ASP-laina on edullinen tapa hankkia ensiasunto 

ASP-lainassa säästät erilliselle ASP-tilille 10 % ostettavan tai rakennettavan ensiasunnon hinnasta – me lainaamme loput. Saat myös säästöillesi lisäkorkoa ja lainanmaksuun valtion korkotuen.

Mikä on ASP-laina?

ASP on lyhennys sanasta asuntosäästöpalkkio, ja se on valtion tukema järjestelmä ensiasunnon hankintaan. ASP-laina tarkoittaa, että sitoudut säästämään erilliselle ASP-tilille vähintään 10 % asunnon ostohinnasta. Vähimmäissäästöaika on kaksi vuotta. Säästöajan lopulla pankki lainaa sinulle loput ostosummasta (huomaa kuitenkin ASP-lainan enimmäismäärät).

ASP-tilin saa avata 15‒39-vuotias ensiasunnonostaja, mutta säästämistä voi jatkaa 49-vuotiaaksi saakka. Alaikäraja ASP-lainan nostamiselle on 18 vuotta.

ASP-tilin avaaminen

ASP-säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, vaikka ensimmäisen asunnon ostaminen ei vielä olisikaan ajankohtaista. ASP-tilille tulee nimittäin säästää vähintään kahden vuoden ajan. Usein säästöajat ovat paljon tätä pidempiä.

Varaa aika ja avaa ASP-tili lähimmässä POP Pankissasi! 

ASP-laina on sinulle räätälöity

ASP-sopimus räätälöidään sinulle sopivaksi talletuserien lukumäärän, niiden suuruuden ja aikanaan tarvittavan lainan osalta. Laina-aika on vähintään 2 ja enintään 25 vuotta. 

ASP-tilille täytyy säästää säännöllisesti. Talletuksia tulee tehdä neljännesvuosittain vähintään 150 ja enintään 3 000 euroa. Koko säästöaikana talletuseriä pitää olla vähintään kahdeksan.  

ASP-sopimuksen tekeminen ja ASP-tilin avaaminen onnistuu helposti lähimmässä POP Pankissasi.

ASP-lainan nostaminen ja lainalupaus

Kun olet saavuttanut säästötavoitteeseesi ja asunnonhankinta on käsillä, varaa pankistasi aika lainalupausta varten. ASP-lainan enimmäismäärät vaihtelevat hieman asuinpaikkakuntasi mukaan.

Tällä hetkellä voimassa ovat seuraavat ASP-lainojen enimmäismäärät:

  • Helsinki 180 000 euroa
  • Espoo, Vantaa ja Kauniainen 145 000 euroa
  • Muut kunnat 115 000 euroa.

Jos haluat ostaa asunnon, jonka arvo ylittää ASP-lainan enimmäismäärän, voi ottaa lisälainaa kattamaan puuttuvan osuuden. 

Muistathan, että lainalupaus kannattaa hankkia hyvissä ajoin, jotta voit tehdä unelmakodistasi tarjouksen heti näytössä. Kysy lisää omasta pankistasi. Me autamme mielellämme!

ASP-säästöillä on paras veroton korko ja lainalla valtion korkotuki

ASP-säästöillesi saat normaalin talletuskoron lisäksi 2–4 % lisäkorkoa, joka maksetaan, kun asuntokauppa on tehty tai koti valmistunut. Lisäksi valtion korkotuki keventää asuntolainasi takaisinmaksua kymmenen ensimmäisen takaisinmaksuvuoden ajan. Laina-aika on enintään 25 vuotta.

Asunto kelpaa ASP-lainan vakuudeksi 

ASP-laina on mahdollista saada osin valtion takaamana, mikä helpottaa esimerkiksi puuttuvan vakuuden kohdalla. Asuntolainan valtiontakaus on yleensä maksullinen, mutta ASP-lainalle maksuton. Takaus ASP-lainalle ja mahdolliselle lisälainalle on enintään 50 000 euroa.

Asuntolainan määrää säätelee Finanssivalvonnan määräys enimmäisluototussuhteesta.