelija voi opiskelujen ohessa tehdä töitä niin paljon kuin oma aika ja jaksaminen antavat periksi. Muistathan kuitenkin, että töistä saadut tulot vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta voit nostaa opintotukea. Tuloiksi lasketaan myös niin sanottu omaisuuden tuotto, kuten erilaiset osingot, vuokratulo sekä luovutusvoitto. 

Nykyään on tavallista, että monet opiskelijat ryhtyvät yrittäjiksi ja perustavat yrityksen jo opintojen aikana. POP Pankki tukee yrittäjää kaikissa yrityksen perustamisen sekä yritystoiminnan vaiheissa tarjoamalla useita uusille yrittäjille soveltuvia palveluita

Kyllä, myös opiskelija voi laittaa rahaa säästöön ja sijoittaa. Säästämisen ei tarvita suuria tuloja – opiskelija voi aloittaa rahastosijoittamisen pienelläkin summalla – ajan myötä säästöistä kertyy mukavan kokoinen sijoitus. 

POP Pankki tekee myös yhteistyötä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden kanssa – kysy sinulle sopivaa harjoittelupaikkaa tai kesätyömahdollisuuksia omasta POP Pankistasi!

Opiskelijan talousvinkit

#1 Laskut kätevästi verkkopankkiin

Laskuja joutuu valitettavasti jokainen maksamaan. Helpotusta tuo kuitenkin se, että laskut voi tilata e-laskuna verkkopankkiin, jolloin ne eivät hautaudu luentomuistiinpanojen tai kebab-kääreiden sekaan. Samalla vältät turhan papereiden pyörittelyn ja voit maksaa laskut suoraan verkkopankissa tai POP Mobiilissa ilman säheltämistä viitenumeroiden kanssa. Mobiilissa voit myös tilata veloituksetta ilmoituksen saapuneesta laskusta.

#2 Pankkiasiat hoituvat kännykässä

Opiskelupaikka on monesti jossain muualla kuin kotikulmilla vanhempien helmoissa. Varsinkin opiskelun alkuvaiheissa kämppä saattaa vaihtua tiuhaan ja opiskelijaboksista puuttua verkkoyhteys, eikä läppärikään ole mikään itsestäänselvyys. Kirjastossa tuskin haluat pankkiasioitasi hoitaa, ota siis käyttöösi POP Mobiili! Sillä hoidat pankkiasiat missä ja milloin vain –niin luentojen välissä kuin fuksiaistantereellakin. Kun otat POP Mobiilin rinnalle POP Avaimen, voit myös vahvistaa laskujen maksamisen ilman paperista tunnuslukulistaa. 

#3 Turvaksi vakuutus

Vahingot voivat käydä kalliiksi, joten niihin kannattaa varautua etukäteen. Vuokranantajakin on suosiollisempi, kun vilautat hänelle vakuutussopimusta. POP Vakuutuksesta saat opiskelijan kotivakuutuksen edullisesti.

#4 Opintolainalla elät leveämmin

Opiskelu on elämän huippuaikaa ja siitä kannattaakin ottaa kaikki irti. Taloudellisesti aika voi kuitenkin olla niukkaa – tähän voi hakea helpotusta ja täydentää taloutta ottamalla POP Opintolainaa. Opintolainaa voit nostaa 48 kuukauden ajan, ihan kuten opintotukeakin.

#5 Opiskelijakin voi ostaa asunnon!

Harva opiskelija ajattelee asunnon ostamista tai asuntosäästämistä, vaikka se todella kannattaisi. ASP-säästäminen on tarkoitettu 15–39-vuotiaille ensiasunnon ostajille. ASP-säästäjänä saat säästöillesi korkeinta mahdollista verotonta korkoa ja lainalle valtiontuen. Pienikin säästösumma poikii hyvin – tärkeintä on aloittaminen.