Hyppää sisältöön

FinnMETKO 2018: tuhansia työkoneita kymmenille tuhansille kävijöille

Suomen suurin raskaskonealan ammattinäyttely FinnMETKO kokosi Jämsään 30.8.‒1.9. yli sadan hehtaarin alueelle koneita maanrakennus- ja puunkorjuukalustosta kuljetusalan kulkupeleihin. Kävijöitä näyttelyssä oli viikonlopun aikana lähes 35 000 ja paikalle saavuttiin ulkomaita myöten. Kävin ihmettelemässä jättitapahtumaa paikan päällä.

Mistä Suomi on tunnettu? Järvistä? Kyllä, varmastikin. Hiljaisista, mutta rehellisistä ihmisistä? Todennäköisesti. Metsistä? No totta kai!

Mikä olisikaan siis metsärikasta Keski-Suomea luontevampi ympäristö kansainvälisestikin merkittävälle tapahtumalle, jossa esittäytyvät erityisesti metsä- ja maanrakennuskoneet sekä puuenergialaitteet, puhumattakaan puutavaraa perille vievistä kuljetusalan yrityksistä. METKO-messut järjestettiin nyt 17. kerran.

Konneveden Osuuspankin johtaja Ari Heikkilä on ollut mukana vuodesta 1982 eli aivan ensimmäisistä METKO-messuista lähtien ja muistaa vielä ajan, kun näyttely vei tilaa vain yhden hiekkakentän verran nykyisen sadan hehtaarin sijaan ‒ tai kahdensadan hehtaarin, jos parkkialueet lasketaan mukaan.

‒ Oli tämä silloin ihan eri kokoluokan tapahtuma, sellainen keskisuomalaisten koneyrittäjien perhetapahtuma, jossa keitettiin kahvia ja paistettiin makkaraa. Mutta hienoa täällä on ollut käydä alusta asti, Heikkilä muistelee ja pysähtyy paiskaamaan kättä tuttujen vastaantulijoiden kanssa vähän väliä.

Kuljetusala tulevaisuuden työllistäjä

Meitä perjantaipäivän kävijöitä sää ei suosi. Vettä sataa lähes tauotta ja parhaiten pärjäävät ne, jotka ovat verhoutuneet kunnon Gore-Texiin päästä varpaisiin. Harmittelen vettyneissä lenkkareissani, etten itse kuulu heihin.

Mutta märät sukatkin unohtuvat, kun on niin paljon ihmeteltävää. Todistamme historiaa, kun seuraamme kautta aikojen ensimmäistä puunkuormauksen mestaruuskisojen naisten sarjan finaalia. Osaavien naisten käsittelyssä tukit löytävät paikkansa kuorma-autoon hetkessä. Vau.

Aivan puunkuormaajien vieressä näytteillä on useampi kuljetusalan yritys. Osa pienempiä, yhden kaluston yrityksiä ja osa suurempia, kuten Konnekuljetus Oy, joka on kuudentoista ajoneuvoyhdistelmän perheyritys.

‒ Kuljetusala on tärkeä osa suomalaisen metsäteollisuuden ketjua, kun puuta kuljetetaan sahalle ja haketta sellutehtaille sekä lopputuotteita satamiin. Se on tulevaisuuden ala, joka tulee olemaan suurimpia työllistäjiä Suomessa samalla, kun metsäteollisuus kokee uuden ja aiempaa vahvemman tulemisen, Heikkilä ennustaa.

Kun kuljemme uutuuttaan kiiltävien kuljetuskalustojen keskellä Heikkilä huomauttaa, että tällä hetkellä kuljetusalalla myös teknologia on huipputasoa. Se on helppo uskoa komeita autoja katsellessa.

Museokalustoa ja tuliteriä uutuuksia

POP Pankin osastolla riittää kävijöitä sateesta huolimatta, kun ihmiset pysähtyvät kokeilemaan onneaan POP Ketjunheitossa. Nekin, joita ketjunheitto ei innosta, pysähtyvät vähintäänkin ihastelemaan Heikkilän museoajoneuvokokoelman helmiä, kuten Valmetin Terra 865 BM: sotilasversiota tai metsäkoneiden esi-isää Valmetin runkojuonto-Terraa.

POP Pankin osastokin sijaitsee vehreän ja metsäisen kävelytien varrella. Siinä missä POP Pankin osastolla on esillä palanen työkoneiden historiaa, aivan vieressä Ponsse esittelee uusinta uutta metsätyökoneiden saralla ja järjestää komeita näytöksiä järeällä kalustollaan puiden keskellä.

‒ Täällä on suomalaiset metsät ja tänne on helppo tulla joka puolelta Suomea, siksi nämä METKO-messut ovat varmasti vakiintuneet tänne Jämsään, Heikkilä miettii.

Entä mistä POP Pankin ständillä keskustellaan päivän kovimman ketjunheittotuloksen lisäksi?

‒ Kiinnostusta herättävät erityisesti työkoneiden yritys- ja rahoitusratkaisut, metsätilojen sukupolvenvaihdokset sekä pankkipalvelujen saatavuus ja laatu maaseudulla, Heikkilä kertoo.

‒ Täällä voidaan pistää keskustelut alulle ja jatkaa sitten myöhemmin aktivoituvana myyntityönä pankissa. Siksihän täällä paikan päällä ollaan: asiakkaita varten. Myös monia nykyisiä yritysasiakkaita tulee moikattua, Heikkilä toteaa ja lähtee pyöräyttämään muutaman kierroksen kentän ympäri historiallisella -39 vuosimallin bensiini-petroli POP Fordson -traktorilla, joka on muuten vakuutettu POP Vakuutuksessa.

Karoliina Leppinen
Toimittaja, POP Media

Haluaisitko tulla POP Pankin asiakkaaksi?

Ota yhteyttä