Hyppää sisältöön

Vinkit ensimmäisen oman kodin löytämiseen ja muuttoon

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin on iso ja jännittävä muutos elämässä. Samoihin aikoihin saattaa osua esimerkiksi opintojen aloitus uudella paikkakunnalla. On siispä aika ottaa vastuu itsestään ja omista asioistaan. Keräsimme sinulle muutamia vinkkejä muistettavista asioista valmiiksi sitten, kun omaan kotiin muutto on ajankohtainen. 

Mistä löytää ensimmäisen kodin? 

Ensimmäinen oma koti on yleensä vuokra-asunto. Asuntoja voit hakea niin opiskelijasäätiöiltä, kaupungilta kuin yksityisiltä vuokranantajiltakin. Pieniä vuokra-asuntoja on etenkin suurimmissa kaupungeissa tarjolla yleensä runsain mitoin, mutta loppukesän ja syksyn aikana kysyntä myös kasvaa rajusti. Kannattaakin aloittaa asunnon etsintä heti, kun opiskelupaikka varmistuu tai aika muutolle on muuten otollinen.  

Asunnon etsinnässä voit hyödyntää myös puskaradiota, sillä aina on mahdollisuus siihen, että jollakin tutulla tai tutun tutulla on asunto juuri sopivalla hetkellä vapautumassa. Lisäksi esimerkiksi Facebookissa on vuokra-asuntoihin keskittyneitä ryhmiä, joista saattaa löytyä sopiva vaihtoehto omaksi kodiksi. Muistathan kuitenkin, että yksityisillä vuokra-asuntomarkkinoilla voi liikkua hämäriä huijareita, joten suhtaudu liian hyvältä kuulostaviin tarjouksiin harkiten.  

Vapaita vuokra-asuntoja kattavine esittelyineen löytyy myös useilta eri sivustoilta netistä. Käythän kuitenkin myös paikan päällä katsomassa asunnon todellisen kunnon ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Etenkin yksityiset vuokranantajat suosivat usein vähintään vuoden määräaikaista sopimusta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vuokrasopimuksen voi purkaa aikaisintaan vuoden kuluttua sen solmimisesta. 

Asumisen kulut ja asumistuki 

Mitä asuminen maksaa ja miten rahat riittävät? Mieti ja laske asumisen kustannukset esimerkiksi listaamalla itsellesi ylös, kuinka paljon rahaa asumiseen kuluu kuukaudessa ja minkä suuruiseen kuukausierään sinulla on todellisuudessa varaa. Muistathan huomioida myös muut elämisen kulut, kuten ruoan, matkaliput, vakuutukset sekä muut pakolliset ja vähemmän pakolliset menoerät.  

Jos olet opiskelija, voit olla oikeutettu Kelan opintotukeen. Muistathan täyttää opintotukihakemuksen lisäksi myös asumistukeen liittyvät kohdat. Tukihakemukset kannattaa laittaa pikimmin eteenpäin Kelalle, sillä syksy on kiireistä aikaa. Hakemukset voit laittaa matkaan, vaikka kaikki Kelan vaatimat asiakirjat eivät olisikaan vielä saatavilla. Asiakirjat voit toimittaa Kelalle myös myöhemmin.   

Lue lisää opintotuesta blogistamme. 

Kun uusi koti on löytynyt 

Uuteen kotiin muuttaessa tulee muistaa muutama oleellinen asia sekä tehdä tarpeelliset sopimukset.  

Vuokravakuustili 

Vuokravakuustili on turvallinen ja reilu tapa tallettaa vuokravakuus niin vuokralaiselle kuin vuokranantajallekin. Vuokravakuustili kannattaa avata siinä vaiheessa, kun olet vuokraamassa asuntoa. Vuokravakuuden antaminen perustuu vuokralaisen, vuokranantajan ja pankin väliseen panttaussopimukseen. Vuokralaisena talletat käyttötilille vuokranantajan kanssa sovitun summan ja summa pantataan, jolloin vuokralaisena et pysty nostamaan tilivaroja vuokrasuhteen aikana. Rahat pääset nostamaan, kun vuokrasuhde päättyy ja vuokranantaja vapauttaa panttauksen allekirjoituksellaan. 

Muuttoilmoitus 

Osoitteenmuutoksen voit tehdä kätevästi Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilla, josta tieto kulke paitsi väestötietojärjestelmään myös Postin osoitetietojärjestelmään.  

Muuttoilmoitus tulee tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää tai viimeistään viikon kuluttua muutosta. Kun teet ilmoituksen ajoissa, varmistat samalla, että tietosi päivittyvät väestötietojärjestelmään ja postit löytävät perille oikeaan osoitteeseen.  

Sähkösopimus 

Sähkösopimus tulee solmia sähköyhtiön kanssa ennen muuttoa, jotta varmistat, että kotiisi tulee sähköä heti muuttopäivästä lähtien.  

Sähköyhtiöitä ja hinnoittelutapoja on olemassa monia, joten sopimus kannattaa kilpailuttaa, eli kysyä hintaa useista eri sähköyhtiöistä. Jos olet opiskelija, saatat saada hyviä alennuksia eri sähköyhtiöiltä. Opiskelijastatuksesta kannattaa siis mainita hintoja tiedustellessasi.  

Nettiliittymä 

Asunto ja asuinpaikka vaikuttavat oleellisesti siihen, että minkälainen nettiliittymä kannattaa hankkia. Selvitä jo ennen muuttoa, onko taloyhtiöllä tarjota internetiä eli kuuluuko yhtiö esimerkiksi kaapeliverkkoon.  

Kotivakuutus 

Omaan kotiin kannattaa aina hankkia kotivakuutus, asuitpa sitten vuokralla tai ikiomassa kodissa. Kotivakuutus korvaa turvan laajuudesta riippuen erilaisia vahinkoja, kuten rikkoutumis-, vuoto-, palo-, myrsky- tai varkausvahinkoja.  

Nuoret ja opiskelijat saavat usein kotivakuutuksista alennusta, mitä kannattaa tiedustella vakuutuskilpailutuksen yhteydessä. Tiesithän, että POP Pankin asiakkaana saat 20 % alennuksen POP Vakuutuksen  vapaaehtoisista vakuutuksista, kuten kotivakuutuksesta. Alennus koskee ensimmäisen vuoden vakuutusmaksua. Alennuksen saat koodilla NET1. 

Ilmoitus isännöitsijälle 

Muista ilmoittaa yhteystietosi vuokra-asunnon taloyhtiön isännöitsijälle viimeistään viikon kuluttua muutosta. Isännöitsijä huolehtii, että tiedot kirjautuvat taloyhtiön tietoihin ja saat esimerkiksi oman sukunimesi postiluukkuun. Joissain tapauksissa myös vuokranantaja voi ilmoittaa tiedot puolestasi. 

Omaan kotiin muuttaminen on ainutlaatuista aikaa. Muistathan, että meiltä POP Pankista saat apua arjen pankkiasioinnissa sekä vinkkejä oman talouden hallintaan.  

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä