Hyppää sisältöön
Saapuvissa maksuissa esiintyy viivettä

Apple Payn ja Google Payn käytössä on alueellisia eroja; mobiilimaksusovelluksia aktivoidaan reipasta tahtia

Mobiilimaksusovellusaktivoinnit kasvoivat POP Pankin tilastojen mukaan helmikuussa 2024 reilut 40 prosenttia edellisen vuoden helmikuuhun verrattuna. Mobiiliostosten arvo kasvoi 66 prosenttia ja volyymilla tarkasteltuna 59 prosenttia. Apple Payta suositaan isommissa kaupunkikeskittymissä.  

Apple Payn käyttö jakautuu tasaisesti miesten (52 %) ja naisten (48 %) kesken. Tässä ei juurikaan ole ollut muutoksia POP Pankin mittaushistoriassa. Myös Google Payn käytössä sukupuolten mukaan tarkasteltuna ei ole juuri muutoksia, miehet käyttävät Google Paytä naisia aktiivisemmin osuuksien ollessa 70 ja 30 prosenttia.  

Lahimaksaminen_puhelimella2000x800 (1)

Apple Pay on selvästi nuorten ja nuorten aikuisten suosiossa; tilastollisesti käyttäjät ovat 15–30-vuotiaita, Google Payn ikäkirjo on laajempi ulottuen 15 vuodesta aina kahdeksaankymmeneen ikävuoteen.  

Mobiilimaksaminen kohdentuu molempien sovellusten osalta pääsääntöisesti päivittäistavaraostoksiin ja ruoankuljetuspalveluihin. Google Paylla maksamisen TOP 5 -kohteisiin kiilaa pikaruokailu ja Apple Paylla nettipelaaminen. 

Tilastojen perusteella Apple Payn aktiivikäyttäjä on noin 20-vuotias ruoankuljetuspalveluja hyödyntävä suurkaupunkilainen. Google Payn osalta profiili ei ole yhtä selväpiirteinen, käyttö painottuu länsisuomalaiseen, päivittäistavarakaupoissa asioivaan 30-vuotiaaseen mieheen.  
 
”Tilastoissamme heijastuu jossain määrin se, kuinka tietyillä ikäryhmillä on edelleen tietynlaisia puhelimia. Samalla myös tietynlaiset palvelut korostuvat. Mobiilimaksaminen sinänsä käy luontevasti keneltä tahansa, kun sen on ottanut käyttöönsä”, toteaa POP Pankin mobiilimaksamisesta vastaava liiketoimintapäällikkö Harriet Gabrielsson. 
 

Mobiilimaksaminen paikkakunnittain 

Apple Payn osalta mobiilimaksamisen TOP 5 -kaupunkilistauksessa ei ole tapahtunut muutoksia sitten kevään 2023 eli kaupungeittain Apple Paytä käytetään ahkerimmin Helsingissä, Seinäjoella, Oulussa, Tampereella ja Turussa.    

Google Payn käyttäjien TOP 5 -kaupunkien listaus on sen sijaan elänyt POP Pankin tähänastisissa tilastokatsauksissa. Oheisessa listauksessa on kevään 2024 tilanne ja suluissa kevään 2023 tilanne:  

  • Oulu (Tampere) 
  • Lapua (Seinäjoki) 
  • Tampere (Oulu) 
  • Seinäjoki (Lapua) 
  • Vaasa (Helsinki).   

POP Pankki julkaisee mobiilimaksamisen katsauksensa omiin tilastoihinsa perustuen kaksi kertaa vuodessa maalis-huhtikuussa ja loka-marraskuussa.

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä