ASP-laina

Haaveiletko ensimmäisestä omasta kodista? ASP-laina on edullinen ja turvallinen tapa hankkia ensiasunto.  ASP tulee sanasta asuntosäästöpalkkio ja se on valtion tukema järjestelmä ensiasunnon hankintaan. 

ASP-lainassa säästät 10 % ostettavan tai rakennettavan ensiasunnon hinnasta ASP-tilille vähintään kahden vuoden aikana – me lainaamme sinulle loput. 

Kuka voi saada ASP-lainaa?

ASP-laina on tarkoitettu 15-39 -vuotiaille ensiasunnon ostajille. Jos avaat ASP-tilin yhdessä puolisosi kanssa, riittää kun toinen teistä täyttää ikärajavaatimuksen. 

Jos olet jo aiemmin omistanut asunnosta osan, voit siitä huolimatta saada ASP-lainaa ‒ kunhan omistamasi osuus on ollut alle 50 prosenttia tai jos olet saanut osan asunnosta perintönä tai lahjana.

Kysy lisää ASP-lainasta

ASP-tilin avaaminen

ASP-säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, vaikka ensimmäisen asunnon ostaminen ei vielä olisikaan ajankohtaista, sillä ASP-tilille tulee säästää vähintään kahden vuoden ajan. Usein ASP-tilille säästetään tästä paljon pidempäänkin.

ASP-tilin avaaminen käy sopimuksen teon yhteydessä helposti lähimmässä POP Pankissasi – aloita ASP-säästäminen saman tien!

Lue lisää ASP-tilistä!

Sinulle räätälöity ASP-laina

ASP-sopimus räätälöidään sinulle sopivaksi talletuserien lukumäärän, suuruuden ja aikanaan tarvittavan lainan määrän osalta. Laina-aika on enintään 25 vuotta. 

ASP-tilille säästät säännöllisesti, kun talletat tilille neljännesvuosittain vähintään 150 ja enintään 3 000 euroa. Talletuseriä tulee säästöaikana olla vähintään kahdeksan.  

ASP-tilin avaaminen käy sopimuksen teon yhteydessä helposti lähimmässä POP Pankissasi – aloita ASP-säästäminen heti ja varaa aika!

ASP-lainalla on paras veroton korko ja valtion korkotuki

Säästöillesi maksetaan normaalin talletuskoron lisäksi 2–4 % lisäkorkoa, joka maksetaan, kun asuntokauppa on tehty tai omakotitalo valmistunut. Valtion korkotuki keventää asuntolainasi takaisinmaksua kymmenen ensimmäisen takaisinmaksuvuoden aikana. Laina-aika on enintään 25 vuotta.

ASP-lainan vakuudeksi käy hankittu asunto

Sinulla on mahdollisuus saada osalle ASP-lainaa myös valtiontakaus, mikä helpottaa mahdollisen puuttuvan vakuuden järjestelyä. Valtiontakaus asuntolainaan on yleensä maksullinen, mutta ASP-lainalle se on maksuton. Takaus ASP-lainalle ja mahdolliselle lisälainalle on enintään 50 000 euroa.

Lisäksi asuntolainan määrää säätelee Finanssivalvonnan määräys enimmäisluototussuhteesta.

ASP-lainan nostaminen ja lainalupaus

Kun olet päässyt säästötavoitteeseesi ja on aika hankkia asunto, varaa aika pankistasi lainalupausta varten. ASP-lainan suuruus riippuu jonkin verran asuinpaikastasi.

Tällä hetkellä voimassa ovat seuraavat ASP-korkotukilainojen enimmäismäärät:

  • Helsinki 180 000 euroa
  • Espoo, Vantaa ja Kauniainen 145 000 euroa
  • Muut kunnat 115 000 euroa.

Jos haluat ostaa arvokkaamman asunnon kuin mihin ASP-korkotukilaina riittää, voit rahoittaa loput asunnon ostohinnasta ottamalla lisälainaa. 

Muistathan, että lainalupaus kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen asunnon ostoa, jotta voit tehdä tarjouksen saman tien, kun mieleinen koti osuu kohdalle. Kysy lisää omasta pankistasi, me autamme mielellämme!

 

 

ASP-lainasta usein kysyttyä 

 

Jos olen omistanut osan asunnosta, voinko ryhtyä ASP-säästäjäksi? 

Kyllä, jos olet omistanut asunnosta alle puolet tai jos olet saanut osan asunnosta perintönä tai lahjana.

Voiko ASP-asunnon vuokrata? 

Pääsääntöisesti asunnossa on asuttava itse, mutta erityisestä syystä, esimerkiksi työkomennus, asunnon voi vuokrata enintään kahdeksi vuodeksi. 

Mitä tapahtuu, jos en ostakaan asuntoa?

Säästöillesi maksetaan talletuskorko ilman lisäkorkoa. Jos sattuu käymään niin, että asunnon ostamiselle ei syystä tai toisesta tule tarvetta, voit tietenkin käyttää säästämäsi summan miten haluat. ASP-säästäminen siis todella kannattaa, sillä se ei sido sinua mihinkään.

Voiko ASP-asunnon myydä vapaasti? 

ASP-asunnon voi rajoituksetta myydä ja tarvittaessa hankkia tilalle uuden omistusasunnon. Korkotuen jatkuminen seuraavan asunnon lainoituksessa edellyttää, että uusi asunto ostetaan kohtuullisessa ajassa ja jäljellä oleva korkotukilaina käytetään asunnon rahoittamiseen.

Olen 16-vuotias, voivatko vanhemmat säästää ASP-tilille puolestani?

15-17 -vuotiaan ASP-tilille talletettavien säästöjen tulee koostua omalla työllä ansaituista varoista. Kannattaa esimerkiksi miettiä, jos kesätöistä saatavista ansioista voisi laittaa pienen siivun ASP-tilille. Jo 50 euroa kuussa riittää!

Voiko ASP-tilille laitettavaa säästösummaa muuttaa kesken kaiken?

Ilman muuta voi. Voit muuttaa säästämäsi summan suuruutta suuremmaksi tai pienemmäksi tilanteesi mukaan. Kannattaa muistaa, että ennen kuin ASP-laina on mahdollista nostaa, neljännesvuosittaisia talletuseriä on oltava vähintään kahdeksan ja yhden talletuserän tulee olla suuruudeltaan vähintään 150 euroa ja enintään 3000 euroa. Talletuserien ei kuitenkaan tarvitse olla peräkkäisiä. Lue lisää ASP-tilistä!

Tarvitaanko ASP-säästämiseen säännöllisiä tuloja?

Säännölliset tulot eivät ole ASP-lainan kannalta välttämättömät. Tärkeintä on, että pystyt säästämään vähintään minimisumman eli 150 euroa neljännesvuosittain, jotta saat tarvittavat kahdeksan talletuserää kokoon. Voit muuttaa säästämäsi summan suuruutta tilanteen mukaan ja laittaa toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän rahaa ASP-tilillesi.

Onko ASP-säästäminen vuonna 2018 kannattavaa?

Matalien korkojen aika on jatkunut myös vuoden 2018 aikana, joten ASP-lainan kiinteästä talletuskorosta ja asunnon hankinnan yhteydessä maksettavasta lisäkoroista kannattaa ottaa ilo irti. Lisäkorosta saatava tulo on verotonta. 

Jos korot lähtevät nousuun, ASP-lainan valtion korkotuki on erinomainen suoja, joka tekee ASP-lainasta tavallista turvallisemman vaihtoehdon.

Vuonna 2018 on siis erinomainen aika olla ASP-säästäjä!