POP Castin Anssi Salminen kannustaa nuoria juttelemaan pankin asiantuntijoiden kanssa
”Mielen maailma rahaan muuttuu iän myötä. Harva 18–20-vuotias ajattelee, mitä tekee rahalla kolmekymppisenä”, sanoo POP Pankki Kurikan asiakasvastaava Anssi Salminen. Hän puhuu rahasta ja säästämisestä myös POPCast-podcastissa.
”Parikymppisenä eletään huolettomasti ja opetellaan asioita, joskus myös kantapään kautta. On hetkiä, kun rahat on käytetty loppuun, mutta onpa hieno tunne, kun huomaa, että tilistä jäi säästöön. Tämä kaikki kuuluu elämään.”
Rahasta puhutaan nykyään paljon enemmän kuin Salmisen ollessa 18-vuotias. Se ilahduttaa häntä. ”Pyrimme ottamaan yhteyttä nuoreen asiakkaaseen, kun hän täyttää 18 vuotta. Kerromme hänelle muun muassa asp- ja rahastosäästämisestä. Jos ensiasunnon ostaminen tulee eteen muutaman vuoden kuluttua, se on vähän helpompaa.”
Asuntolainan hakeminen on usein ensimmäinen tilanne, jossa keskustellaan rahasta kasvokkain pankin kanssa. Asuntolaina on iso sitoutuminen, joka vaikuttaa elämään pitkään.
”Ensiasunnon hankinta on se kohta, jossa pitää uskaltaa kysyä, opetella ja tutkia raha-asioita”, Salminen painottaa. ”Kun ostin ensimmäisen asuntoni 23-vuotiaana, en oikeastaan ymmärtänyt, mitä kaikkea siihen liittyy ja mitkä asiat ovat oleellisia.”
Kokemus ASPista ja oman kodin hankinnasta yhdistää
Oman kokemuksen takia Salminen haluaa, että kynnys kysyä raha-asioista on todella matala. Suomalaiset ovat oppineet kilpailuttamisen, myös asuntolainojen kilpailuttamisen. ”Minusta asuntolainassa on parempi katsoa kokonaisuutta. Hyvin pienet erot marginaalissa eivät ole montaa euroa lainassa.”
Asiantunteva palvelu ja neuvonta ovat tärkeitä, sillä niiden avulla voidaan olla avuksi asiakkaan taloudelle. Valtiksi Salminen nostaa pankin omat asiakasvastaavat. ”Kun asioitasi hoitaa aina sama henkilö, joka tuntee sinut ja taloutesi, olet hyvässä paikassa.”
Hyvään taloudenpitoon kuuluu puskuri, joka ottaa yllättävät tapahtumat vastaan, tuo turvaa ja joustoa elämään. Sen säästämiseen Salmisella on selkeä ohje. "Kannattaa aloittaa heti, kun palkkatulosta jää ylimääräistä. Aktiivisesti kuukausirahastoon säästäminen on vaivatonta.”
Säästäminen avaa mahdollisuuksia tehdä asioita, jos mieli tai elämäntilanne muuttuu. ”Esimerkiksi omistusasuminen voi tulla ajankohtaiseksi. Tai muutto maalle tai isompaan asuntoon.”
Sijoittaminen ja tavoitteellinen säästäminen alkavat kiinnostaa usein keski-iässä, kun rahaa jää enemmän syrjään. ”Voidaan hankkia esimerkiksi sijoitusasuntoja, joista saadaan vuokratuloja. Sijoitusneuvontaa osakkeisiin emme anna, mutta neuvoja rahastosijoituksiin saa jokainen maksutta.”
Eläkkeeseen voi vaikuttaa myös itse
Eläkeasioissa Salminen ottaa itsensä esimerkiksi. Hän täytti syksyllä 30 vuotta. Työelämää on vielä reilusti yli 30 vuotta edessä, mutta ajatus automaattisesti lankeavasta eläkkeestä ei tunnu uskottavalta.
”Olen ajatellut jo pitkään, että en pääse eläkkeelle siten, kuin nyt jäädään eläkkeelle. Siihen ei Suomella välttämättä ole enää varaa 2050–2060-luvuilla. Mistä sen voi tietää – siksi on syytä varautua!”
Niinpä Salminen laittaa joka kuukausi syrjään tietyn summan, joka auttaa aikoinaan eläkkeelle jäämisessä. Pitkä säästöaika suosii myös korkoa korolle -ilmiötä.
Tulevaisuutta on varttuneempienkin fiksua miettiä hyvissä ajoin ennen eläköitymistä. Lainat on usein maksettu pois, mutta millaiseen elintasoon eläke riittää? Säästöt ja mahdolliset sijoitukset tietenkin auttavat, ja aina on syytä karsia ylimääräisiä kuluja. Asunto on usein suomalaisten suurin sijoitus ja omaisuus.”
Voisiko jotain omaisuutta myydä? Vaihtaa pienempään asuntoon? Myydä mökki, jos se ei enää ole aktiivisessa käytössä?”
Eläkevuosinakin on tärkeää päästä nauttimaan taloudellisesti turvatusta elämästä, kuten aikaisemminkin.
Teksti: Sirkku Saariaho
Artikkeli on julkaistu myös POP Pankin Koivunlehti-asiakaslehdessä 2/2023