Hyppää sisältöön
Sami Pokki, POP Pankki Nivalan Järvikylän toimitusjohtaja istumassa asiakastilan tuolissa.

POP Pankki Nivalan Järvikylän johtaja Sami Pokki: ”Kaupunki ei saa menettää nuoriaan” 

Ylivieskaan paluumuuttanut Pop Pankki Nivalan Järvikylän johtaja Sami Pokki on perheineen onnellinen Pohjanmaalla. Hän pitää tärkeänä, että nuoret saataisiin näkemään tulevaisuuden mahdollisuuksia kotiseudulla. Yksi tärkeimmistä on mahdollisuus koulutukseen lähiseudulla. 

Sami Pokki on pitkän linjan paluumuuttaja, jonka matka kiersi Vaasan ja Helsingin kautta takaisin Ylivieskaan, josta hän käy töissä vajaan 30 kilometrin päässä Nivalassa. 

”Henkinen kotini on aina ollut Ylivieskassa. Täältä olen lähtöisin, täällä ovat mummolat ja sukulaiset”, Sami Pokki kertoo. 

Koulut Pokki kävi Helsingissä, mutta insinööriopinnot hän suoritti Centria-ammattikorkeakoulussa Ylivieskassa.  

Pohjanmaa kävi Pokin opintojen aikana tutuksi myös tulevalle puolisolle, espoolaiselle Annalle, joka opiskeli Helsingissä. Molemmille oli selvää, että kun on aika perustaa perhe, sitä ei perusteta Helsinkiin. 

POP_Pokki

”Häämatkalla 2008 päätimme, että jonakin päivänä muutamme Helsingistä synnyinseudulleni. Täällä meidän molempien on hyvä olla.” 

Kaksi vuotta myöhemmin Pokit muuttivat Ylivieskaan. Töiden saaminen oli edellytys muutolle, ja parin vuoden kuluttua valmistui heidän uusi omakotitalonsa. 

”Minusta tuntuu, että ympyrä sulkeutui, sillä molemmat lapseni ovat syntyneet samassa sairaalassa kuin minä aikoinaan”, Pokki naurahtaa.  

”Jos nuorten on lähdettävä perusopintojen jälkeen kauas kouluun, he eivät välttämättä enää palaa.”  

Alueen nuoret tarvitsevat koulutusta, töitä ja uskoa tulevaan 

Nivalassa on lähes 11 000 asukasta, joista työikäisiä noin 65 prosenttia, työttömiä on noin 11 prosenttia. Lapsia ja nuoria on alueella paljon.  

”Pienillä paikkakunnilla väestömuutokset ovat haaste, mutta täällä väestön muutokset ovat onneksi olleet aika tasaisia”, Pokki sanoo. 

Nivalassa on aina yritetty. Teollisuuskylä perustettiin Nivalaan jo 1970-luvulla. Siellä on hitech-, puu- ja metallialan teollisuutta. 

2000-luvun alussa valmistuneessa Teknologiakeskus Nitekissä on korkean teknologian yrityksiä sekä koulutus- ja kehittämisorganisaatioita.  

Tulevaisuuden kannalta Pokki pitää tärkeänä, ettei kaupunki menetä nuoriaan. Nuoret tarvitsevat koulutusta, töitä ja uskoa tulevaisuuteen.  

”Jos nuorten on lähdettävä perusopintojen jälkeen kauas kouluun, he eivät välttämättä enää palaa. Siksi täällä pitää olla lähellä myös ammatillista korkeakoulutusta, joka saa paikkakunnan oman väen jäämään.”  

POP Pankki on auki ihmisiä varten

Nuorten jääminen tai palaaminen kotikaupunkiin on myös osa pankin tulevaisuutta. 

”Jos nuoret lähtevät, yritykset jäävät perustamatta, ja sukupolvenvaihdokset ovat hankalampia tai jäävät jopa tekemättä.” 

Nivalan keskustassa on kaksi pankkikonttoria. Pokki korostaa, että pankin on tärkeää olla kylällä niin yritys- kuin henkilöasiakkaidenkin saavutettavissa. Pankkipalveluja pitää olla tarjolla niin laajasti kuin mahdollista.  

”Pankin pitää olla auki ihmisille. Neuvonnalla ja ratkaisujen hakemisella autetaan asiakkaita eteenpäin. Yrityksen perustamiseen ja tukien saamiseen tarvitaan apua. Ei meille sovi, että toimitaan lukittujen ovien takana vain ajanvarauksella. Me olemme oikeasti paikalla.” 

Teksti: Sirkku Saariaho Kuva: Päivi Karjalainen 

POP Koivunlehti 1/2021 

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä