Hyppää sisältöön

POP Pankki: mobiilimaksamisen suosio kasvaa edelleen

Apple Payn käyttö on kaksin verroin yleisempää kuin Google Payn käyttö, vaikka esimerkiksi Suomen eri puhelinmyyntitilastojen mukaan iPhone- ja Android-puhelinten myynti jakautuu TOP 10 -listausten osalta tasaisesti.

POP Pankin tilastokatsauksessa Apple Payn käyttö on kasvanut 68 prosenttia ja Google Payn käyttö lähes 90 prosenttia viime vuoteen nähden ostosten volyymilla mitattuna. Suomi seuraa pohjoismaista trendiä, sillä Netsin Pohjoismainen maksuraportti 2023 -yhteenvedon mukaan mobiilimaksaminen on Pohjoismaissa toiseksi suosituin maksutapa lähimaksamisen jälkeen.

POP Pankin mobiilimaksamisen tammi-lokakuu 2023 tilastojen mukaan heinä-elokuu ovat olleet molempien maksupalvelutarjoajien osalta sekä arvolla että volyymilla mitattuna aktiivisempia kuukausia.

”Mobiilimaksaminen on syklistä. Arvolla ja volyymilla mitattuna mobiilimaksaminen on kuitenkin pitkällä aikavälillä koko ajan kasvussa. Loppuvuoden yleiset ostopiikit, kuten Black Friday ja joulukuu, ei ole tässä tilastotarkastelussa mukana. Joulukuu on perinteisesti ollut aktiivisin mobiilimaksamisen kuukausi ja Black Friday erottautuu yksittäisenä päivänä tilastoissa”, POP Pankin mobiilimaksamisesta vastaava liiketoimintapäällikkö Harriet Gabrielsson sanoo.

”On ollut mielenkiintoista huomata, että Google Paylla maksettujen ostosten kokonaisarvo ja volyymi kasvaa Apple Payta suhteessa nopeammin. Eli Google Payn käyttäjät ovat selvästi löytämässä mobiilimaksamisen mahdollisuudet.”

Pelaaminen nousee mobiilimaksukohteiden TOP 3 -listaukseen

Mobiilimaksamisella on tähän asti hoidettu pääsääntöisesti ruoka- ja päivittäisostoksia. Google Payn käyttäjien kohdalla tämä toteutuu edelleen, mutta Apple Payn kohdalla on tapahtunut muutos. Ruoankuljetuspalvelujen ja päivittäisostosten väliin on noussut nettipelaaminen.

”Apple Payn käyttäjien ikäprofiili on keskittynyt 20–30-vuotiaisiin, kun taas Google Payn käyttäjien ikäprofiili on huomattavasti laajempi. Ikäprofiili saattaa heijastua jossain määrin siihen, miten ja missä mobiilimaksetaan. On hyvä muistaa, että mobiilimaksamista voi seurata  siinä, missä esimerkiksi maksukortin käyttöä. Omaa rahankäyttöään voi kontrolloida  reaaliajassa mobiili- ja verkkopankissa ja mobiilimaksupalveluun liitetylle maksukortille voi asettaa erilaisia käyttörajoituksia”.

Paikkakuntakohtaisessa tarkastelussa aktiivisimmat Apple Pay -paikkakunnat ovat pysyneet samana, mutta Google Payn osalta TOP 5 -listaus on elänyt Oulun noustessa kolmannelta sijalta nyt aktiivisimmaksi mobiilimaksupaikkakunnaksi.

TOP 5 -paikkakunnat
Apple Pay -maksajien keskuudessa 
syksy 2023, ei muutoksia kevääseen 2023 nähden

TOP 5 -paikkakunnat
Google Pay -maksajien keskuudessa
syksy 2023 (v. kevät 2023 suluissa)

Helsinki

Oulu (Tampere)

Seinäjoki

Tampere (Seinäjoki)

Oulu

Lapua (Oulu)

Tampere

Seinäjoki (Lapua)

Turku

Vaasa (Helsinki)

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankkikeskus, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä