<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=349170025998669&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Hyppää sisältöön
Huijaussoittoja liikkeellä POP Pankin nimissä
Olohuone, kuvituskuva.

Lakiasioita ruuhkavuosiin: Avioehto

Nuoripari, kuvituskuva.

Järki ja tunteet voivat elää sulassa sovussa - toinen ei poissulje toista. Ei edes, tai varsinkaan silloin, kun on kyse rakkauden satamasta nimeltään avioliitto. Vaikka avioehto voi ajatuksena kuulostaa epäluottamuksen osoitukselta, voi asian nähdä toisinkin. Avioehto poistaa epäluuloa avioliiton alkuperäisistä motiiveista, koska omaisuus rajataan avioliiton ulkopuolelle. Myös avioerotilanteessa riski raha-asioista riitelyyn pienenee huomattavasti, koska omaisuudesta on sovittu avioehtosopimuksessa.

Kun henkilöt solmivat avioliiton (koskee myös rekisteröityä parisuhdetta), syntyy puolisoiden välille aviovarallisuussuhde. Avioehdon voimassa ollessa kaiken päätöksenteon voi uskoa perustuvan liiton laatuun, koska aviovarallisuus ei ole yhtenä aineksena päätöksenteossa.

Avioliiton aikana puolisot toki omistavat nimissään olevan omaisuuden itse ja ovat vapaita määräämään siitä itse, ilman toisen puolison suostumusta. Tärkeimpänä poikkeuksena on yhteisenä kotina käytetty asunto, jonka myyntiin tarvitaan myös puolison suostumus, vaikka kohde olisi yksin toisen puolison omistuksessa.

Avioehto voidaan somia avioliiton aikana tai jo ennen vihkimistä

Avioehtosopimus voidaan rekisteröidä vasta kun avioliitto on solmittu. On myös hyvä muistaa, että avio-oikeus ei ole esinekohtaista. Usein kuulee esimerkiksi sanottavan, että vaimo omistaa puolet miehensä metsäpalstasta, kun he ovat naimisissa. Näin ei kuitenkaan ole, eli mies omistaa metsän ja vaimo "ei käpyäkään". Mutta jos avioliitto päättyy, on mahdollista, että metsän arvo vaikuttaa tasingon määrään.

Jos tällaista omaisuutta on toisella puolisolla huomattavasti enemmän, on usein ainakin enemmän omistavan intressinä suojata omaisuus esim. avioeron varalta. 

Ositusperusteita on kaksi: avioero ja puolison kuolema

Osituksessa puolison varallisuudesta (omaisuuden arvo "paperirahassa") vähennetään velat. Puolisoiden netto-omaisuus lasketaan yhteen ja tästä summasta puolet on ns. avio-oikeusosa. Laskennallinen tasinko on se määrä, joka on suoritettava vähemmän omistavalle, niin että "vaakakupit" saadaan tasan.

On hyvä huomata, että avio-oikeus koskee lähtökohtaisesti kaikkea omaisuutta, sekä sitä, mitä henkilöllä oli jo naimisiin mennessään, sekä sitä omaisuutta, minkä hän avioliiton aikana on saanut koottua kasaan. Mitä enemmän puolison omaisuuspiiriin kuuluu varallisuutta, jonka rahaksi muuttaminen on vaikeaa, sitä tärkeämpää on, että ainakin ko. omaisuus suljettaisiin avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle.

Lue Saaran ja Onnin tarina siitä, miksi avioehto kannattaa >>

Avioehdossa auttava lakimies löytyy pankista

Hetkessä eläminen voi nykymaailmassa olla hankalaa, mutta sitä on myös tulevaisuuteen varautuminen. Tässä onneksi lakimies osaa auttaa. Jos elämäntilanne sitä vaatii tai kaipaat neuvoja lainopillisissa kiemuroissa, ota rohkeasti yhteyttä.

POP Pankin asiantuntijat ovat palveluksessasi mm. näissä asioissa:

 • Kiinteistön ja irtaimen kauppaan liittyvät palvelut,
 • kauppa- ja lahjakirjojen laatiminen ja vahvistaminen sekä
 • lainhuudot ja kiinnitykset

Perhe- ja perintöoikeudelliset palvelut

 • avioehtosopimukset
 • testamentit
 • ositukset
 • perunkirjoitukset
 • perinnönjaot

Muut lainopilliset palvelut

 • kauppoihin, lahjoihin ja sopimuksiin liittyvä veroneuvonta
 • holhoukseen ja edunvalvontaan liittyvät asiat mm. edunvalvontavaltakirjat
 • asiakirjojen kuolettaminen, esim. kadonneen panttikirjan tai osakekirjan kuolettaminen
 • muut lainopilliset asiat

 

Tervetuloa testaamaan!

>> Lakipalvelut Tampere - Kurikka - Ideapark Seinäjoki

>> Lakiasiain hinnasto 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä