Hyppää sisältöön

Talon ja kulttuurin rakentaja

Risto Ukkosen mielestä vanhan talon henkiin herättäminen on kulttuuriteko. Kesällä hän järjestää Rovaniemellä yhden talon asuntomessut.
Kun Risto Ukkonen sai viisi vuotta sitten opiskelupaikan Rovaniemeltä, alkoi asunnon etsintä. Alkuperäinen idea oli, että hän ostaisi kerrostalokaksion ja remontoisi sen itselleen kodiksi. Idea kuitenkin laajeni ja muutti muotoaan. Lopulta Risto löysi myynnissä olevan tontin, jolla oli kaksi lähes alkuperäiskuntoista taloa.

– Jo ostotarjousta tehdessäni sitouduin siihen, että talot säilyvät ja ne kunnostetaan, sillä niiden rakenteet olivat pääosin hyvässä kunnossa. Halusin antaa rakennuksille uuden elämän, mutta historiaa kunnioittaen. Olen koulutukseltani alun perin puuseppä, joten aivan tyhjästä en projektiin lähtenyt, Risto kertoo.

Ensimmäisen talven hän käytti yliopisto-opintojensa ohella korjausten suunnitteluun. Seuraavana keväänä hän aloitti päärakennuksen, vuonna 1959 valmistuneen talon, remontoinnin. Apunaan hänellä oli ammattiopiston aikuisopiskelijoita.

Pankki mahdollistajana

Kun päärakennuksen remontti oli valmis, Risto pani talon vuokralle. Nyt siinä asuu viisi vuokralaista. Vuokratulot takaavat, että hän voi keskittyä opintoihinsa.

– Taloprojekti on vienyt todella paljon aikaa. Tavallaan olen työskennellyt etukäteen, ja tehty työ mahdollistaa nyt johtamisen psykologian opintoihin keskittymisen.

Hanke ei olisi onnistunut ilman pankin tukea.

– Olin ehtinyt kerätä tarvittavan pesämunan talojen hankintaan, mutta silloin minulla ei ollut varsinaisia tuloja, vaan laskelmani perustuivat tulevaisuuden tuloihin. Muissa pankeissa järjestelmä näytti minulle punaista, mutta Suupohjan Osuuspankissa minuun ja hankkeeseeni suhtauduttiin hyvin inhimillisesti.

– Suupohjan Osuuspankissa pysähdyttiin asiani ääreen ja sain kertoa, mitä olen tekemässä ja miten. Risto Ukkosen mielestä vanhan talon henkiin herättäminen on kulttuuriteko. Kesällä hän järjestää Rovaniemellä yhden talon asuntomessut.

Totta kai minun on pitänyt hankkia vakuudet ja todistaa, että tämä kannattaa.
Pankissa lähtökohta oli kuitenkin siinä, miten tämä saadaan parhaalla tavalla onnistumaan.

Pikku talo kodiksi

Viime vuonna Risto remontoi tontin toisella laidalla sijaitsevaa, vuonna 1946 rakennettua pikkutaloa. Hän muutti sinne itse alkukesästä.

– Olen halunnut säilyttää talojen hengen ja tehdä kaiken alkuperäisiä rakenteita ja tyyliä myötäillen. Pikkutalo on yksi tämän alueen harvoista tuota vuosikymmentä edustavista asuinrakennuksista, joten mielestäni sen säilyttäminen on myös kulttuurisesti arvokasta. Rovaniemellä on ollut sellainen suuntaus, että vanhaa rakennuskantaa on purettu melko surutta. Haluan osoittaa, että on muitakin vaihtoehtoja.

Erilaiset asuntomessut

Risto haluaa kiinnittää ihmisten huomion ekologiseen rakentamiseen ja nostaa vanhan rakennuskannan arvostusta.

– Jonkun mielestä minä vain säilytän purkukuntoisen röttelön, mutta käännänkin asian ylösalaisin näyttämällä, että tämä on arvokasta ja tärkeää. Tarkoituksenani on herättää henkiin kulttuurihistoriaa myös keräämällä vanhojen kuvien kokoelmaa näistä rakennuksista, Risto kertoo.

Heinäkuussa hän aikoo järjestää pikkutalossaan asuntomessut. Talon pinnat ja sisustus on suunniteltu yksityiskohtaisesti sisustussuunnittelijan kanssa. Yhteistyössä messuilla ovat mukana muun muassa perinnetapettiyritys ja perinnerautakauppa.

– Unelmanani on ollut tehdä jotain valtavirrasta poikkeavaa. Yhden talon asuntomessuilla kuka tahansa voi tulla katsomaan, miten vanha talo on herätetty henkiin laadukkaasti ja kuitenkin vanhaa tyyliä noudattaen. 

Teksti: Juho Heikkinen
Kuvat: Petri Teppo

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä