Hyppää sisältöön

Ajankohtaiskatsaus POP Pankilta: pakotteet ja Ukrainan tilanne sekä niiden vaikutus pankkiasiointiin

Venäläispankkien sulkeminen SWIFT-järjestelmästä

EU on päättänyt osana Venäjän sotatoimien johdosta asettamiaan talouspakotteita sulkea seitsemän venäläistä pankkia SWIFT-maksujenvälitysjärjestelmän ulkopuolelle. Tässä vaiheessa sulku koskee seuraavia pankkeja: VTB Bank, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank ja VEB.RF. Sulku astuu voimaan 12.3.2022.

Käytännössä SWIFT-sulku tarkoittaa, että kohdepankki irrotetaan SWIFT-verkosta, jolloin maksumääräysten lähetys ja vastaanotto estyy. SWIFT-sulku tulee estämään myös maksut, jotka muuten olisivat pakotteiden puolesta mahdollisia. Huomioittehan, että maksut kyseisiin pankkeihin ja kyseisistä pankeista eivät ole siis 12.3.2022 jälkeen mahdollisia. SWIFT-sulun ei pitäisi vaikuttaa päivittäisasiointiin Suomessa.

SWIFT-sulun lisäksi Ukrainan tilanteen johdosta on asetettu useita erilaisia sektori-, henkilö- ja aluekohtaisia pakotteita. Myös nämä vaikuttavat maksuliikenteeseen Venäjälle ja osittain Ukrainaan, erityisesti verkkopankin kautta tehtäviin maksuihin. Jos maksu liittyy pakotteissa nimettyihin tuotteisiin, palveluihin, henkilöihin tai alueisiin, maksutoimeksiantoa ei voida toteuttaa.

POP Visa -korttien käyttö ja mobiilimaksaminen Venäjällä 

POP Pankin korttiyhteistyökumppani Visa on ilmoittanut, että se lakkauttaa korttiliiketoimintansa Venäjällä. Tapahtumaliikenne lakkaa lähipäivien aikana. Tämän jälkeen ulkomaiset kortit eivät toimi Venäjällä eikä venäläiset kortit ulkomailla, myös POP Pankin asiakkaiden Apple Pay ja Google Pay eivät toimi Venäjällä.

 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä