Hyppää sisältöön

Asuntolainojen lainakatto kiristyy heinäkuussa

Suunnitteletko oman asunnon ostamista? Jos olet juuri saanut säästettyä unelmiesi asunnon arvosta 10 prosenttia, kannattaa asunnon hankinnan kanssa pistää töpinäksi. Heinäkuusta alkaen uudesta asunnosta tulee rahoittaa itse 15 prosenttia aiemman 10 prosentin sijaan.

Finanssivalvonta tiedotti maaliskuussa, että asuntolainojen lainakattoa tullaan kiristämään. Syy tähän on Finanssivalvonnan huoli suomalaisten kotitalouksien velkaantumisesta. Edellisen kerran Finanssivalvonta kiristi lainakattoa vuonna 2016.

Ensiasunnon ostajat voivat jatkaa säästämistä kuten ennenkin, sillä heitä uudistus ei koske. Ensimmäisen asunnon ostajilla lainakatto pysyy 95 prosentissa, toisin sanoen asunnon arvosta pitää rahoittaa itse vähintään viisi prosenttia. ASP-lainan katto pysyy niin ikään 90 prosentissa.

Johtajana POP Pankkiliitossa toimiva Timo Hulkko kirjoitti aiemmin keväällä blogissaan, että vaikka oman talouden kanssa kannattaakin olla tarkkana, erityisen huolissaan suomalaisten velkaantumisesta ei tarvitse olla. Suomalaiset ottavat velkaa tuloihinsa nähden pääosin järkevästi, eivätkä ylipitkät laina-ajat Ruotsin malliin juurikaan kiinnosta. Pankit myöntävät lainoja harkiten ja suomalaisten säästäminen esimerkiksi rahastoihin on yleistynyt viimeisen parin kymmenen vuoden aikana huimasti.

Kun asunnon ostaminen on ajankohtaista, kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

 • Maksimibudjetti: kuinka suuren lainan ottaminen on mahdollista?
 • Kuinka suuri summa on omarahoituksen osuus?
 • Maksuaikataulu ja lainan lyhennykset: laskurilla kannattaa laskea etukäteen, kuinka paljon lainaa tulee lyhentää ja millä aikataululla.
 • Mikä on lainan korko?
 • Miten suojaudut mahdollisilta koronnousuilta? Tapoja on monenlaisia ja voit tutustua niihin täällä.
 • Miten suojaudut mahdollisilta vastoinkäymisiltä, kuten yllättävästä ja vakavasta sairastumisesta tai äkillisestä tulotason pienentymisestä? Kannattaisiko lainalle ottaa vakuutus? Lue lisää lainavakuutuksesta.
 • Asunnon ostaminen on aina iso päätös ja asuntomarkkinoista kannattaa jutella asiantuntijan kanssa.
 • Asuntojen hintakehitys ja sen odotukset ovat erilaisia eri puolilla, ja esimerkiksi asunto-osakkeen ostajan kannattaa perehtyä huolella asunto-osakeyhtiön talouteen ja tuleviin remonttitarpeisiin sekä taloyhtiön lainoihin.
 • Asunto kannattaa ostaa vastaamaan aitoja asumistarpeita ja mitoittaa laina järkevästi, jolloin mahdolliset muutokset asunnon arvossa eivät vie yöunia.

  Lue lisää asuntolainasta
   ja laske lainalaskurin avulla sinulle tarjolla olevia rahoitusvaihtoehtoja.

  Lue lisää ASP-lainasta
  !

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä